Online hypes: hoe ga ik daar als ouder mee om?
Hypes zijn van alle tijden. Zoals vroeger bijvoorbeeld flippo's, een Tamagotchi of een Furby. Sinds de komst van sociale media zijn er vooral veel online hypes. Hier heb je als ouder niet altijd zicht op. Wat zijn de hypes van tegenwoordig eigenlijk? En hoe ga je hier als ouder mee om?
Wat zijn online hypes?
Een online hype is een trend op sociale media die voor een korte tijd in de mode is en heel veel aandacht krijgt. Zo filmen jongeren zich bijvoorbeeld wanneer ze bekende dansjes nadoen en plaatsen dit op TikTok. Ze raden elkaar aan bepaalde producten te kopen via YouTube of gaan ze een online uitdaging aan. Een aantal bekende hypes van de afgelopen jaren zijn onder andere:
- De dansjes uit de populaire game Fortnite.
- De #gentleminions-hype die ontstond nadat de film 'Minions: The Rise of Gru' in de bioscopen kwam.
- De #ikdoenietmeermee-hype tegen het coronabeleid van de regering.
- De 'Hey Marco, prima!'-hype. Een zinnetje dat volgens TikTokker Marco Kroon door elke Nederlandse vader weleens wordt gezegd.
- De Ice Bucket Challenge waarbij mensen een bak ijswater over zich heen gooien om aandacht te vragen voor de ziekte ALS.
- De Nutmeg challenge waarbij jongeren elkaar uitdaagden om water met nootmuskaat te drinken om te gaan hallucineren.
Wanneer een hype erg populair is en veel jongeren hieraan meedoen dan wordt er ook wel gezegd dat een hype 'viral' gaat.
Online challenges
In het lijstje hierboven zie je een aantal online challenges. Dit zijn hypes waarbij jongeren elkaar uitdagen om gekke dingen te doen. Kinderen en jongeren dagen elkaar uit om aan deze challenges mee te doen, het te filmen en op sociale media te delen.
Hoewel challenges heel vaak leuk zijn, kunnen ze ook zorgen voor risico's. Soms vragen challenges je om dingen te doen die niet veilig zijn. Zoals de bovengenoemde Nutmeg challenge. Andere challenges kunnen bijvoorbeeld leiden tot pesten.
Waarom doet mijn kind mee aan online hypes?
Er zijn verschillende redenen waarom het voor je kind leuk is om aan online hypes mee te doen. We leggen hieronder de twee belangrijkste redenen uit.
Hypes zijn vaak sociaal
Door mee te doen aan deze hypes maakt je kind contact met anderen. Het is een sociale activiteit. Het meedoen zorgt voor een groepsgevoel en dat is voor je kind heel belangrijk. Daarnaast willen kinderen er graag bij horen. Als de vrienden van je kind bijvoorbeeld meedoen aan een challenge, dan wil jouw kind dat waarschijnlijk ook. Niets is zo vervelend voor een kind als buiten de groep te vallen.
Wanneer iedereen online een bepaald product heeft of een challenge doet, wordt het voor je kind aantrekkelijker om zelf mee te doen. Vooral wanneer de influencers of bekende personen die je kind volgt hieraan meedoen. Daarnaast zijn veel kinderen op sociale media op zoek naar complimenten van anderen. Het delen van een filmpje waarin je kind meedoet aan een challenge kan zorgen voor positieve reacties van andere kinderen. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen van je kind.
Hypes geven een leuk en spannend gevoel
Een kinderbrein is volop in ontwikkeling. Daardoor doen kinderen veel meer dingen plotseling. Of zijn ze gevoeliger voor dingen die vrienden leuk vinden of hebben gekocht. Ze staan daardoor bijvoorbeeld minder stil bij de mogelijke gevolgen van het meedoen aan een challenge. Kinderen laten zich leiden door het leuke en spannende gevoel dat het geeft om mee te doen en de positieve reacties erop.
Hoe ga ik als ouder om met online hypes?
Het belangrijkste is om erover te praten met je kind. Hoe je dat als ouder aanpakt lees je hieronder.
- Start een gesprek positief. Er zijn bijvoorbeeld hele leuke kanten aan het meedoen aan online hypes. Zo is je kind bijvoorbeeld creatief bezig met het maken van video's.
- Voer het gesprek vanuit interesse. Dat kan bijvoorbeeld door eerst zelf een aantal online hypes op te zoeken en te bekijken. Daarna kun je vertellen wat jij hebt gezien en vervolgens vragen of je kind dat herkent.
- Je kunt ook samen op zoek gaan naar voorbeelden van hypes en praten over wat je ziet.
- Je ziet op sociale media nooit wat je kind ook ziet. Vertel je kind dus dat je het leuk vindt om te weten wat er allemaal online gebeurt. Hoe je dat aanpakt? Lees bijvoorbeeld de blog die ons jongerenpanel schreef over praten met je kind over sociale media.
- Heeft je kind meegedaan aan een online hype? Vraag dan of je het mag zien. Zo kun je samen bepalen of iets misschien gevaarlijk is geweest.
- Zijn online hypes in het nieuws of gebeurt het in je omgeving? Grijp dit moment dan aan door je kind vragen te stellen als: wat vind jij hiervan?
- Maak je samen afspraken? Vertrouw er dan ook op dat je kind zich hieraan houdt. Als je kind dat vertrouwen niet voelt, kan het er minder zin in hebben om er met je over te praten.
- Vertel je kind dat het bij problemen online altijd bij jou terecht kan. Jullie kunnen eventueel de pagina Ik heb problemen online. Wie kan mij helpen? samen bekijken.
Lees ook
-
Hoe leer ik mijn kind omgaan met media?
Hoe leer ik mijn kind omgaan met media?Voor wieOudersGames, websites en apps kunnen een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen. Maar er zijn ook risico's. Praat hierover met je kind.
-
Hoe ga ik als ouder om met influencers?
Hoe ga ik als ouder om met influencers?Voor wieOudersKinderen en jongeren komen op sociale media vaak in aanraking met influencers. Maar wat zijn influencers? En hoe ga je hier als ouder mee om?
-
Van jongeren voor ouders: Over sociale media
Van jongeren voor ouders: Over sociale mediaVoor wieOudersOp deze pagina geven jongeren tips aan ouders over hoe om te gaan met het sociale mediagebruik van hun kinderen.
-
Ik heb problemen online. Wie kan mij helpen?
Ik heb problemen online. Wie kan mij helpen?Voor wieJongerenHet is leuk om online te zijn, maar je kunt soms ook problemen hebben. Wat kun je dan doen?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.