Adviesgesprek Alcohol Jongeren
Adviesgesprek Alcohol Jongeren is bedoeld om met jongeren en hun ouders in gesprek te gaan over de risico's van alcoholgebruik.
- Erkend als:
- Goed onderbouwd
De interventie is helder beschreven, op basis van theorie onderbouwd, maar (nog) niet onderzocht op effectiviteit. Het is dan ook niet bekend of de interventie werkt. Op basis van de theoretische onderbouwing zou de interventie tot resultaat kunnen leiden voor kinderen, jongeren en/of opvoeders. Lees meer
- Op:
- Door:
- Deelcommissie Jeugdgezondheidszorg, preventie en gezondheidsbevordering
- Erkend als integraal vve-programma.:
- Momenteel in herbeoordeling:
- Gericht op:
- Middelengebruik
- Leeftijd:
- 12 tot en met 23 jaar
- Doel:
- Preventie van problemen, Verminderen problemen
- Methode:
- Individuele aanpak
- Locatie:
- Op meerdere locaties
- Uitvoering:
- Gespecialiseerde hulp
Doelgroep
Jongeren van 12 tot en met 23 jaar met bewust of onbewust risicovol alcoholgebruik en hun ouder(s)/opvoeder(s).
Aanpak
De interventie Adviesgesprek Alcohol Jongeren is bedoeld om met jongeren en hun ouders in gesprek te gaan over het (mogelijk) risicovol gebruik van de jongere en de invloed die ouders hierop kunnen hebben.
Na signalen van risicovol en/of problematisch alcoholgebruik krijgt de jongere en zijn/haar ouders een oproep voor een gesprek over de signalen. Daarbij wordt tevens een screening gedaan. Verder wordt er psycho-educatie gegeven over alcohol, gebruik en gedragskeuzes en opvoeding. In het gesprek wordt op basis van motiverende gespreksvoering een advies gegeven over gedragsmogelijkheden en/of vervolgtrajecten.
Tijdsinvestering
Adviesgesprek Alcohol Jongeren bestaat uit één gesprek (ongeveer 45 minuten) met de jongere, dat zo nodig uitgebreid kan worden naar twee gesprekken. Daarnaast vindt een gesprek met de ouders (30- 45 minuten) plaats.
Toelichting oordeel Erkenningscommissie
Adviesgesprek Alcohol Jongeren is voldoende uitvoerbaar in de praktijk. Er zijn goede samenwerkingsafspraken met onder andere ziekenhuizen en Veilig Thuis en er is een mooi en uitgebreid handboek. De aanpak is gebaseerd op een veranderingsmodel. De interventie is voldoende onderbouwd, met een heldere beschrijving van probleem, oorzaken en mogelijke aangrijpingspunten.