Erkende interventies bij middelenmisbruik

Voor het voorkomen of verminderen van middelengebruik bestaan in Nederland verschillende erkende interventies.

Voorkomen van middelengebruik

De erkende interventies die middelengebruik willen voorkomen worden vaak op school ingezet. Zij zijn meestal gericht op de jongere zelf, maar ouders worden regelmatig betrokken. Daarnaast zijn er preventieve interventies die zich richten op de omgeving van kinderen en jongeren. Zij beïnvloeden bijvoorbeeld ouders of horecapersoneel om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren minder in aanraking komen met middelen.

Verminderen van middelengebruik

Er zijn verschillende erkende interventies voor risicojongeren of jongeren die al (problematisch) middelen gebruiken. De meeste interventies richten zich op de jongere zelf, maar er zijn ook interventies die zich richten op de omgeving van de jongere.

De hieronder genoemde interventies zijn beschreven in de databank Effectieve jeugdinterventies. Deze interventies zijn door een onafhankelijke erkenningscommissie minimaal erkend als goed onderbouwd.

  • Gezondheidscoach verslavingspreventie

    Gezondheidscoach Verslavingspreventie heeft als bedoeling het uitstellen, voorkomen of verminderen van middelengebruik, gamen en gokken.

  • Helder op School: In Charge

    Lespakket dat tot doel heeft om tegenwicht te bieden tegen de ontwikkeling van riskant en ongezond gedrag, waaronder middelengebruik.

  • Unity

    Unity is een project waarbij leden uit de dancescene tijdens dance-evenementen voorlichting geven over alcohol en drugs.

  • Professionals
    Beleidsmakers

    Helder op School: Smokefree Challenge

    Smokefree Challenge is een klassikale wedstrijd waarin een klas afspreekt om een half jaar niet te roken.

  • Helder op School: Samen Fris

    De interventie Helder op School: Samen Fris heeft als doel leerlingen bewust te maken van de risico's van middelengebruik.

  • Take it Personal!+

    Take it Personal!+ is een behandeling voor problematisch middelengebruik bij mensen met een licht verstandelijke beperking.

  • Professionals
    Beleidsmakers

    Be wise, think twice

    Het lesprogramma Be wise think twice maakt leerlingen bewust van de risico's van alcohol en drugs en biedt docenten handvatten voor signalering van mogelijk problematisch gebruik.

  • Professionals
    Beleidsmakers

    Adviesgesprek Alcohol Jongeren

    Adviesgesprek Alcohol Jongeren is bedoeld om met jongeren en hun ouders in gesprek te gaan over de risico's van alcoholgebruik.

  • Professionals
    Beleidsmakers

    Moti-4

    Moti-4 is een laagdrempelig traject van gesprekken voor jongeren die in de problemen dreigen te raken door middelengebruik, gokken of gamen.

  • Professionals
    Beleidsmakers

    Open en Alert

    Open en Alert voorkomt of vermindert problematisch middelengebruik bij jongeren en jongvolwassenen.

  • Professionals
    Beleidsmakers

    Multidimensionele familietherapie (MDFT)

    Multidimensionele familietherapie is systeemtherapie met bemoeizorg voor jongeren van 12-19 die probleemgedrag vertonen.