Kind 10-12 jaar | Opgroeien met media

Kinderen veranderen snel als ze in de puberteit komen. Ze houden zich meer bezig met wat anderen van hen vinden. Kinderen gebruiken media in deze fase vooral om contact te hebben met andere kinderen. En om mee te doen met de rest. Ook gebruiken ze media om hun eigen identiteit te ontwikkelen.

Wat vindt mijn kind leuk aan media?

Sociale media

Je kind vindt het steeds belangrijker om contact te hebben met vrienden en om nieuwe vriendschappen te sluiten. Dat kan ook online via sociale media. Kinderen vinden het leuk om alle nieuwe mogelijkheden van sociale media te ontdekken.

Kinderen kijken ook graag naar influencers. Soms vinden ze het leuk om na te doen wat ze zien in een video, samen met vrienden of alleen. Zo oefenen ze met wie ze zouden willen zijn en wat ze leuk vinden. Ook leren ze van de reacties die ze online krijgen.

Lees meer over sociale media en de ontwikkeling van de eigen identiteit

Een eigen telefoon

Veel kinderen willen in deze fase graag een eigen telefoon. Zo kunnen ze makkelijk contact houden met anderen. Een telefoon is voor kinderen ook een manier om erbij te horen.

Games

Games zijn een andere manier voor contact met andere kinderen. Ook zorgen games voor plezier en ontspanning.

Informatie opzoeken

Kinderen gebruiken media om allerlei dingen op te zoeken. Op school leren ze hoe ze dit op een goede manier kunnen doen.

Waar kan ik als ouder op letten?

Misschien wil je kind nu liever wat vaker alleen bezig zijn met media. Dat is normaal op deze leeftijd. In deze fase verandert er best wat in het mediagebruik van je kind. Daarom is het goed om hierover te blijven praten. Op deze leeftijd luistert je kind vaak nog naar jouw advies. Tegelijkertijd wil het ook al meer meepraten over beslissingen.

Je kunt als ouder op de volgende dingen letten:

  • Vraag naar de ervaringen van je kind in het mediagebruik. Vraag bijvoorbeeld aan het einde van de dag niet alleen hoe het op school was, maar ook 'Hoe was het vandaag online?'
  • Wil je kind graag sociale media gebruiken? Ga op een open manier het gesprek aan en stel vragen als 'Wat weet je al over sociale media?', 'Wat doe je, of denk je te gaan doen, op sociale media?' en 'Waarom wil je het graag?'. Zo'n gesprek is ook fijn om te voeren over andere media. Of bijvoorbeeld bij het kopen van een eigen telefoon.
  • Deel zelf ook eens wat jij met media doet. Dan vindt je kind het vaak ook leuk om zelf iets te vertellen.
  • Kijk af en toe mee met je kind om te zien waarmee het zich bezighoudt. Heb het er samen over. En stel ook grenzen rond het gebruik van media die nog niet geschikt zijn voor deze leeftijd.
  • Wissel zelfstandig mediagebruik af met samen media gebruiken. Zo geef je je kind vertrouwen.
  • Kijk samen met je kind naar veilig gebruik van media. Zoals privacy-instellingen op apps en wachtwoorden.

Wil je weten hoeveel schermtijd geschikt is? Lees dan Hoe lang mag mijn kind per dag achter een beeldscherm?

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders