Wanneer verwijs ik als wijkteamprofessional door?
Soms is het moeilijk om te beslissen of je een jongere of gezin doorverwijst naar specialistische hulp. Op deze pagina lees je hoe je deze afweging samen met het gezin kunt maken.
Breng de hulpvraag in kaart
Het is belangrijk om voor jezelf een goed overzicht van de hulpvraag te hebben. Let bij het eerste gesprek ook op omstandigheden los van de hulpvraag, zoals:
- De situatie van het gezin op alle levensdomeinen: lichamelijke en psychische gezondheid, financiën, participatie, dagelijks functioneren, veiligheid en opvoeding.
- Beschermende factoren rondom het gezin, zoals sociale steun, goede ouder-kindrelatie en veerkrachtigheid.
- Krachten binnen het netwerk van het gezin, zoals vrienden en familie. Kunnen zij een ondersteunende rol spelen in het behandeltraject?
Hulp uit eigen netwerk
Door steun uit het eigen netwerk vervalt soms de behoefte aan aanvullende hulp. Dit is ook een duurzamere oplossing, want als professional ben je er vaak slechts tijdelijk. Probeer een langdurige oplossing te vinden voor het gezin met behulp van vrienden, familie of buren. Op de website van Movisie vind je tips voor het activeren van het eigen netwerk.
Beslis samen met het gezin welke hulp nodig is
De beste beslissing voor passende hulp is een beslissing die je samen met het gezin neemt. Stel daarom voldoende vragen over hun eigen wensen voor passende hulp. Stel daarna samen met het gezin een gezinsplan op. Verwerk hierin onder andere de draagkracht van het gezin en hun motivatie voor een vervolgtraject.
Voorbeeldvragen voor het gezin
- Waar zitten jullie precies mee? Wat heb je nodig?
- Weet je wat je kunt verwachten van het wijkteam?
- Wat wil jíj dat er gebeurt?
- Heb je al eerder ondersteuning gehad? Hoe beviel dat?
- Wat gaat goed? Wie kan helpen?
Er zijn meerdere methoden om een uitgebreidere uitvraag te doen tijdens het eerste of tweede gesprek, zoals de Keuzehulp Kernelementen, de GIZ-methodiek en de SPARK.
Het kiezen van de best passende hulp
Twijfel je over wat gepaste hulp is? Bespreek dit met collega's tijdens de casuïstiekbespreking. Voor sommige vragen is advies van een externe specialist handig. Vraag je leidinggevende wat hier de mogelijkheden voor zijn. Loopt de beslissing over passende hulp daardoor vertraging op? Houd de jongere of het gezin daarvan op de hoogte.
Als het gezin geen hulp wil
Blijkt het gezin niet open te staan voor hulp, maar vind je hulp wel nog? Luister goed naar hun argumenten en leg uit wat de hulp kan betekenen. Laat de keuze voor een hulpverlener aan het gezin. Met veel communicatie en ruimte voor inbreng van het gezin creëer je een vertrouwensband op lange termijn. Op de website Richtlijnen Jeugdhulp lees je meer over gezamenlijke besluitvorming met het gezin.
Meer informatie
- Psychische problemen signaleren als wijkteam: meer informatie over het herkennen van psychische problemen bij kinderen en jongeren.
- Kennisdossier jeugd-ggz in het voorveld: meer informatie over het inzetten van jeugd-ggz in het voorveld en wat daarbij komt kijken.
- Samenwerken met het gezin: tools voor het bevorderen van de samenwerking met het gezin.
- NJi-pagina's Beslissen over hulp.
Lees ook
-
Samenwerken met het gezin: tools voor wijkteams
Samenwerken met het gezinVoor wieProfessionalsHoe kun je als wijkteammedewerker samenwerken met het gezin als er problemen spelen? Waar let je op bij je eigen houding?
-
Problemen voorkomen in gezinnen binnen de wijk
Problemen voorkomen in gezinnen binnen de wijkVoor wieProfessionalsHoe maak jij als professional in een buurt- of wijkteam het verschil in de levens van kinderen, jongeren en ouders?
-
Hoe versterk ik mijn samenwerking met de huisarts?
Hoe versterk ik mijn samenwerking met de huisarts?Voor wieProfessionalsDoor samenwerking kunnen kinderen passende hulp krijgen. Wat kun je als wijkteam of jeugdhulpprofessional bij de huisarts doen?
-
Hoe ga ik als professional om met wachtlijsten?
Hoe ga ik als professional om met wachtlijsten?Voor wieProfessionalsWat kun je als wijkteam doen om de wachtlijst te verminderen zodat kinderen, jongeren en gezinnen op tijd hulp krijgen?