Baby | De algemene ontwikkeling
In de eerste twee jaar ontwikkelt je baby zich op allerlei gebieden. Hoe kun je de ontwikkeling van je kind ondersteunen?
Ontwikkeling van je baby
Verzorging en veiligheid
Baby's zijn volledig afhankelijk van anderen. Om zich te kunnen ontwikkelen, hebben zij verzorging en veiligheid nodig.
Hechting
Vanaf de eerste dag bouwen baby's een vertrouwensband op met de mensen om zich heen. Dit noemen we hechting. Kinderen gaan mensen vertrouwen die liefde aan hen geven, contact met hen maken en reageren op wat zij nodig hebben. Zij hechten zich vaak eerst aan hun ouders en andere gezinsleden. Daarna hechten ze zich ook aan andere mensen in hun omgeving, zoals opa's en oma's, en medewerkers van het kinderdagverblijf.
Eenkennigheid en scheidingsangst
Baby's ontdekken het verschil tussen hun ouders en andere mensen. Daarbij kunnen ze eenkennig worden. Eenkennigheid wil zeggen dat een kind zich maar bij een of twee opvoeders veilig voelt en angstig reageert op anderen. Ook scheidingsangst hoort bij deze fase. Dan worden ze bang en gaan huilen als hun ouders weggaan. Dit hangt samen met de veiligheid die ze ervaren. Als kinderen zich veilig voelen, kunnen zij de wereld verder gaan ontdekken.
Slapen en bewegen
In hun eerste jaren krijgen kinderen een dag-nachtritme. Ze gaan 's nachts meer slapen dan overdag. Ze ontwikkelen zich ook motorisch: ze leren grijpen en vastpakken, zitten en kruipen, om uiteindelijk te gaan staan en lopen.
Taal
Baby's maken grote stappen in hun taalontwikkeling: ze beginnen anderen te begrijpen en gaan hun eerste woordjes zeggen.
Zelf doen
Baby's krijgen een eigen wil en eigen gevoelens. Kinderen van ongeveer 2 jaar oud willen en kunnen steeds meer zelf doen. Daarvoor hebben ze vertrouwen nodig in de mensen om zich heen en in zichzelf. Ouders kunnen hun kind daar van jongs af aan al in ondersteunen.
Hoe kun je de ontwikkeling van je baby ondersteunen?
Jonge kinderen hebben verzorging, steun en hulp nodig van hun ouders. Maar het is niet op elk moment duidelijk waar een kind behoefte aan heeft. Als ouder leer je je kind steeds beter begrijpen. Je kunt ontdekken wat werkt door ervaring, door uit te proberen en ook door er met anderen over te praten. Kinderen ontwikkelen zich heel snel. Als ouder ontwikkel je met je kind mee.
Je kunt een aantal dingen doen om de ontwikkeling van je kind te ondersteunen:
- Volg de wensen van je kind. In de eerste periode volg je vooral de wensen van je kind. Als je kind honger heeft, dan voed je het. Als je kind moe is, laat je het slapen. En als je kind huilt, dan maak je contact en troost je je kind. Door op de wensen van je kind te reageren, bied je je kind veiligheid.
- Werk aan een ritme. Een ritme zorgt voor houvast, en ook dat geeft veiligheid. Je kunt daarvoor zorgen door op een vast tijdstip te gaan eten, of een vast slaapritueel te gebruiken. Ook door uitleg te geven bij wat jullie allemaal doen, krijgt je kind langzaam inzicht in vaste patronen.
- Maak contact met je kind. Kinderen maken graag contact met anderen. Ze voelen zich veilig als ze in de buurt zijn van bekenden. Door met je kind te spelen en tegen je kind te kletsen, maak je contact en nodig je je baby uit om terug te brabbelen. Daarmee leg je de basis van de taalontwikkeling en communicatie.
Bronnen
- Brooker, R. J., Buss, K. A., Lemery-Chalfant, K., Aksan, N., Davidson, R. J., & Goldsmith, H. H. (2013). The development of stranger fear in infancy and toddlerhood: normative development, individual differences, antecedents, and outcomes. Developmental science, 16(6), 864–878. https://doi.org/10.1111/desc.12058
- Ince, D. & Kalthoff, H. (2020). Opgroeien en opvoeden. Normale uitdagingen voor kinderen, jongeren en hun ouders. Utrecht: Nederlands Jeugdinstituut.
- Nederlands Centrum Jeugdgezondheid | Over hechting (Ncj.nl)
- Nederlands Centrum Jeugdgezondheid | Slapen met de baby (Jgzrichtlijnen.nl)
- Siegler R., Saffran J., Eisenberg N., Deloache J., Gersshof E., & Leaper, C. (2017). How Children Develop (5e editie). Worth Publishers.
- Timmermans, M., van Heerwaarden, Y., Pijpers, F. & Carmiggelt, B. (2015). Ontwikkelingsaspecten en Omgevingsinteractie (O&O). Utrecht: Nederlands Centrum Jeugdgezondheid.
-
Baby | Eenkennigheid: angst voor vreemden
Baby | Eenkennigheid: angst voor vreemdenVoor wieOudersVanaf 9 tot 12 maanden ontwikkelen de meeste kinderen eenkennigheid. Dat is normaal. Wat leert je kind van deze fase en hoe ga je hiermee om?
-
Baby | Huilen: begrijpen en troosten
Baby | Huilen: begrijpen en troostenVoor wieOudersWat is de functie van huilen? Op deze pagina geven we je algemene informatie over huilgedrag bij baby's en dreumesen en wat je kunt doen om te troosten.
-
Baby | Slapen
Baby | SlapenVoor wieOudersHoe zit het met het dag- en nachtritme van baby's? En hoe ziet het slaappatroon van kleine kinderen eruit?
-
Baby | Zelfstandigheid | De eerste dingen zelf doen
Baby | Zelfstandigheid | De eerste dingen zelf doenVoor wieOudersStap voor stap ontdekken baby's en dreumesen wat ze zelf kunnen. Zo krijgen ze meer zelfvertrouwen en worden minder afhankelijk.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.