Open en Alert
Open en Alert is een interventie om problematisch middelengebruik te voorkomen of verminderen.
- Erkend als:
- Goed onderbouwd
De interventie is helder beschreven, op basis van theorie onderbouwd, maar (nog) niet onderzocht op effectiviteit. Het is dan ook niet bekend of de interventie werkt. Op basis van de theoretische onderbouwing zou de interventie tot resultaat kunnen leiden voor kinderen, jongeren en/of opvoeders. Lees meer
- Op:
- Door:
- Deelcommissie Jeugdgezondheidszorg, preventie en gezondheidsbevordering
- Erkend als integraal vve-programma.:
- Momenteel in herbeoordeling:
- Gericht op:
- Middelengebruik, Middelenmisbruik en verslaving
- Leeftijd:
- 12 tot en met 23 jaar
- Doel:
- Preventie van problemen, Verminderen problemen
- Methode:
- Groepsgerichte aanpak
- Locatie:
- In een instelling
- Uitvoering:
- Gespecialiseerde hulp
Doelgroep
Jongeren en jongvolwassenen van 12 tot 23 jaar die cliënt zijn van een justitiële jeugdinrichting, de residentiële jeugdhulp, de lvb-zorg of het jongerenwerk. De medewerkers van deze organisaties vormen de intermediaire doelgroep.
Aanpak
Jongeren en jongvolwassenen die cliënt zijn van een justitiële jeugdinrichting, de residentiële jeugdhulp, een instelling voor mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) of het jongerenwerk hebben een verhoogd risico op problematisch middelengebruik. Open en Alert werkt in die organisaties aan beleidsontwikkeling, deskundigheidsbevordering en structurele samenwerking met een instelling voor verslavingszorg.
Bij de beleidsontwikkeling helpt een preventiewerker van de verslavingszorg bij het opstellen en uitvoeren van een beleidsplan voor het omgaan met problematisch middelengebruik en het creëren van draagvlak daarvoor. De preventiewerker zorgt ook voor de deskundigheidsbevordering. Die bestaat uit een basiscursus van twee bijeenkomsten en een vaardigheidscursus van drie bijeenkomsten. De basiscursus biedt algemene informatie over alcohol, drugs en problematisch gebruik. In de vaardigheidscursus gaat het om het voorkomen, signaleren en begeleiden van problematisch gebruik. Na de beleidsontwikkeling en deskundigheidsbevordering blijft de preventiewerker op afroep beschikbaar en worden afspraken gemaakt over de verdere samenwerking.
Tijdsinvestering
De deskundigheidsbevordering voor medewerkers bestaat uit in totaal vijf bijeenkomsten van elk 3,5 uur. De implementatie van Open en Alert duurt doorgaans een jaar.
Toelichting oordeel Erkenningscommissie
De commissie vindt Open en Alert een mooie integrale interventie die goed onderbouwd is en duidelijk beschreven. De interventie wordt beheerd door Trimbos en wordt door verschillende instanties verspreid over het land uitgevoerd. Open en Alert richt zicht op een doelgroep (voorheen alleen jongeren, nu ook volwassenen) waarbij problemen met middelengebruik een grote impact kunnen hebben. Een sterk punt is dat de interventie zich ook richt op de medewerkers en de organisatie als geheel en dat er aandacht is voor omgevingsfactoren. Er zijn verschillende materialen beschikbaar ter ondersteuning, zoals handleidingen en e-learnings. Het lijkt dat men goed naar de gebruikers luistert en hier de materialen op door ontwikkelt. In de periode mei/juni 2024 is een nieuwe procesevaluatie uitgevoerd.