Als ouder ben je veel tijd kwijt aan de zorg voor je zorgintensieve kind. Emotioneel kost het veel energie. Bovendien vragen andere dingen jouw aandacht, zoals je gezin, je partner en je werk. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Mensen uit je omgeving en professionals kunnen je helpen bij de zorg voor je zorgkind.
Om hulp vragen als ouder van een zorgkind
Ouders van zorgkinderen vinden het vaak moeilijk om hulp te vragen aan mensen uit hun omgeving. Bijvoorbeeld omdat niet iedereen de zorg voor hun kind zomaar kan overnemen. Of omdat ze anderen niet tot last willen zijn.
Andere ouders zijn bang dat de omgeving hen zielig vindt. Of ze hebben het gevoel dat ze falen wanneer ze om hulp vragen. Of ze vragen pas om hulp tot het echt niet meer gaat. Ook kunnen ze het gevoel hebben dat anderen niet helemaal begrijpen waarom ze hulp nodig hebben. Of ze willen juist niet dat de omgeving zich met hen bemoeit. Herken je dit?
Toch kan steun van bekenden juist fijn zijn. Bijvoorbeeld van familieleden, vrienden, kennissen, buren of anderen uit je sociale netwerk. Omdat ze je goed kennen en vaker in de buurt zijn, kunnen ze er voor je zijn als je dat nodig hebt.
Hoe kan je omgeving helpen bij de zorg voor je zorgkind?
Er zijn allerlei manieren waarop mensen uit je omgeving je bij de zorg voor je zorgkind kunnen ondersteunen.
Praktische hulp
Bijvoorbeeld een keer voor jullie koken, boodschappen doen of op internet een aangepast vakantiehuisje zoeken.
Oppassen
Soms kunnen mensen uit je omgeving helpen bij het oppassen op je zorgkind, of op de andere kinderen in het gezin. Dit hoeft niet de hele dag te duren. Een of twee uurtjes is ook al heel fijn.
Emotionele steun
Je kunt als je dat wilt je hart luchten bij familie en bekenden. Of ze kunnen een keer mee naar een doktersafspraak of een gesprek op school.
Een andere omgeving
Het is fijn om soms alleen al even met de mensen uit je omgeving te zijn die niets met de situatie te maken hebben. Waar je jezelf kunt zijn, zonder met de zorg van je gezin bezig te zijn.
Natuurlijk verschilt het hoe goed je iemand kent en waar je diegene het beste bij kunt laten helpen. Een vertrouwd en bekend familielid kan waarschijnlijk beter meegaan naar een oudergesprek dan een kennis.
Tips bij het vragen om hulp in je omgeving
Het helpt als familie en vrienden weten hoe ze je kunnen ondersteunen. In het geval van je zorgkind is dit niet altijd even duidelijk. Leg eerst uit wat er met je kind aan de hand is, als dat voor jezelf wel duidelijk is.
Als dit nog niet zo is, vertel dan wat nodig is om verantwoordelijk met je kind om te kunnen gaan. Vertel ook hoe zwaar de zorg vaak is. Zo weet je omgeving beter wanneer je hulp nodig hebt, en welke hulp. Ook begrijpen ze dan beter waarom je om hulp vraagt.
Onthoud dat mensen in je omgeving zich misschien niet willen opdringen. Of dat ze niet durven te vragen wat je nodig hebt. Het is daarom belangrijk om duidelijk met elkaar te praten. De volgende tips kunnen je hierbij helpen:
- Probeer niet te veel voor de ander te denken. Bijvoorbeeld door van tevoren al te denken dat iemand geen tijd heeft om je te helpen.
- Stel je vraag zo duidelijk mogelijk. Zo weet de ander wat je nodig hebt en of diegene je inderdaad kan helpen.
- Spreek met elkaar af dat de ander altijd 'nee' mag zeggen. Hierdoor wordt het voor jou makkelijker om hulp te vragen.
Waar kun je nog meer terecht voor hulp?
Naast mensen uit je omgeving zijn er ook andere manieren om ondersteuning te vinden. Zoals contact met ouders die ook een zorgintensief kind hebben. Ook kun je terecht bij verschillende organisaties. Hieronder vind je een aantal mogelijkheden.
Lotgenoten: contact met andere ouders van zorgkinderen
Het kan helpen om te praten met andere ouders van zorgintensieve kinderen. Dit heet lotgenotencontact. Op de website Het Ouderkompas vind je informatie over lotgenotencontact, en hoe je in contact kunt komen met lotgenoten.
De voordelen van lotgenotencontact:
- Lotgenoten maken hetzelfde mee en herkennen jouw situatie.
- Het kan fijn zijn om te praten met iemand die wat verder van je af staat.
- Je kunt samen praten over jullie gedachten en zorgen over de toekomst.
- Het kan goed voelen om anderen te helpen die in dezelfde situatie zitten.
- Je kunt aan lotgenoten advies vragen over keuzes die zij al hebben gemaakt.
- Je kunt je eigen ervaringen met hen delen.
