Als je kind wil stoppen met een hobby
Hoe ga je om met een kind dat wil stoppen met een hobby zoals sport of cultuur? Moedig je jouw kind aan om nog even door te zetten, zoek je samen een alternatief of stoppen we ermee? Misschien zou je willen dat je kind een talent verder ontwikkelt of wil je je kind leren doorzetten. Op deze pagina vind je tips om hiermee om te gaan.
Ontdek samen waarom je kind wil stoppen
Met de volgende vragen kun je samen ontdekken waarom je kind wil stoppen met een hobby:
- Vind je het nog leuk of is er iets veranderd?
- Kun je het nog goed vinden met de begeleider? En met de andere kinderen?
- Hoe voel je je als je er naartoe gaat?
- Hoe voel je je na afloop van de training, les of activiteit?
- Wordt het oefenen, trainen, wedstrijden spelen of uitvoeringen geven misschien te veel? Of komt het door de combinatie met huiswerk en het thuis moeten oefenen?
Als je duidelijk krijgt wat erachter zit, kun je samen met je kind naar een oplossing zoeken.
Mogelijke oplossingen
Kinderen of jongeren kunnen verschillende redenen hebben om met een hobby te willen stoppen, zo zien we in onderzoeken. Veelgenoemde redenen zijn:
Gebrek aan aansluiting bij de groep of begeleider
Veel kinderen en jongeren die stoppen met sport, doen dat omdat ze geen klik voelen met de trainer of begeleider. Misschien wil jouw kind vooral plezier maken met vrienden, terwijl de begeleider de kinderen naar een topniveau wil brengen. Of je kind wil misschien serieus oefenen en op een hoger niveau komen, terwijl hier geen kansen voor worden geboden. Dat kan dan botsen. Je kunt daarover in gesprek gaan met de trainer of begeleider. Of kijken of er een andere begeleider of vereniging is die meer past bij de wensen van jouw kind.
Daarnaast is het sociale contact voor jongeren een belangrijke reden om door te gaan met een hobby. Voelt je kind geen aansluiting met de groep? Dan kan dat een reden zijn om niet door te gaan. Jongeren stoppen bijvoorbeeld vaak als hun vrienden ook stoppen of naar een andere groep gaan. Kijk dan of je kind bij een andere groep zou willen. Je kunt de begeleider ook vragen of jouw kind ook naar een andere groep kan overstappen.
Niet-passende uitdaging
Jongeren worden graag uitgedaagd op een niveau dat bij hen past. Als het niveau te hoog is, voelen ze zich niet goed genoeg. En als het te laag is, vervelen ze zich. Kijk of het mogelijk is om een niveau omhoog of omlaag te gaan. Misschien kan de begeleider de activiteiten wel aanpassen of kunnen jullie kijken naar een andere groep, andere vereniging of andere hobby.
Ervaren prestatiedruk
Veel jongeren ervaren regelmatig prestatiedruk. Ze willen het meeste halen uit zichzelf en het leven. Misschien heeft jouw kind het gevoel dat het heel goed zou moeten zijn in een hobby en krijgt je kind daar stress of faalangst van.
Het kan dan helpen om je kind te laten ervaren dat het niet bang hoeft te zijn. Als iets misgaat kun je daarvan leren en als je valt, sta je weer op. Wil je weten hoe je als ouder kunt omgaan met prestatiedruk van kinderen? Op de pagina Omgaan met prestatiedruk vind je tips.
Te veel moeten
Sommige hobby's kosten veel tijd. Je kind kan dan het gevoel krijgen geen tijd meer te hebben voor andere dingen. Of misschien komt je kind in de knel met schoolwerk. Dat kun je helpen oplossen door te kijken waar de tijd precies in gaat zitten. Misschien kan je kind het aantal lessen of trainingen verminderen. En kan huiswerkbegeleiding helpen om het schoolwerk te plannen. Of is het nodig dat je kind met iets stopt. Je kunt samen ook op zoek gaan naar een hobby die flexibeler is. Bekijk voor meer informatie de pagina Balans tussen wat je kind wil doen en moet doen.
Puberteit en nieuwe interesses
Kinderen en jongeren maken zich tijdens hun puberteit meer los van jou als ouder. En leren zichzelf steeds beter kennen. Ze willen meer bij hun vrienden zijn en vinden hun mening steeds belangrijker. Ook onderzoeken ze wat er nog meer past bij hun behoeften. Dat zijn normale ontwikkelingen die gevolgen kunnen hebben voor hun interesses. Ze willen op een bepaald moment bijvoorbeeld een nieuwe hobby oppakken, of meer vrije tijd om bij hun vrienden te zijn.
Mijn kind heeft er echt veel last van
Gaat je kind met buikpijn naar de training? Of raakt het echt van slag als het over vioolles gaat? Neem die gevoelens serieus, en praat er met je kind over. Probeer erachter te komen waar deze gevoelens vandaan komen. Vindt je kind de hobby niet meer leuk, of is er iets anders aan de hand? Bespreek je zorgen ook met de trainer of begeleider, of met de vertrouwenspersoon van de vereniging. Je kunt het ook bespreken met de leerkracht of mentor van je kind zodat die met je mee kan denken.
Bronnen
- Motivationeel klimaat (Pedagogischsportklimaat.nl).
- Jeugdsportonderzoek (2022). NOC*NSF + (Windesheim).
- 'Kind dat niet wil sporten is vaak niet lui, maar bang' (RTL Nieuws).
- Keep Youngsters Involved (Kenniscentrumsportenbewegen.nl).
Lees ook
-
Meedoen met sport en cultuur als je weinig geld hebt
Meedoen met sport en cultuur als je weinig geld hebtVoor wieOudersVrijetijdsbesteding is belangrijk voor kinderen, maar kan duur zijn. Op deze pagina vind je meer informatie over wat je wél kunt doen.
-
Balans tussen wat je kind wil doen en moet doen
Balans tussen wat je kind wil doen en moet doenVoor wieOudersJongeren en kinderen hebben vaak veel te doen. Hoe vind je een balans tussen wat je kind zelf graag wil doen, moet doen, en nodig heeft?
-
Vrijetijdsbesteding op topniveau
Vrijetijdsbesteding op topniveauVoor wieOudersWat is voor jou als ouder belangrijk om te weten en in de gaten te houden als je kind een hobby op topniveau gaat uitvoeren?
-
Omgaan met prestatiedruk
Omgaan met prestatiedrukVoor wieOudersHet leven van jongeren draait steeds meer om het nastreven van perfectie. Ze worstelen met prestatiedruk. Wat kun je als ouder doen?