Voorkom overbelasting als ouder van een zorgkind
Als ouder van een zorgkind komt er veel op je af. Je wilt natuurlijk het beste voor je kind. Dus als je kind intensieve zorg nodig heeft, probeer je dit zo goed mogelijk te organiseren. Je kunt daardoor veel stress ervaren. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen de zorg voor je kind en zorgen voor jezelf. Hoe kun je proberen te voorkomen dat het te veel wordt voor jou als ouder?
Oorzaken van overbelasting bij ouders van zorgkinderen
Er zijn veel dingen waar je als ouder van een zorgkind stress door kunt ervaren. Denk aan het volgende:
- Je bent veel bezig met het regelen en uitzoeken van medische of andere soort hulp.
- Je maakt je zorgen om je kind.
- Je bent verdrietig om wat je kind niet kan.
- Je vindt het soms moeilijk om met het gedrag van je kind om te gaan.
- Je hebt last van een schuldgevoel, bijvoorbeeld over het belasten van je andere kinderen of omdat je niet zoveel aandacht aan je partner kan besteden als je zou willen.
Door alle drukte houd je misschien te weinig rekening met jezelf. Je voelt je wellicht schuldig, onzeker of machteloos. En je vraagt je af of je alles wel goed doet. Door de zorgen en de stress die dat met zich meebrengt, krijgen veel ouders met zorgkinderen problemen op het werk, bij de opvoeding en in hun relatie. Hierdoor kun je als ouder overbelast raken: het word je allemaal te veel. Onderstaande adviezen kunnen je helpen om overbelasting te voorkomen.
Tips om overbelasting te voorkomen
Sta stil bij hoe je je voelt
Sta zo nu en dan stil bij hoe je je voelt. Stel jezelf de vraag: 'Hoe gaat het met mij?' of 'Waar heb ik zelf behoefte aan, en wat is daarvoor nodig?' Schrijf de vragen en antwoorden voor jezelf op. Dit zorgt voor overzicht. Bespreek dit als je wilt vervolgens met je partner of iemand anders uit je netwerk. Kijk welke dingen voor jou belangrijk zijn om het vol te houden en hoe je dit mogelijk kunt maken.
Let op stressklachten
Je kunt aan je lijf en je hoofd merken dat je stress hebt. Probeer daarom goed op te letten hoe je je voelt. Denk aan:
- hoofdpijn, rugpijn of slecht slapen.
- moeite hebben om nog van dingen te genieten of te ontspannen.
- moeilijk kunnen concentreren of iets onthouden.
- kortaf worden en sneller ruzie maken.
Als je deze signalen herkent, kun je op tijd ingrijpen. Aan de oorzaken van je stress kun je vaak weinig veranderen, hoewel het goed is daar op lange termijn ook naar te kijken. Op korte termijn is het vooral belangrijk dat je voldoende tijd hebt om te ontspannen.
Zorg voor ontspanmomenten
Het is als ouder van een zorgkind niet altijd makkelijk om momenten voor jezelf te vinden. De zorg voor je kind kan onvoorspelbaar zijn. Maar het is belangrijk om wel tijd te maken voor rust en herstel.
Misschien heb je te weinig tijd voor bepaalde hobby's of andere dingen die je graag deed. Maar vaak lukt het nog wel om korte momenten iets leuks te doen, of even wat rust te nemen. Dit kunnen gewoon dagelijkse momenten zijn. Denk aan:
- even een kopje koffie drinken.
- tussendoor een momentje buiten in de zon zitten.
- een kleine wandeling maken in de buurt.
Vraag om steun
Het helpt wanneer iemand anders met je meedenkt. Kijk bijvoorbeeld eens of anderen de zorg op sommige momenten van je over kunnen nemen. Dan kun jij bijslapen, ontspannen of iets voor jezelf doen. Hierbij is het wel belangrijk dat de ander je kind op een goede manier kan helpen. Anders hebben jij en je kind er daarna misschien alleen maar meer last van.
Het kan lastig zijn om steun te vragen aan je partner of andere mensen in je omgeving. Toch is het erg belangrijk om dit te doen. De zorg verdelen, je hart luchten of met anderen overleggen kan veel rust geven. Het kan er ook voor zorgen dat je even wat tijd voor jezelf hebt. Als jij je goed voelt, help je daar je hele gezin mee.
Ook wanneer je denkt dat je ondersteuning van een hulpverlener kunt gebruiken, is het goed daarnaar te kijken. Bij Steun voor ouders van een zorgkind lees je meer over het zoeken van steun.
Bespreek de situatie met je werkgever
Het hebben van een zorgkind heeft invloed op je werkleven. Misschien ben je zelfs gestopt met werken. Of vraag je je af hoe je je werk moet combineren met de zorg. Want door de zorg voor je kind heb je minder tijd, aandacht en energie voor je werk. Aan de andere kant kan werk juist ontspanning zijn. Het kan je even die uren in de week geven dat je jezelf kunt zijn en gewaardeerd wordt om wie je bent. Je kunt even uit de rol van verzorger stappen.
