Wat doe ik bij onveiligheid?

Je bent verplicht de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te gebruiken bij vermoedens van onveiligheid. Is er sprake van onveiligheid? Dan meld je dit bij Veilig Thuis. Je maakt een veiligheidsplan en organiseert waar nodig hulp. Samen met het gezin werk je zo aan veiligheid en herstel.

Meldcode in het kort

Bij vermoedens van onveiligheid gebruik je de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit is verplicht. De stappen in de meldcode helpen je vanaf het moment van signaleren tot aan het besluit of je een melding doet.

Zoek je ondersteuning bij het doorlopen van de meldcode? Bekijk het Kompas. Zo weet je welke actie past en of melding bij Veilig Thuis nodig is.

Vastgestelde onveiligheid: Veilig Thuis

Constateer je onveiligheid? Dan meld je dit bij Veilig Thuis. Meer hierover lees je op de pagina Wat moet ik doen als een kind wordt mishandeld?

Na de melding draag je de verantwoordelijkheid voor het zicht op de veiligheid over aan Veilig Thuis. Zij maken een veiligheidsbeoordeling. Als wijkteammedewerker maak je vervolgens een veiligheidsplan. In dat plan staan de veiligheidsvoorwaarden waaraan voldaan moet worden.

Ondersteuning, hulpverlening en behandeling

Als hulp nodig is, kan Veilig Thuis het wijkteam vragen dat te organiseren. Zo help je het gezin aan de veiligheidsvoorwaarden te voldoen. 

Als de directe veiligheid terug is, ontstaat er ruimte om te werken aan stabiele veiligheid. Je maakt een hulpverleningsplan om beschermende factoren te versterken en risicofactoren te verminderen of op te heffen. Waar nodig samen met Veilig Thuis. En altijd samen met het gezin. Wat kunnen zij zelf? Wat kan hun sociale netwerk doen? Waar is professionele hulp nodig? Omdat verschillende problemen elkaar kunnen beïnvloeden, neem je hierin alle gezinsleden en leefgebieden mee.

Tenslotte werk je mee aan het herstel van alle gezinsleden. Je maakt een herstelplan om de negatieve gevolgen van de onveiligheid te herstellen of beperken. Zo kijk je naar veiligheid voor nu en in de toekomst. 

Samenwerking met andere partijen

Samenwerken helpt bij tijdige signalering, draagt bij aan samenhangende zorg en helpt het veilig te laten blijven. Zorg daarom dat je weet hoe het lokale netwerk en zorglandschap eruitziet. En weet welke gegevens je met anderen mag delen. Bekijk hiervoor de PrivacyApp.

Ken elkaars taken en expertise. Zo weet je wat je voor elkaar kunt betekenen. Maak heldere afspraken en plan vaste momenten om de samenwerking te evalueren. Doorloop samen bijvoorbeeld een casus en kijk hoe jullie samenwerking is geweest. Wat ging goed? Wat kan anders? Een goede samenwerking opbouwen kost tijd, maar je kunt zo meer betekenen voor gezinnen. 

Wil je meer verdiepende kennis over samenwerking? Lees het Augeo Magazine.

Jij als professional

Je eigen overtuigingen, ervaringen, twijfels en dilemma's neem je mee in je werk. Het beïnvloedt je houding, gespreksvoering en samenwerking. Reflecteer daarom regelmatig, bijvoorbeeld met deze reflectievragen. Wees je bewust van je overtuigingen en bespreek casussen en dilemma's in je team. Zo benut je elkaars krachten en kennis voor een passende aanpak per gezin.

Kwaliteitskader Werken aan Veiligheid voor lokale wijkteams en gemeentenIntegraal werken bij integrale gezinshulpSamen werken aan veiligheid en herstel

Achtergronden

Richtlijn KindermishandelingHet KompasFactsheet Meldcode en dossiervorming van MovisieLeren van calamiteiten: gratis: online oefencasus en handreiking van Augeo.nl

Efat Armaghan

Armaghan Efat

medewerker inhoud
a.efat [at] nji.nl