Kleuter | Opgroeien met media

Kleuters zijn heel nieuwsgierig. Ze willen graag leren. Media kan daar een rol in spelen. Mediagebruik is in deze leeftijd vooral interessant om van te leren en plezier te hebben.

Wat vindt mijn kind leuk aan media?

Kleuters vinden het leuk om filmpjes en tv-programma's te kijken die passen bij hun wereld en interesses. Ze herkennen zichzelf in personages. En ze genieten van herkenbare situaties.

Kleuters vinden het nog lastig om informatie goed te begrijpen. Ze vinden het leuker als media niet te snel gaan. En ze houden van herhaling. Spelletjes spelen ze daarom graag opnieuw om ze beter te kunnen. Kleuters vinden het leuk om dingen uit te proberen. Ze leren de verschillende media steeds beter gebruiken door te experimenteren.

Kinderen willen graag zelfstandig media gebruiken. De bewegingen van je kleuter zijn nog niet altijd zo precies, maar je kind swipet en klikt net zo lang tot iets lukt. Door uit te proberen, leert je kleuter de verschillende media steeds beter te bedienen. Denk aan digitale kleurplaten maken, avonturenspelletjes spelen of emoji's sturen naar oma.

Kinderen kiezen zelf de snelheid waarmee ze leren. Dat heeft te maken met hun interesse en of ze zin hebben om te leren. Sommige kleuters zijn dol op knoppen en apparaten. Andere kleuters laten liever hun ouders een filmpje aanzetten.

Wil je weten hoeveel schermtijd geschikt is voor je kind? Lees dan Hoe lang mag mijn kind per dag achter een beeldscherm?

Waar kan ik als ouder op letten?

  • Kleuters kunnen al wat langer hun aandacht ergens bij houden dan peuters. Ook zijn ze erg nieuwsgierig. De media die ze gebruiken mogen dus niet te simpel zijn, maar ook niet te moeilijk.
  • Kijk en doe zoveel mogelijk mee. Mediagebruik is in deze leeftijd namelijk een belangrijke sociale activiteit. Kinderen oefenen met media hoe ze hun gedachten en gevoelens kunnen delen. Ook kun je erachter komen wat je kind op dat moment interesseert door mee te kijken en te luisteren.
  • Beoordeel of media leuk zijn, én of je kind er iets van leert. Herkenbare figuren en verhalen helpen kleuters om emoties te begrijpen. Ook helpt het bij het omgaan met andere kinderen. Kleuters houden ook van media met humor, overdreven acterende personages en kleurrijke omgevingen.
  • Let goed op de reacties van je kind. Kleuters hebben een grote fantasie. Daardoor kunnen ze helemaal opgaan in bewegend beeld. Als er iets vervelends of engs gebeurt, kunnen ze hier dus ook bang of verdrietig van worden. Probeer er voor je kind te zijn, en je kind te troosten of gerust te stellen. Zo leert je kind omgaan met deze momenten.
  • Maak afspraken met je kind. Op deze leeftijd gaan kinderen meer onderhandelen over mediagebruik. Je kind krijgt namelijk steeds meer een eigen wil. Maak regels over wanneer en hoe lang je kind media mag gebruiken.
  • Probeer media niet te gebruiken als straf of als beloning. Dit kan ervoor zorgen dat je kind juist stiekem media gaat gebruiken.
  • Zorg voor afwisseling. Als je kleuter net in de speeltuin is geweest, is het misschien fijn om even binnen iets rustigs te doen. Of misschien kan je kind even zelf zijn favoriete online spelletje spelen als jij eten kookt.
  • Geef zelf het goede voorbeeld in je eigen schermtijd. Kleuters leren door mensen in hun omgeving na te doen.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders