Vrijetijdsbesteding op topniveau
Veel kinderen beginnen met een hobby of vrijetijdsbesteding omdat ze er plezier aan beleven. Misschien merk je na een tijdje dat je kind er talent voor heeft en er beter in is dan leeftijdsgenoten. Je kind kan daardoor bijvoorbeeld mee gaan doen op een hoger niveau. Wat is voor jou als ouder belangrijk om in de gaten te houden als je kind een hobby op topniveau gaat uitvoeren?
Valkuilen bij een hobby of sport
Voor een kind is het vaak fijn om te merken dat het ergens goed in is. En dat het door anderen wordt gesteund en aangemoedigd. Maar er zijn valkuilen waardoor het kan omslaan in iets negatiefs. Denk aan prestatiedruk. Of het risico dat de vrijetijdsbesteding niet meer zorgt voor ontspanning, maar een verplichting wordt.
Prestatiedruk bij een hobby of sport
Steeds meer jongeren in Nederland zeggen meer druk te voelen om te moeten presteren. Bijvoorbeeld als het gaat om schoolprestaties of het maken van een goed cv. Maar deze druk om ergens heel goed in te zijn kan een jongere ook voelen bij het doen van een hobby op topniveau.
Voor ouders is het daarom belangrijk om erachter te komen of je kind druk voelt bij het doen van de hobby. Dit is meestal niet makkelijk. Ieder kind is anders. Het is dus moeilijk te zeggen wanneer voor kinderen iets leuks overgaat in druk en verplichting. Door op signalen te letten en met je kind te praten over de druk en het plezier die het ervaart, kun je hierbij helpen.
Je kunt je kind daarbij de volgende vragen stellen:
- Wat vind je leuk aan de sport die je doet? Of wat is er leuk aan het instrument dat je speelt of de hobby die je uitoefent?
- Wat vind je er minder leuk aan? Zou je iets willen veranderen?
- Wat zorgt voor plezier als je sport of muziek speelt of een andere hobby doet? En waardoor voelt het misschien minder als ontspanning?
Daarnaast is het goed om na te gaan welke invloed jij als ouder hebt op de druk die je kind voelt. Praat daar ook met je kind over. Wat vindt je kind van de manier waarop jij meeleeft? Vindt je kind het fijn als je het fanatiek aanmoedigt? Of juist niet? Meer tips vind je op de pagina Omgaan met prestatiedruk.
Balans bij het doen van een hobby of sport
Wanneer je kind een hobby op topniveau doet, kost dat vaak veel tijd. Vooral wanneer je kind bijvoorbeeld naast veel reizen ook gewoon huiswerk moet maken. Er blijft dan soms weinig tijd over die je kind helemaal zelf kan invullen.
Zolang je kind ergens ontspanning en plezier uit haalt, is er geen enkel probleem. Maar het is goed om stil te staan bij de balans tussen ingevulde vrije tijd, en vrij in te vullen vrije tijd. Meer informatie daarover vind je op de pagina Balans tussen wat je kind wil doen en moet doen. Je kunt die pagina samen met je kind bekijken of er samen over praten.
Ook de levensfase van je kind speelt een rol in deze balans. Tijdens de puberteit vinden jongeren het contact met vrienden steeds belangrijker. Dat is normaal, maar kan wel voor spanning zorgen als ze een hobby op topniveau doen .
Lees ook
-
Meedoen met sport en cultuur als je weinig geld hebt
Meedoen met sport en cultuur als je weinig geld hebtVoor wieOudersVrijetijdsbesteding is belangrijk voor kinderen, maar kan duur zijn. Op deze pagina vind je meer informatie over wat je wél kunt doen.
-
Balans tussen wat je kind wil doen en moet doen
Balans tussen wat je kind wil doen en moet doenVoor wieOudersJongeren en kinderen hebben vaak veel te doen. Hoe vind je een balans tussen wat je kind zelf graag wil doen, moet doen, en nodig heeft?
-
Als je kind wil stoppen met een hobby
Als je kind wil stoppen met een hobbyVoor wieOudersHoe ga je om met een kind dat wil stoppen met een hobby zoals sport of cultuur? Op deze pagina vind je een aantal tips.
-
Omgaan met prestatiedruk
Omgaan met prestatiedrukVoor wieOudersHet leven van jongeren draait steeds meer om het nastreven van perfectie. Ze worstelen met prestatiedruk. Wat kun je als ouder doen?