Het helpt hoe dan ook om je situatie met je werkgever te bespreken en te kijken welke oplossingen er zijn om werk en zorg te combineren, zoals een verlofregeling. Dit kan je vaak al wat meer rust geven. Het is verstandig om geen overhaaste beslissingen te nemen, zoals stoppen met werken. De gezinssituatie kan er na een tijd weer anders uitzien. Ook kun je vaak beter inschatten hoeveel tijd je hebt als je meer gewend bent aan het zorgen voor je kind.
Als je niet minder wilt gaan werken, is het handig uit te zoeken bij welke opvang je kind terecht kunt. Vaak kan een reguliere kinderopvang je kind niet genoeg ondersteunen en moet je op zoek naar speciale opvang:
- Voor kinderen tot 7 jaar is er het Medisch kinderdagverblijf
- Voor kinderen tot 12 jaar is er BSO+;
- Voor kinderen tot 18 jaar is er het Orthopedagogisch centrum.
Probeer overzicht te houden van al het regelwerk
Je hebt vaak veel afspraken voor je kind. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis of bij de gemeente. De tijd tussen verschillende afspraken kan lang zijn. Het helpt dan om een agenda bij te houden, omdat je al aan veel verschillende dingen moet denken.
Het kan fijn zijn om van tevoren de afspraak met iemand te bespreken en een lijstje te maken van dingen die je wilt delen en dingen je wilt vragen. Zo'n lijstje kun je op het einde van een afspraak langslopen. Het helpt je grip te geven op het gesprek en geeft je meer overzicht over hoe het met je kind gaat.
Ten slotte kan het helpen iemand mee te nemen naar de afspraken, zoals je partner, een goede vriend of vriendin of een cliëntondersteuner. Dit soort afspraken zijn vaak erg belastend. Het is dan fijn om door iemand ondersteund te worden. Het voeren van de gesprekken gaat dan vaak beter en iemand anders kan je helpen het overzicht te bewaren.
Vraag een kopie van een verslag en bewaar het in een map
Iedereen die in de zorg werkt, moet een verslag maken van afspraken. Na een afspraak kun je vragen om een kopie van het verslag. Daarnaast bewaren veel zorginstellingen alle informatie over hun patiënten op een computer. Dit heet een digitaal patiëntendossier. Hier staan bijvoorbeeld het behandelplan en de therapieverslagen in. Het wordt soms ook gebruikt om elkaar online op de hoogte te houden. Daarnaast kan het je helpen om gesprekken die je voert op te nemen, omdat er vaak veel informatie in één keer wordt gegeven. Die kun je dan later terugluisteren. Je hoeft dit niet van tevoren te zeggen, maar als je het uitlegt zorgt dit vaak wel voor een fijner gesprek.
Je hebt recht om het dossier van je kind te lezen, maar het verschilt per leeftijd. Dit kun je bij de betrokken hulpverlener, school, organisatie of zorginstelling opvragen. Zo kun je een eigen map voor je kind bijhouden. Dat geeft een overzicht over hoe het met je kind gaat. Dit is ook handig wanneer je een nieuwe hulpverlener wilt informeren over je kind, of de mening van een andere arts wilt. Dan vraag je een andere hulpverlener om jouw kind ook te onderzoeken, naast de hulpverlener bij wie het al in behandeling is.
Op Rijksoverheid.nl vind je meer informatie over:
- het inzien, aanpassen of vernietigen van medisch dossiers.
- het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg. Dit krijgt ieder kind van 0 tot 19 jaar nadat het voor het eerst met gezondheidszorg te maken heeft gehad.
- de wet AVG: daarin staan de regels voor informatie in dossiers en wat er gedeeld mag worden.
Wanneer is het slim om hulp te zoeken?
Het kan fijn zijn om met familie, vrienden of bekenden te praten en steun bij hen te zoeken. Maar misschien maak je je zorgen over jezelf omdat je last hebt van te veel stress, vermoeidheid of slapeloosheid. Dan is het verstandig om ook naar de huisarts te gaan. Deze kan samen met jou kijken of er meer hulp nodig is. Als je werkt, kun je ook advies vragen aan een bedrijfsarts.
Het beeldverhaal over stress en opvoeden op Pharos.nl laat zien hoe stress in een gezin op kan lopen en geeft nog meer tips over hoe je hiermee om kan gaan.
Lees ook
-
Omgaan met gevoelens en emoties van je zorgkind
Omgaan met gevoelens en emoties van je zorgkindVoor wieOudersAls ouder van een zorgkind kun je je kind helpen omgaan met emoties over het hebben van een beperking. Hoe doe je dit?
-
Verdriet en rouw: de beperkingen van je zorgkind accepteren
Verdriet en rouw: de beperkingen van je zorgkind accepterenVoor wieOudersWat doet het hebben van een zorgkind met jou als ouder en hoe je kun je met die emoties omgaan?
-
Vergoedingen en financiële ondersteuning voor ouders van een zorgkind
Vergoedingen en financiële ondersteuning voor ouders van een zorgkindVoor wieOudersVoor ouders met een zorgintensief kind zijn er diverse vergoedingen mogelijk. Welke zijn dat? En hoe regel je dat?
-
Aandacht voor broers en zussen van een zorgkind
Aandacht voor broers en zussen van een zorgkindVoor wieOudersAls ouder van een zorgkind is het lastig om aandacht te houden voor het hele gezin. Hoe hou je voldoende aandacht voor je andere kinderen?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.