Polarisatie betekent dat er steeds meer wij-zij-denken ontstaat tussen groepen in de samenleving. Dat verschillende groepen mensen het niet altijd met elkaar eens zijn is normaal. Polarisatie is soms zelfs nodig om een verandering in de samenleving op gang te brengen. Maar het wordt ongewenst als de tegenstellingen zo groot worden, dat het leidt tot spanningen en conflicten tussen groepen.
Uitgelicht
-
Hoe gepolariseerd is Nederland?
Hoe gepolariseerd is Nederland?Regelmatig wordt gezegd dat de polarisatie in Nederland toeneemt. Maar is dat ook zo? En wat weten we over polarisatie bij jongeren?
-
Hoe ga ik om met jongeren die geen vertrouwen hebben in de overheid?
Wat als jongeren geen vertrouwen hebben in de overheid?Voor wieProfessionalsHet vertrouwen van jongeren in de overheid lijkt af te nemen. Hoe kun je daar mee omgaan?
-
Welke rol kan de gemeente pakken bij polarisatie?
Welke rol kan de gemeente pakken bij polarisatie?Voor wieBeleidsmakersWat kun je als gemeente doen bij het signaleren, voorkomen en tegengaan van ongewenste polarisatie?
-
De Jeugdkantine | 7. Polarisatie
7. PolarisatieDeze aflevering van De Jeugdkantine gaat over polarisatie, met als stelling: Jongeren hebben geen vertrouwen meer in de overheid.