In een richtlijn of standaard staat welke acties je bij bepaalde problematiek kunt ondernemen als het gaat om preventie, signalering, diagnostiek, begeleiding of behandeling. Ze zijn voor en door de beroepsgroep gemaakt en vaak geautoriseerd door beroepsverenigingen. Je vindt ze in de databank Richtlijnen.
- Professionals
Generieke module Herstelondersteuning
Deze module biedt een overzicht van herstelondersteunende interventies voor patiënten met (ernstige) psychische aandoeningen en/of verslavingsproblematiek.
- Professionals
Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak Stoornissen in het gebruik van alcohol
Het doel van deze LESA richtlijn is betere zorg verlenen aan patiënten met problematisch alcoholgebruik, alcoholmisbruik en alcoholafhankelijkheid.
- Professionals
Multidisciplinaire richtlijn Opiaatverslaving
Deze richtlijn biedt hulp aan hulpverleners in de gezondheidszorg die betrokken zijn bij diagnostiek en behandeling van patiënten met opiaatverslaving.
- Professionals
Multidisciplinaire richtlijn Stoornissen in het gebruik van alcohol
Deze richtlijn geeft aanbevelingen voor een integrale behandeling van alcoholmisbruik, schadelijk gebruik van alcohol en afhankelijkheid van alcohol.
- Professionals
Multidisciplinaire richtlijn Stoornissen in het gebruik van cannabis, cocaïne, amfetamine, ecstasy, GHB en benzodiazepines
Deze multidisciplinaire richtlijn gaat in op de (vroeg)diagnostiek, behandeling en herstelondersteunende zorg voor patiënten met een drugverslaving.
- Professionals
NHG-Standaard Problematisch Alcoholgebruik
De richtlijn Problematisch alcoholgebruik geeft de huisarts handvatten voor signaleren, diagnostiek en beleid bij mensen met problematisch alcoholgebruik.
- Professionals
Richtlijn Middelengebruik voor jeugdhulp en jeugdbescherming
De Richtlijn helpt jeugdprofessionals bij de signalering, begeleiding en behandeling van kinderen en jongeren met risicovol middelengebruik.
- Professionals
Richtlijn voor ADHD en middelengebruik bij adolescenten
Deze richtlijn is een leidraad voor de screening, diagnostiek en behandeling van jongeren met ADHD en problematisch middelengebruik of verslaving.
- Professionals
Richtlijn voor Opiaatonderhoudsbehandeling
Deze richtlijn beschrijft het gehele hulpverleningsproces van diagnostiek tot uitvoer van diverse interventies bij opiaatverslaving en de inrichting ervan.
- Professionals
Richtlijn Behandeling van tabaksverslaving
Doelstelling van deze richtlijn is het verbeteren van de behandeling van tabaksverslaving in de zorg en het verminderen van het aantal rokers.
- Professionals
Richtlijn verslavingspreventie binnen het onderwijs
Per type onderwijs en de verschillende leeftijdsfasen is te zien wat preventief ingezet kan worden tegen verslaving.
- Professionals
Zorgstandaard Opiaatverslaving
Deze zorgstandaard gaat over preventie, vroegsignalering, diagnostiek, behandeling en zorg, terugvalpreventie en re-integratie bij opiaatverslaving.
- Professionals
Zorgstandaard Problematisch alcoholgebruik en alcoholverslaving
Deze zorgstandaard gaat in op preventie en vroegsignalering, screening en diagnostiek, behandeling en zorg, terugvalpreventie en re-integratie
Zoek naar meer richtlijnen voor de jeugdsector in de databank Richtlijnen.
Lees ook
-
Erkende interventies bij middelenmisbruik
Erkende interventies bij middelenmisbruikOp deze pagina vind je een overzicht met erkende interventies over het thema middelenmisbruik. Bekijk het overzicht voor meer informatie over de interventies.
-
Instrumenten voor middelenmisbruik
Instrumenten voor middelenmisbruikVoor screening, vroegsignalering en diagnostiek van middelengebruik zijn instrumenten beschikbaar. Bekijk ons overzicht van diverse erkende instrumenten.
-
Cijfers over middelenmisbruik en afhankelijkheid
Cijfers over middelenmisbruik en afhankelijkheidVoor wieProfessionalsBeleidsmakersHoeveel jongeren in Nederland worden behandeld voor middelenmisbruik en verslaving?