Uithuisplaatsing
Veilig opgroeien bij je eigen ouders samen met broertjes en zusjes, is het beste voor kinderen. Toch kan dit niet altijd en moet een kind tijdelijk ergens anders wonen. Soms wil een kind dat zelf en soms bepalen ouders of een kinderrechter dat dat beter is. Een uithuisplaatsing is een ingrijpende gebeurtenis voor het hele gezin. Het is een uiterste middel als andere oplossingen niet voldoende hebben geholpen om de thuissituatie te verbeteren.
Uitgelicht
-
Tijdelijke uithuisplaatsing: hoe werkt dat?
Tijdelijke uithuisplaatsing: hoe werkt dat?Voor wieOudersEen uithuisplaatsing is een ingrijpende beslissing. Daarom is het belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt. Hoe gaat dat in zijn werk?
-
Zo thuis mogelijk opgroeien
Zo thuis mogelijk opgroeienVoor wieProfessionalsHoe zorgen we er samen voor dat kinderen zo thuis mogelijk opgroeien? Dat lees je op deze pagina's.
-
Het recht om samen op te groeien
Het recht om samen op te groeienVoor wieBeleidsmakersDe Tweede Kamer wil het recht van broers en zussen om bij uithuisplaatsing samen geplaatst te worden, wettelijk verankeren.
-
Tips van jongeren voor begeleiding bij uithuisplaatsing
Tips van jongeren voor begeleiding bij uithuisplaatsingVoor wieProfessionalsUithuisplaatsing is een ingrijpende gebeurtenis. Lees hier tips van jongeren die met een uithuisplaatsing te maken kregen.
Praktische informatie
-
Voor professionals
- Wat kun je doen om uithuisplaatsing te voorkomen?
- Tips van jongeren voor begeleiding
- Hoe beslis je samen zorgvuldig over uithuisplaatsing?
- Samenwerken met ouders
- Samenwerken aan terug naar huis
- Hoe beslis je of een kind veilig terug naar huis kan?
- Zorg voor een stabiele woonplek
- Kinderen niet scheiden bij een uithuisplaatsing
-
Voor beleidsmakers
Achtergronden
-
Cijfers