Gamen, leuke hobby of beginnend probleem?

Bijna alle kinderen gamen weleens. Het is een populaire hobby. Maar sommige ouders maken zich ook zorgen. Gamet mijn kind niet te veel? Wat leert het er eigenlijk van? Kan het niet beter buitenspelen? Op deze pagina lees je wat gamen zo aantrekkelijk maakt en hoe je je kind kunt begeleiden bij verantwoordelijk gamen.

Waarom gamen kinderen?

Kinderen en jongeren vinden gamen leuk. En voor de meesten is gamen een hobby. Vooral wanneer games niet te makkelijk zijn, kunnen ze zichzelf er helemaal in verliezen. Gamen biedt voor kinderen veel mogelijkheden om zich zelfstandig en zelfverzekerd te voelen. Ze merken dat ze beter worden, doordat ze steeds moeilijkere levels halen. Ook zorgt gamen vaak voor contact met anderen. Het is voor hen een manier om vrienden te maken en af te spreken.

Wat maakt gamen zo aantrekkelijk? Dat zie je in onderstaande video.

Videobeschrijving

Bijna alle kinderen gamen weleens. Het is een populaire hobby. Maar sommige ouders maken zich ook zorgen. In deze video leggen we uit wat gamen zo aantrekkelijk maakt en hoe je je kind kunt begeleiden bij verantwoordelijk gamen. Ook vertellen Louise en Coen, samen met hun kinderen Matthijs en Thomas, hoe zij dit als gezin aanpakken.

Heeft gamen voordelen?

Ja. Gamen kan verschillende voordelen voor je kind hebben. Bijvoorbeeld:

  • Sommige games kunnen de concentratie en aandacht van je kind verbeteren. Vooral games waarbij kinderen zich moeten richten op een doel. Bijvoorbeeld een vijand verslaan.
  • Het is vaak sociaal. In games de je met meerdere mensen speelt, kan je kind in contact komen met anderen. Het kan vriendschappen opbouwen en onderhouden. Ook oefent je kind met vaardigheden zoals samenwerken en leiding nemen.
  • Je kind leert doorzetten. Bij veel games wordt het niveau steeds moeilijker en soms verlies je. Hierdoor moet je kind steeds nieuwe vaardigheden leren en levels herhalen totdat het lukt.

Of je kind deze positieve effecten van gamen ervaart is afhankelijk van de soort games die je kind speelt, bekijk hiervoor de pagina Welke apps, websites, games en series zijn geschikt voor mijn kind?. Ook de balans met andere bezigheden moet goed zijn. Hoe je je kind hierbij kunt helpen lees je op Hoe leer ik mijn kind omgaan met media?

Heeft gamen risico's?

Ja. Hoewel dat je kind veel kan leren van gamen, kan het ook nadelen ervaren. Een kleine groep krijgt echt problemen door gamen. Dan gaat het vaak over teveel tijd of geld aan games besteden.

Enkele mogelijke risico's zijn:

  • Lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld te weinig bewegen door veel zitten en slecht slapen door alle prikkels.
  • Je kind kan in aanraking komen met nepprofielen of online pesten.
  • Je kind kan teveel geld uitgeven. Veel games kun je gratis spelen, maar om echt ver te komen moet je of lang spelen voor voldoende punten, of betalen om sneller hogerop de ladder te komen. In het spel FIFA kun je bijvoorbeeld proberen sterke voetballers te kopen.

Negatieve effecten van gamen komen vooral voor als de balans met andere activiteiten verdwijnt. Bijvoorbeeld afspreken met vrienden, sporten en huiswerk maken. Tips voor deze balans lees je op Hoe leer ik mijn kind omgaan met media? Ben je bang dat het gamen een probleem wordt? Neem dan contact op met de Gamen Infolijn.

Tips voor verantwoord gamen

  • Stel samen regels op over het gamen. Spreek bijvoorbeeld af dat gamen mag als het huiswerk af is. Of dat het juist na school even mag om te ontspannen. Laat kinderen zelf de regels voorstellen, dan kunnen ze zich er makkelijker aan houden.
  • Spreek ook af wanneer je kind stopt, bijvoorbeeld bij het behalen van een volgend level of een bepaald aantal punten. Dat werkt beter dan midden in een game moeten stoppen omdat de tijd op is.
  • Let op de PEGI-indeling. Deze geeft aan onder welke leeftijd een spel schadelijk kan zijn voor kinderen.
  • Bespreek of je het waard vindt om extra geld te betalen voor betere spelprestaties, en tot hoeveel je dan wilt gaan. Probeer je kind uit te leggen dat dit manieren zijn voor de game om geld te verdienen. En dat ze steeds opnieuw om geld blijven vragen.
  • Blijf in gesprek met je kind. Vraag wat het gamen zo leuk maakt. Wat leert je kind ervan, waarom wordt je kind er blij van? Let er op dat gamen geen vlucht wordt voor negatieve gevoelens.
  • Motiveer je kind om ook andere dingen te doen. Bijvoorbeeld een avond koken, met vrienden afspreken, sporten of een instrument bespelen.

Wil je meer tips? Kijk dan eens op GAMENinfo.

Lees ook