Baby | Zelfstandigheid: veiligheid, voorspelbaarheid en sturing
Opgroeiende baby's en dreumesen ontdekken steeds meer van de wereld om hen heen. Als je kind leert omrollen, kruipen en lopen, wil het graag op onderzoek uit. Dat brengt meer risico's met zich mee. Je kind heeft jou als ouder nodig om veiligheid, voorspelbaarheid en sturing te bieden. Op deze pagina lees je hoe je dat doet.
Baby's hebben behoefte aan herhaling
In het leven van een baby is veel herhaling. Bijvoorbeeld doordat je je baby na het eten altijd een schone luier geeft, en daarna in bed legt. Deze herhaling geeft je kind veel rust. Baby's leren zo steeds beter wat ze kunnen verwachten en passen hun gedrag daarop aan. Als ze weten dat ze na het eten altijd naar bed gaan, gaan ze makkelijker en beter slapen. De voorspelbaarheid van wat er gebeurt, geeft een kind grip en zelfvertrouwen. Je kind leert de wereld begrijpen.
Dreumesen hebben sturing nodig
Ook bij dreumesen blijft herhaling belangrijk. Maar vanaf deze leeftijd hebben ze ook sturing nodig. Dreumesen kunnen steeds meer zelf doen, zoals lopen. Als je dreumes steeds meer zelf kan en wil, moet je gaan bijsturen. Jonge kinderen zien nog weinig gevaren en gaan vaak helemaal op in wat ze aan het doen zijn. Zij hebben volwassenen nodig die vertellen wat wel en niet kan. Door uit te leggen waarom iets gevaarlijk is, gaan dreumesen de wereld begrijpen en leren ze wanneer ze voorzichtig moeten doen.
Waarom doen dreumesen vaak dingen die niet mogen?
Op deze leeftijd weten kinderen nog niet wat wel en niet mag. Dat hoort bij de ontwikkeling van je dreumes. Dreumesen reageren vaak direct als ze iets willen. Als ze iets lekkers zien, stoppen ze dat meteen in hun mond. Ze vinden het moeilijk om te wachten.
Als een dreumes iets doet wat het zelf leuk vindt, heeft het ook niet altijd door dat een volwassene daar anders over denkt. Het kan ook een manier zijn om aandacht te krijgen. Want als kinderen iets doen wat niet mag, krijgen ze vaak veel reactie van volwassenen.
Hoe leg je je dreumes uit wat wel en niet mag?
Maak het je kind en jezelf makkelijker
Om te voorkomen dat je kind dingen doet die niet mogen, kun je het makkelijker maken voor je kind en voor jezelf. Leg bijvoorbeeld breekbare spullen buiten bereik. Of zet de koekjestrommel uit het zicht van je dreumes. Zo voorkom je dat je de hele tijd nee moet zeggen of moet ingrijpen.
Mijn zoon kon niet van de planten afblijven. Hij vond het zó interessant. We hebben toen alle planten buiten zijn bereik gezet, zodat hij vrij kon spelen in de huiskamer. Dat scheelde een hoop frustratie voor ons allemaal.
Reageer rustig en duidelijk als iets niet mag
Het kan helpen als je rustig, duidelijk en steeds op dezelfde manier reageert. Zo maak je het minder interessant voor je kind om door te gaan. Soms kun je ook negeren wat je kind doet en juist aandacht geven aan wat wel goed gaat.
Een geliefd spel van mijn zoon was een lepel op de grond gooien. Eerst was het grappig, want hij keek er super ondeugend bij. Maar toen ging hij dat natuurlijk heel vaak doen en waren wij er klaar mee. Het hielp uiteindelijk om het zoveel mogelijk te negeren. Eén keer zeggen: 'Niet op de grond. Ga maar eten met de lepel.' En daarna negeren als hij het nog een keer deed. Hij was dan zijn lepel kwijt en moest wachten. Daardoor was het geen leuk spel meer voor hem.
10 tips: Zo praat je duidelijk tegen je dreumes
- Gebruik woorden die jouw kind begrijpt
- Als iets niet mag, zul je dat vaak moeten herhalen.
- Maak oogcontact als je met je kind praat.
- Ga naar je kind toe om iets te zeggen, dat werkt beter dan vanaf een afstand.
- Raak je kind zacht aan en ga op ooghoogte zitten. Zo heeft je kind meer aandacht voor je. Dan komt de boodschap meestal beter aan.
- Zeg niet alleen wat niet mag, maar vertel ook altijd wat wél mag. 'Ik wil graag dat je je boterham op je bordje laat liggen.' Dat is positiever dan: 'Niet spelen met je eten.'
- Geef zelf het goede voorbeeld. Als jouw kind niet op de iPad mag kijken tijdens het eten, moet je als ouder ook niet telkens je smartphone checken. Zo is duidelijk dat een regel voor iedereen geldt.
- Als je ziet dat je dreumes iets wil doen dat niet mag, noem dan de naam en kijk een beetje streng. Zo weet je kind dat je oplet.
- Stel liever geen vragen, maar zeg wat je wil dat je kind doet. Dus niet: 'Ga je even opruimen?' als je bedoelt: 'Nu is het tijd om op te ruimen.'
- Wil je dreumes niet luisteren? Vaak helpt het om je kind even uit een situatie te halen. Bijvoorbeeld door een speeltje weg te leggen. Zo kan je kind beter luisteren. Ook helpt het om aan te kondigen dat jouw grens is bereikt. Bijvoorbeeld: 'Ik tel tot 5 en dan lopen we weer door.'
Als ouder probeer ik consequent te blijven. Maar er zijn momenten dat het even niet meer lukt. Dan heb je soms een trucje nodig. Dus: 'nee, je mag geen koekje. Maar hé, het is opeens al wel tijd voor een filmpje!
Bronnen
- Andreadakis, E., M. Joussemet, en G.A. Mageau (2019). How to support toddlers' autonomy: Socialization practices reported by parents. In: Early Education And Development, jaargang 30, nummer 3, p 297–314.
- Australian Children's Education & Care Quality Authority. (2018). Supporting agency: Involving children in decision-making.
- Gillespie, L.G. en J.D. Greenberg (2017). Empowering infants' and toddlers' learning through scaffolding. In: Young Children, jaargang 72, nummer 2, p. 90–93.
- Siegler, R., J. Saffran, E. Gershoff, N. Eisenberg en J. DeLoache (2020). How children develop. Worth Publisher.
Lees ook
-
Baby | Motorische ontwikkeling: bewegen
Baby | Motorische ontwikkeling: bewegenVoor wieOudersVanaf de geboorte ontdekken baby's nieuwe bewegingen stapsgewijs. Als ouder kun jij je baby helpen zich veilig te ontwikkelen.
-
Baby | Hechting: band opbouwen
Baby | Hechting: band opbouwenVoor wieOudersDe band met je kind is nodig om die veiligheid en vertrouwen te laten ervaren in jou als ouder. Hoe verloopt het proces van hechting?
-
Baby | De algemene ontwikkeling
Baby | De algemene ontwikkelingVoor wieOudersIn de eerste twee jaar ontwikkelt je baby zich op allerlei gebieden. Hoe kun je de ontwikkeling van je kind ondersteunen?
-
Baby | Zelfstandigheid | De eerste dingen zelf doen
Baby | Zelfstandigheid | De eerste dingen zelf doenVoor wieOudersStap voor stap ontdekken baby's en dreumesen wat ze zelf kunnen. Zo krijgen ze meer zelfvertrouwen en worden minder afhankelijk.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.