Vrijwilligersorganisaties
In veel gemeentes kun je ook ondersteuning krijgen van vrijwilligers. Denk aan steun zoals:
- Hulp aan huis, zoals klusjes of oppassen.
- Hulp bij het opvoeden. Vaak is dit begeleiding van een hulpverlener.
- Het organiseren van activiteiten voor je zorgkind of de andere kinderen in je gezin, samen met anderen. Zoals sporten, koken of knutselen.
Ook organiseren sommige vrijwilligersorganisaties aangepaste vakanties. Op Nbav.nl vind je daar meer informatie over.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of de GGD in jouw gemeente kunnen je meer vertellen over de mogelijkheden bij jou in de buurt. Ook kun je op Vrijwiligerswerk.nl kijken wat er in de buurt door vrijwilligers wordt gedaan.
Logeerhuizen
Er zijn logeerhuizen voor kinderen met een beperking of chronische ziekte. Dit zijn plekken waar kinderen enkele dagen achter elkaar kunnen blijven. In logeerhuizen krijgen kinderen passende zorg. Ook gaan ze met andere kinderen onder begeleiding leuke dingen doen. Als ouder kan dit je wat rust geven.
Cliëntorganisaties en belangenorganisaties
Cliënt- en belangenorganisaties zijn verenigingen waarin mensen samenkomen om zich in te zetten voor iets waar zij allemaal mee te maken hebben. Vaak gaat het om bepaalde soorten zorg, zoals die voor mensen met een verstandelijke beperking of lichamelijk gehandicapten. Hier kun je terecht voor steun:
- Ze bieden handige informatie, bijvoorbeeld over van welke regelingen je gebruik kunt maken voor de zorg van je kind.
- Ze organiseren vaak activiteiten om in contact te komen met lotgenoten.
- Ze kunnen je als je vragen hebt over je kind doorsturen naar de goede plek waar je deze kunt stellen.
Oudersupportgroepen lijken hierop. Hierin komen ouders die dezelfde situatie doormaken samen om hun ervaringen te delen en elkaar te steunen.
Twee voorbeelden van belangenorganisaties zijn:
- Schouders; voor ouders van zorgkinderen.
- Balans: voor ouders van kinderen die om verschillende redenen meer ondersteuning nodig hebben.
Werk
Het is goed om met je werkgever over de situatie te praten om te kijken hoe je op je werk ondersteund kunt worden. Zoals door gebruik te maken van een verlofregeling. Dit betekent dat je een periode vrij kunt nemen terwijl je doorbetaald wordt. Je leest daar meer over bij Thuisblijven of minder werken vanwege je zorgkind.
Cliëntondersteuners
Soms kan het ingewikkeld zijn hulp te regelen. Het is fijn als iemand je hierbij kan ondersteunen. Je kunt hiervoor terecht bij cliëntondersteuners. Een cliëntondersteuner kan:
- een luisterend oor bieden.
- helpen bij het uitzoeken van regelingen en het vinden van organisaties.
- meedenken welke zorg of hulp geschikt is voor jezelf of je kind.
Op Regelhulp.nl vind je informatie over cliëntondersteuning in jouw gemeente. De Eigen Kracht Centrales en het Platform Integrale Vroeghulp zijn voorbeelden van organisaties die je net als een cliëntondersteuner kunnen ondersteunen met het regelen van hulp.
Hulpverleners
Je kunt ook bij andere professionele hulpverleners terecht voor steun. Bijvoorbeeld als je zelf graag regelmatig met iemand wil praten, zoals een psycholoog. Die kan je bijvoorbeeld helpen met het omgaan met je eigen emoties over de thuissituatie. Of de invloed van de thuissituatie op je de relatie met je partner. Diegene kijkt samen met jou hoe je omgeving om hulp vraagt. De huisarts kan je helpen dit te regelen. Een cliëntenondersteuner kan dit ook.
Lees ook
-
Vergoedingen en financiële ondersteuning voor ouders van een zorgkind
Vergoedingen en financiële ondersteuning voor ouders van een zorgkindVoor wieOudersVoor ouders met een zorgintensief kind zijn er diverse vergoedingen mogelijk. Welke zijn dat? En hoe regel je dat?
-
Verlof of stoppen met werken vanwege je zorgkind: mogelijkheden en rechten
Verlof of stoppen met werken vanwege je zorgkindVoor wieOudersAls je als ouder van een zorgkind minder wilt of kunt werken, waar heb je dan recht op als het gaat om verlof en uitkering?
-
Voorkom overbelasting als ouder van een zorgkind
Voorkom overbelasting als ouder van een zorgkindVoor wieOudersAls ouder van een zorgkind komt er veel op je af. Hoe kun je proberen te voorkomen dat het te veel wordt voor jou als ouder?
-
Verdriet en rouw: de beperkingen van je zorgkind accepteren
Verdriet en rouw: de beperkingen van je zorgkind accepterenVoor wieOudersWat doet het hebben van een zorgkind met jou als ouder en hoe je kun je met die emoties omgaan?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.