Baby | Eten: eerste hapjes
Vanaf welke leeftijd mag een baby andere voeding gaan eten dan melk? Hoe gaat dat in zijn werk, waar moet je op letten? Veel ouders van baby's hebben vragen over voeding en eetgewoonten van hun baby. Op deze pagina geven we je informatie en verwijzen we naar informatieve websites.
Beginnen met hapjes
Wanneer je kind 4 tot 6 maanden oud is, kun je beginnen met kleine 'oefenhapjes'. Of je baby eraan toe is, kun je merken aan het gedrag. Je kind maakt bijvoorbeeld smakgeluidjes, of kijkt naar jouw mond als je iets eet of reageert daarop. Een baby die al een beetje rechtop kan zitten, is vaak ook toe aan hapjes eten. Kijk voor tips op de website van het Voedingscentrum of op GroeiGids.nl.
Voldoende voedingsstoffen
De eerste hapjes zijn bedoeld als extra, om je kind te laten wennen aan nieuwe smaken en structuren. Ze komen nog niet in de plaats van borst- of flesvoeding. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je baby te weinig binnenkrijgt. Omdat je kind in het begin nog melk krijgt, krijgt het voldoende voedingsstoffen binnen. Hoeveel eten een kind nodig heeft, is heel verschillend. Je kind eet misschien een tijdje heel veel, en dan weer wat minder. Dat is normaal.
Wat baby's niet mogen eten
Baby's mogen niet alles eten. In het eerste jaar zijn de volgende producten ongezond: zout, smeerkaas, kaas, koemelk, honing, leverworst, rauwe of voorverpakte vis, rauw vlees. Op de website van het Voedingscentrum lees je daar meer over.
Wennen aan smaken en structuren
Er zijn makkelijke en moeilijker eters, dat geldt ook voor kinderen. Sommige kinderen willen graag alles proberen, sommige eten alleen wat ze al kennen, en andere willen bijvoorbeeld het liefst alles gescheiden op hun bord. Tijdens het leren kennen van smaken en structuren, gebruikt je kind veel zintuigen. Je kunt je kind het eten laten zien, voelen, ruiken en proeven. Zo leert je kind nieuwe structuren en smaken kennen.
Fijne motoriek
Als je kind zelf wil proberen te eten, kun je je kind daarmee laten oefenen. Zo leert je kind het eten of het lepeltje te pakken en naar de mond te brengen en te happen. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van de fijne motoriek.
Mijn dochter wilde al vroeg alles zelf doen. Ze had een hekel aan geprakt eten. Maar ze vond het heel leuk zelf een stukje banaan of een gekookte sperzieboon te eten.
Eetritme
Naarmate je baby ouder wordt, gaat die steeds meer eten. Je kunt dan een eetritme opbouwen dat past bij de behoeften van je kind. Vind je kind het eten niet lekker? Ook dat hoort bij het leren kennen van eten.
Mijn zoon was geen makkelijke eter. Hij wilde het liefst alles apart op zijn bord. Nu hij ouder wordt gaat hij gelukkig vanzelf meer uitproberen.
Wat, hoe en hoeveel je eet is heel persoonlijk. Bedenk wat bij jouw gezin past. Structuur en regelmaat zijn voor kinderen van belang. Als je kind hapjes gaat eten, kun je een gezamenlijk eetmoment creëren. Probeer daar je aandacht aan te geven. Het helpt bijvoorbeeld om je telefoon weg te leggen en de tv uit te zetten. Hierdoor leert je kind: nu is het tijd om iets te eten. Leg uit waarom je dingen doet zoals je ze doet.
Het goede voorbeeld geven
Door samen te eten geef je je kind het goede voorbeeld. Kinderen willen graag alles nadoen. Als jij eet, motiveert dat je kind om ook te gaan eten. De meeste kinderen hebben moeite om heel lang rustig aan tafel zitten om te eten. Dat is heel normaal. Kinderen ervaren eten gewoon als een activiteit, net zoals spelen. Jonge kinderen kunnen nog niet zo lang bezig zijn met één activiteit. Dat merk je bijvoorbeeld ook als je kind aan het spelen is en al snel weer met iets anders wil gaan spelen.
Als je kind lang bezig is met dezelfde activiteit, kan je kind zich na een tijdje gaan vervelen, moe worden of lastig gedrag gaan vertonen. Dit gebeurt ook tijdens het eten. Het is handig om daar rekening mee te houden. Blijf dus niet te lang aan tafel zitten met je kind als je merkt dat het onrustig wordt. Het helpt ook om voor het eten te bedenken wat je verwacht van het eetmoment. Bijvoorbeeld dat je kind een paar hapjes heeft gegeten of in ieder geval een hapje groente heeft gehad.
Meer informatie
Wil je meer weten over voeding en eetgewoonten van kinderen? Praat er met andere ouders over, vraag informatie of advies op het consultatiebureau of kijk op Voedingscentrum.nl. Met zorgen over het eetgedrag en de gezondheid van je kind kun je ook bij je huisarts terecht.
Lees ook
-
Baby | Taal: de eerste woordjes
Baby | Taal: de eerste woordjesVoor wieOudersDe taalontwikkeling van je kind begint al voor de geboorte. Als ouder kun je de taalontwikkeling van je kind te stimuleren.
-
Baby | Taal: voorlezen
Baby | Taal: voorlezenVoor wieOudersVoorlezen stimuleert de taalontwikkeling van je kind. Je kind maakt kennis met nieuwe onderwerpen en nieuwe woorden.
-
Baby | De algemene ontwikkeling
Baby | De algemene ontwikkelingVoor wieOudersIn de eerste twee jaar ontwikkelt je baby zich op allerlei gebieden. Hoe kun je de ontwikkeling van je kind ondersteunen?
-
Baby | Slapen
Baby | SlapenVoor wieOudersHoe zit het met het dag- en nachtritme van baby's? En hoe ziet het slaappatroon van kleine kinderen eruit?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.