Wat kan ik doen tegen online pesten?

Misschien word je online gepest. Of misschien ken je iemand die online wordt gepest.  Op deze pagina geven we tips over wat je dan kunt doen.

Wat is online pesten?

Online pesten of cyberpesten is pesten via internet en sociale media. Het kan op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld door vervelende reacties onder je posts. Of foto's van jou die worden verspreid. 

Wil jij weten wat online pesten is? En wat je ertegen kunt doen? Kijk dan deze video van Youngwize.

Word jij online gepest?

Je moet één ding weten: je staat er niet alleen voor en het is nooit jouw schuld! Hopelijk helpen deze tips jou verder:

  • Praat erover met iemand die je vertrouwt. Je ouders, mentor of een goede vriend of vriendin. Je kunt dan screenshots laten zien en samen een plan maken. 
  • Maak screenshots als bewijs en blokkeer je pesters.
  • Gaat het pesten door? Reageer niet op het pestbericht. Hoe moeilijk dat soms ook is.
  • Rapporteer berichten met de rapporteerfunctie. Dat is een knop waarop 'rapporteren' staat. Je kunt je vrienden vragen om hetzelfde te doen.

In dit filmpje van Mediamasters op YouTube krijg je nog meer tips.

Praat met iemand die jij vertrouwt

Het is vervelend als je gepest wordt. Zelfs als het pesten gestopt is, kan dat gevoel blijven. Daarom is het goed om hierover te praten met iemand die jij vertrouwt. Dat kunnen je ouders zijn, maar ook een leraar, een oom, tante of een van je vrienden. Het lucht soms al erg op om met iemand te praten over wat er gebeurd is. Zo weet je dat iemand naar je luistert en met je meedenkt.

Weet je even niet wie je kunt vragen? Er zijn verschillende organisaties die jou willen helpen, zoals de Kindertelefoon, Helpwanted.nl en Meldknop.nl.

Als pesten bedreigend wordt

Het kan dat je je niet meer veilig voelt. Omdat iemand bijvoorbeeld heel agressief doet. Weet dat jij je niet onveilig mag voelen door iemand anders. Op het moment dat dit gebeurt, moet je echt aan iemand vertellen wat er aan de hand is. Praat met school of zelfs met de politie.

Bewaar de berichtjes die je krijgt als bewijs. Je kunt bijvoorbeeld een screenshot maken. Mocht je de berichtjes dan willen laten zien aan iemand die jou kan helpen, dan kan dat.

Wordt iemand online gepest?

Ken je iemand die online gepest wordt en wil je helpen? Hieronder staan een paar tips:

  • Praat met degene die gepest wordt. Vertel dat je wilt helpen om het pesten te stoppen.
  • Doe niet mee aan het online pesten. Rapporteer vervelende reacties, like berichten niet en steun de gepeste in een DM.
  • Zeg 'hoi' als je elkaar tegenkomt in het echt. En werk bijvoorbeeld samen in een groepje.
  • Kom op voor degene die gepest wordt. 
  • Vertel het samen aan de mentor of een leerkracht.
  • Vraag je vrienden of vriendinnen je te helpen het pesten te stoppen.

Wil je weten wat pesten kan doen met iemand? Jeroen kreeg nare berichtjes op sociale media. In een filmpje op YouTube vertelt hij wat hem toen het meest pijn deed en wat hem heeft geholpen.

Voor meer informatie kun je terecht op Pestweb.nl of Stichting Stop Pesten NU.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren