Mediaopvoeding
Aandacht voor media hoort bij de dagelijkse opvoeding van kinderen. Al vanaf het eerste moment dat een kind naar een scherm kijkt. Met mediaopvoeding leren kinderen om bewust, veilig en gezond om te gaan met media. Denk aan apps, websites, games, tv en films. Het is een taak van ouders en van iedereen die kinderen begeleidt. Het kan problemen voorkomen. Kinderen worden bijvoorbeeld online gepest, gamen te lang en te veel of kunnen nepnieuws niet onderscheiden van echt nieuws.
Uitgelicht
-
Een schermloze vakantie? Begin er niet aan
Een schermloze vakantie? Begin er niet aanVoor wieOudersHet is vakantie: geen school en meer tijd met elkaar. Maak je je zorgen over de schermtijd van je kind? Lees onze tips.
-
Wat is een goede schermtijd voor mijn kind?
Wat is een goede schermtijd voor mijn kind?Voor wieOudersOp deze pagina vind je adviezen, tips en overwegingen om te leren omgaan met schermtijd in het gezin.
-
Hoe begeleid ik ouders in mediaopvoeding?
Hoe begeleid ik ouders in mediaopvoeding?Voor wieProfessionalsMediaopvoeding vraagt grotendeels hetzelfde van ouders als de rest van de opvoeding, vertelt Nick van Hummel van het NJi.
-
De Jeugdkantine | 1. Sociale media
1. Sociale mediaDeze aflevering van podcast De Jeugdkantine gaat over sociale media, met als stelling: Mobieltjes zijn gif in de klas.
Voor ouders
-
- Wat is een goede schermtijd voor mijn kind?
- Welke apps, sites, games en series zijn geschikt?
- Hoe leer ik mijn kind omgaan met media?
- Hoe help ik mijn kind gezond media te gebruiken?
- Mediagebruik bij kinderen en jongeren
- Quiz: Hoe mediawijs ben jij?
- Gamen, leuke hobby of beginnend probleem?
- Wat is nepnieuws?