Onderzoek naar gevolgen van de coronatijd voor kinderen, jongeren en gezinnen
Sinds het begin van de coronacrisis zijn er veel onderzoeken uitgevoerd naar de gevolgen van de coronatijd voor kinderen, jongeren en gezinnen. Via deze pagina vind je voor verschillende thema's de belangrijkste uitkomsten van deze onderzoeken.
Nu de coronacrisis steeds verder achter ons ligt, wordt het moeilijker om te herleiden welke effecten de pandemie direct heeft gehad op het opgroeien en opvoeden van de jeugd. Op de themapagina's hieronder lees je conclusies uit de verschillende onderzoeken. We beschrijven ook wat er geleerd is uit een crisissituatie als deze. Hoe zijn kinderen, jongeren en gezinnen door deze ongewone situatie heengekomen? Wat heeft daarbij geholpen en wat niet? Wat is er nu misschien nog merkbaar?
Deze pagina gaat over de psychosociale gevolgen van de coronacrisis over de algemene populatie Nederlandse kinderen, jongeren en gezinnen. We richten ons niet op kinderen en jongeren met long-covid. Ondanks dat dit deel van de populatie vaak negatieve gevolgen ondervindt op de psychosociale gezondheid. Meer informatie over kinderen en jongeren met long-covid vind je onder andere op de website van C-support en Rijksoverheid.nl.
De resultaten van veel nationale studies, peilingen, enquêtes en analyses uit de periode maart 2020 - april 2022 heeft het NJi gebundeld in de overzichtsstudie Mentaal welbevinden van de jeugd: lessen uit de coronacrisis. Dit is een vervolg op de eerdere overzichtsstudie van het NJi uit 2021 Effecten van corona op jeugd, gezin en jeugdveld. Het RIVM en Nivel publiceerden literatuurstudies waarbij ook internationale wetenschappelijke literatuur werd bekeken.
Onderzoeken per thema
De onderzoeken en resultaten per thema:
Mentaal welbevinden Fysieke gezondheidGezinnen en opvoedingToekomstbeeld van jongerenWerk en inkomenOnderwijsSociaal contact en vrije tijdJongeren en coronabeleidKansenongelijkheid
Lees ook
-
Breed kijken naar mentaal welbevinden
Breed kijken naar mentaal welbevindenHet NJi kijkt bij mentaal welbevinden breder dan alleen naar de psychische klachten van kinderen en jongeren.
-
Aandacht voor mentale problemen bij jongeren: de juiste balans
Aandacht voor mentale problemen bij jongeren: de juiste balansAandacht voor mentale problemen bij jongeren is goed. Maar te veel aandacht kan de gevoelens ook verergeren. Hoe vind je de juiste balans?