Kinderen en jongeren kunnen vrijwillig of gedwongen uit huis geplaatst worden. Wat is het verschil?
Vrijwillige uithuisplaatsing
Je kunt als ouder zelf besluiten dat het beter is voor je kind om tijdelijk ergens anders te wonen. Bijvoorbeeld omdat je problemen hebt waardoor je niet meer goed voor je kind kunt zorgen. Of wanneer je als gezin alles geprobeerd hebt en jullie zien dat thuis blijven wonen voor je kind niet veilig of goed genoeg is.
Besluiten dat je kind tijdelijk ergens anders gaat wonen is een heel moeilijk besluit. Neem deze beslissing nooit alleen. Praat hierover met mensen die voor jullie belangrijk zijn, zoals vrienden of familie, en met professionals. Zo kun je samen tot een goede beslissing komen.
Wanneer je kind ergens anders gaat wonen, heeft een plek bij familie of bekenden de voorkeur. Het is belangrijk dat kinderen zich thuis voelen op die nieuwe plek. Een bekende en vertrouwde omgeving helpt hierbij. Wanneer het niet mogelijk is om bij familie of bekenden een plek te vinden, dan zijn er ook pleeggezinnen en instellingen. Een hulpverlener regelt hiervoor een zogeheten verleningsbeschikking. Daarin staat dat de gemeente de kosten op zich neemt.
Gedwongen uithuisplaatsing
Bij een gedwongen uithuisplaatsing beslist de kinderrechter dat het beter is dat jouw kind tijdelijk ergens anders woont. Dat is een ingrijpende beslissing. Je kind wordt dan onder toezicht gesteld en de rechter spreekt een machtiging uithuisplaatsing uit. Die machtiging is ook nodig als een kind al onder toezicht is gesteld en de ouders het eens zijn met een uithuisplaatsing.
Een machtiging uithuisplaatsing is meestal tijdelijk. In die periode werken professionals met jullie en de mensen die voor jullie belangrijk zijn, aan een veilig en goed genoeg thuis. Dat is een intensieve periode waarin er veel op jullie gezin af kan komen.
Binnen een aanvaardbare termijn moet duidelijk zijn of je kind weer thuis kan komen wonen of waar het kind verder gaat opgroeien. Dit heet een perspectiefbesluit of opvoedbesluit. Hiervoor zijn geen vaste termijnen. Het nemen van een perspectiefbesluit is maatwerk, en dus voor ieder kind en gezin anders.
Meer informatie
Bekijk voor juridische informatie Uithuisplaatsing (Rechtspraak.nl).
Lees ook
-
Welke hulp kan ik vragen zodat mijn kind thuis kan blijven wonen?
Welke hulp kan ik vragen zodat mijn kind thuis kan blijven wonen?Voor wieOudersBij heel ernstige problemen wordt soms gekeken of je kinderen tijdelijk ergens anders kunnen wonen. Welke hulp kun je dan vragen?
-
Tijdelijke uithuisplaatsing: hoe werkt dat?
Tijdelijke uithuisplaatsing: hoe werkt dat?Voor wieOudersEen uithuisplaatsing is een ingrijpende beslissing. Daarom is het belangrijk dat dit zorgvuldig gebeurt. Hoe gaat dat in zijn werk?
-
Wanneer kan mijn kind weer thuis komen wonen?
Wanneer kan mijn kind weer thuis komen wonen?Voor wieOudersSamen met hulpverleners werk je eraan dat jouw kind weer thuis kan wonen. Wat is hiervoor precies nodig? En wie bepaalt dit?
-
Machtiging uithuisplaatsing
Machtiging uithuisplaatsingEen kinderrechter kan met een machtiging uithuisplaatsing afdwingen dat een kind tijdelijk ergens anders gaat wonen.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.