Hoe praat ik met ouders over kindermishandeling?

Het kan spannend of lastig zijn om jouw zorgen over de veiligheid van een kind te bespreken met de ouders. Toch is het belangrijk om dit gesprek te voeren. Waar moet je rekening mee houden als je met ouders praat? En welke gesprekstechnieken of vragen kun je gebruiken?

Ouders betrekken bij de meldcode

Als je vermoedens hebt van kindermishandeling ben je verplicht om de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te volgen. Deze meldcode is een stappenplan dat beschrijft hoe je omgaat met het signaleren en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Laat ouders het weten als je de meldcode kindermishandeling inzet. En betrek hen bij het proces.

Zorgen delen

Stap 3 van de meldcode is het bespreken van jouw zorgen met ouders. Geef ouders de ruimte om te reageren. En om hun kant van het verhaal te vertellen. Herkennen ze de zorgen? Wat zijn hun verklaringen voor de geconstateerde problemen?

Informeren over melding bij Veilig Thuis

Bij stap 5 van de meldcode besluit je of je een melding doet bij Veilig Thuis. Als je een melding doet, dan is het belangrijk om ouders hierover te informeren. Leg in het gesprek uit wat jouw rol en verantwoordelijkheid is. Vertel ook wat je gaat doen en wat ouders van jou kunnen verwachten.

Ouders betrekken bij de meldcode

Hoe je ouders goed betrekt bij de meldcode onderzoeken ze in de Regionale Kenniswerkplaats Jeugd Noord-Holland.

Lees meer over het onderzoek

Persoonlijke voorbereiding op een gesprek met ouders

Een gesprek voeren met ouders bij zorgen over veiligheid raakt ook de persoonlijke kant van jouw beroep. Jouw eigen vooroordelen en eerdere ervaringen met onveiligheid kunnen een rol spelen. Door zorgen kun je twijfelen, of je juist 'gedreven' voelen. Houd in gedachten dat iedereen anders denkt over opvoeden, en houd een open houding naar ouders.

Het is goed om voor jezelf te bedenken waardoor je gaat handelen. Of waarom je juist een drempel voelt om te gaan handelen. Misschien vind je een gesprek met ouders spannend. En ben je bang dat ouders boos worden. Of je twijfelt misschien of je iets niet goed hebt gezien. Je kunt ook bang zijn dat het gesprek de situatie verergert. Dit kan helpen om een betere afweging te maken: ga je wel of niet handelen?

Tips voor het gesprek met ouders

  • Denk na over de locatie van het gesprek. Het moet een plek zijn waar je met de ouder veilig kan praten. Dit kan het kantoor zijn van je organisatie, bij de ouder thuis of op een andere plek. Zorg dat het gesprek face to face plaatsvindt.
  • Bereid je voor op het gesprek. Als je het prettig vindt, kun je de stappen of gesprekspunten voor jezelf opschrijven. Je kunt het gesprek ook met een collega voorbereiden.
  • Leg aan de ouders uit wat het doel van het gesprek is.
  • Maak concreet waar je je zorgen over maakt. Beschrijf de situatie zoals die heeft plaatsgevonden. Wat je hebt gezien, of wat het kind heeft gezegd. Het gaat daarbij om feiten en niet om een eigen interpretatie daarvan.
  • Zorgen ontstaan vaak niet van de ene op de andere dag. Zorg dat je regelmatig met ouders in gesprek bent als zich incidenten voordoen. Of als je iets waarneemt wat bij jou zorgen oproept. Als je over een mogelijke melding bij Veilig Thuis begint, zijn eerdere gebeurtenissen vaak al besproken met ouders. Je kunt dan teruggrijpen op eerdere gesprekken.
  • Heb oog voor de gevoelens van ouders. Mogelijk hebben ze stress en zorgen. Of ze zijn bang. Daardoor kunnen ze misschien niet te veel informatie tegelijk verwerken. Het kan helpen om deze gesprekstool te gebruiken. Deze biedt handvatten om je houding en communicatie aan te passen. De tool is ontwikkeld voor mensen met een lvb, maar bruikbaar voor iedereen.
  • Maak afspraken over het vervolg: wat wordt verwacht van ouders, en wat kunnen zij van jou verwachten?
  • Zoek steun binnen je organisatie bij collega's. Zij kunnen met je meedenken, advies geven en je steunen tijdens het proces.
Foto Mirella van den Burg

Mirella van den Burg, MSc

adviseur onderwijs en veiligheid
veiligopgroeien [at] nji.nl