Helder op School: Samen Fris heeft als doel leerlingen bewust te maken van de risico's van middelengebruik en hun houding ten opzichte van middelengebruik te beïnvloeden.
- Erkend als:
- Goed onderbouwd
De interventie is helder beschreven, op basis van theorie onderbouwd, maar (nog) niet onderzocht op effectiviteit. Het is dan ook niet bekend of de interventie werkt. Op basis van de theoretische onderbouwing zou de interventie tot resultaat kunnen leiden voor kinderen, jongeren en/of opvoeders. Lees meer
- Op:
- Door:
- Deelcommissie Jeugdgezondheidszorg, preventie en gezondheidsbevordering
- Erkend als integraal vve-programma.:
- Momenteel in herbeoordeling:
- Gericht op:
- Middelengebruik
- Leeftijd:
- 13 tot en met 15 jaar
- Doel:
- Preventie van problemen
- Methode:
- Gecombineerde aanpak
- Locatie:
- In de school
- Uitvoering:
- Basisvoorziening
Doelgroep
Deze interventie is ontwikkeld voor leerlingen uit het tweede en derde leerjaar van het voortgezet onderwijs en hun ouders of verzorgers.
Aanpak
Helder op School: Samen Fris bestaat uit vier lessen over onder andere de risico's van alcohol drinken, roken en blowen. Er zijn praktische en theoretische varianten van de lessen. Ouders of verzorgers krijgen ondersteunende informatie over de risico's van middelengebruik en tips voor het voeren van een effectief gesprek.
Tijdsinvestering
De vier lessen nemen in totaal vier lesuren in beslag. Docenten hebben per les een half uur voorbereidingstijd nodig. Daarnaast moeten de docenten de docententraining van twee uur gevolgd hebben.
Toelichting oordeel Erkenningscommissie
De lessenserie Samen Fris van het Helder op School-programma is een degelijk onderbouwde lessenserie aangevuld met ondersteunende digitale informatie voor ouders. Het pakket is aantrekkelijk door gebruik van diverse werkvormen en eenvoudig te implementeren binnen de Gezonde School-setting. Sterk is de beschikbaarheid van een praktische en theoretische variant voor de verschillende schooltypen en dat de interventie onderdeel is van een breder programma gericht op het voorkomen van genotmiddelengebruik.
Meer informatie
Meer weten?
Meer weten over deze interventie? Neem contact op met:
Trimbos-instituut
030 – 29 71 100