Zo thuis mogelijk opgroeien

Alle kinderen hebben het recht om thuis op te groeien, omringd door hun gezin en andere belangrijke mensen uit hun netwerk. Als er thuis omstandigheden zijn waardoor opgroeien lastig is, kunnen professionals meedenken en zoeken naar de juiste hulp. De beste hulp vindt plaats in het gezin, met het gezin en samen met de mensen om het gezin heen. Is een uithuisplaatsing toch onvermijdelijk, dan moet er een 'zo thuis mogelijke' plek zijn voor het kind. 

Hoe zorg je hier samen voor?

Om dit voor elkaar te krijgen, heb je betrokkenheid en samenwerking nodig van bestuurders, beleidsmakers en professionals. Ook vraagt dit een nauwe samenwerking van professionals met verschillende expertises zoals volwassen ggz, gezondheidszorg, onderwijs en jeugdhulp. 'Zo thuis mogelijk opgroeien' is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, waar iedereen vanuit zijn eigen rol en expertise aan kan bijdragen.  

Omslagillustratie Mijn Thuis

Mijn thuis

Het NJi verwoordde zijn visie op zo thuis mogelijk opgroeien in de handreiking 'Mijn Thuis'.

De handreiking is gebaseerd op de meest actuele kennis uit de wetenschap, uit de praktijk en ervaringen van ouders en kinderen zelf.

Lees onze visie

Ontstaan en afbouw van de gesloten jeugdhulp

De geschiedenis laat zien dat de visie op complexe problemen van kinderen, jongeren en hun gezinnen door de jaren heen is veranderd. Ook veranderden de inzichten over wat deze gezinnen nodig hebben. In Nederland wordt daarom gewerkt aan de af- en ombouw van gesloten jeugdhulp. Een overzicht van de ontwikkelingen die hebben geleid tot de huidige gesloten jeugdhulp vind je in onderstaande tijdlijn.

Naar de tijdlijn

Evenementen die te maken hebben met Zo thuis mogelijk opgroeien. Bekijk hier de volledige agenda.