Omgaan met gevoelens en emoties van je zorgkind

Het opvoeden van een zorgkind brengt extra opvoedvragen en uitdagingen met zich mee. Een van deze uitdagingen is je zorgkind helpen omgaan met emoties als frustratie, boosheid en verdriet om de beperking. Hoe doe je dit?

Als kind leven met een beperking

De beperking van je kind heeft invloed op het leven van je kind. Er kunnen dingen zijn die je kind niet of minder makkelijk kan doen. Je kind kan bijvoorbeeld langzamer zijn, moeite hebben met praten of bewegen of het lastig vinden om regels en sociale situaties te begrijpen. Soms merkt of begrijpt je kind dit zelf niet. Bijvoorbeeld omdat het nog te jong is of door een verstandelijke beperking. Of de taalontwikkeling van je kind loopt achter en het kent nog niet voldoende woorden om zichzelf te begrijpen.

Als je kind wel begrijpt dat de beperking invloed heeft op het leven, kan het zijn dat je kind gevoelens van frustratie, boosheid en verdriet heeft. Het is belangrijk om je als ouder hiervan bewust te zijn en je kind te helpen hiermee om te gaan.

Tips om je kind te helpen omgaan met emoties

Omgaan met gevoelens van frustratie, boosheid en verdriet is niet makkelijk. Dit proces gaat niet vanzelf. Gelukkig kun je je kind op verschillende manieren helpen.

Leer je kind dat gevoelens en emoties er mogen zijn

Help je kind frustraties onder ogen te zien en emoties te ervaren zoals boosheid en verdriet. Laat je kind weten dat het oké is dat deze gevoelens en emoties er zijn.

Praat binnen je gezin over emoties

Door in je gezin vaker te praten over emoties, positief en negatief, wordt het voor je kind ook gewoner om met emoties bezig te zijn. Als je zelf vaker vertelt over je eigen emoties of die van andere gezinsleden, ze benoemt en uitlegt, geef je een behulpzaam voorbeeld aan je kind.

Benoem de gevoelens en emoties

Benoem dat je frustraties of emoties bij je kind ziet, en bedenk samen waardoor dit komt.

Help je kind de situatie te accepteren

Leer je kind om zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Bijvoorbeeld door te proberen positief te denken en te kijken naar wat het allemaal wel kan. Of door te kijken hoe jullie samen iets kunnen oplossen. Zo kan je kind uiteindelijk opnieuw leren genieten, ook al kunnen bepaalde dingen niet of niet meer.

Omgaan met reacties van anderen

Het verwerken van frustraties is nooit helemaal klaar. Je kind kan steeds weer situaties met nieuwe uitdagingen tegenkomen. Bij sommige beperkingen kunnen kinderen steeds minder. Ook kunnen de reacties van anderen voor frustraties zorgen. Bijvoorbeeld omdat de aandoening aan de buitenkant niet goed zichtbaar is, waardoor anderen niet begrijpen waarom je kind zich op deze manier gedraagt. 

De volgende dingen kunnen in de geval helpen:

  • Leg je kind uit dat andere mensen reageren vanuit onbegrip. Vertel dat sommige mensen niet weten, en misschien niet begrijpen, wat er aan de hand is en daarom onhandig kunnen reageren.
  • Leg aan anderen uit wat er met je kind aan de hand is. Anderen begrijpen het dan beter en kunnen hier rekening mee houden.

Let ook op je eigen gevoelens en emoties

Tijdens de opvoeding van een kind komt er veel op je af als ouder. Als je kind een beperking heeft, kan dit ervoor zorgen dat het een andere opvoeding nodig heeft dan je andere kinderen. Dit kost energie en kan invloed hebben op je eigen gevoelens en emoties. Daarnaast wil je voorkomen dat je overbelast raakt.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders