Na een uithuisplaatsing heb je vaak contact met verschillende hulpverleners. Soms is het lastig om een hulpverlener iets belangrijks te vertellen. Hoe zorg je dat je een fijn gesprek kunt hebben?
Iets in vertrouwen vertellen aan je hulpverlener
Wil je een hulpverlener iets vertellen wat anderen niet mogen weten? Zeg dat dan altijd van tevoren. De hulpverlener hoort je dan uit te leggen dat alles wat je vertelt vertrouwelijk is. Behalve wanneer jouw veiligheid in gevaar is, bijvoorbeeld bij mishandeling of misbruik. In dat geval hoor je van de hulpverlener wat die met die informatie gaat doen om jou zo goed mogelijk te helpen en te beschermen.
Het kan dat je de hulpverlener alleen ziet wanneer jouw ouders erbij zijn. Misschien wil je liever iets vertellen zonder dat jouw ouders meeluisteren. Vraag dan een apart gesprek met die hulpverlener aan, bijvoorbeeld via de mail of app. De hulpverlener kan je daarna ook helpen als je iets belangrijks aan je ouders of anderen in je omgeving wilt vertellen.
Iemand meenemen naar een gesprek
Je mag zelf bepalen wie jij bij een gesprek met een hulpverlener of begeleider wilt hebben. Misschien is het fijn dat iemand jou steunt of meeluistert bij een belangrijk gesprek. Dan hoef je ook niet alles zelf te onthouden. Je kunt zelf kiezen wie je daarvoor vraagt. Het is wel prettig om de hulpverlener of begeleider van tevoren te laten weten dat je iemand bij een gesprek uitnodigt. Dan kan die er rekening mee houden.
Je onveilig voelen bij je hulpverlener
Een op de drie jongeren die met de jeugdzorg te maken heeft, voelt zich onveilig. Terwijl iedereen het recht heeft om veilig op te groeien. Voel jij je niet veilig bij je hulpverlener? Dan is het goed om te weten dat je altijd veilig kunt praten met een vertrouwenspersoon van Jeugdstem. Een vertrouwenspersoon is iemand waarmee kinderen, jongeren, ouders of pleegouders in vertrouwen iets kunnen bespreken. Dus zonder dat een ander te horen krijgt wat er is besproken. Dus kom bij een gevoel van onveiligheid op voor jezelf en laat je horen.
Lees ook
-
Wat als ik niet meer thuis kan wonen?
Wat als ik niet meer thuis kan wonen?Voor wieJongerenSoms is het beter dat je niet thuis woont. Samen met jouw ouders wordt dan gezocht naar een plek waar je voorlopig kunt wonen.
-
Ik ben uit huis geplaatst, wat nu?
Ik ben uit huis geplaatst, wat nu?Voor wieJongerenUit huis geplaatst worden kan heftige gevoelens oproepen. Hoe ga je daar het beste mee om? En wie kan je daarmee helpen?
-
Afspraken over contact met familie en terug naar huis gaan
Afspraken over contact met familie en terug naar huis gaanVoor wieJongerenWelke afspraken moet je maken als je uit huis geplaatst bent? Lees meer over de omgangsregeling en het hulpverleningsplan.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.