Vrijetijdsbesteding is belangrijk voor kinderen. Maar trainingen, kampen of de materialen die nodig zijn voor een hobby kunnen duur zijn. Niet elk gezin heeft daar het geld voor. Gelukkig zijn er organisaties die een bijdrage kunnen leveren in de kosten. En zijn er genoeg dingen die jij en je kind kunnen doen, die niet zo veel geld kosten.
Financiële bijdrage of subsidie aanvragen
Als je het niet zo breed hebt, kun je kans maken op een bijdrage voor bijvoorbeeld contributie, sportkleding of de huur van een instrument. Kijk bijvoorbeeld op de pagina van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Ook zijn er in veel gemeenten initiatieven om mee te betalen aan het sportabonnement of bijvoorbeeld de dans- of muziekles van jouw kind. Bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven of Groningen.
Wil je weten welke regelingen er in jouw gemeente zijn? Daarvoor kun je de website van jouw gemeente raadplegen, maar je kunt het ook navragen bij andere ouders, bij de vereniging waar je je kind wilt laten meedoen, de school van je kind of bij de buurtsportcoach.
Tips voor sport en beweging zonder hoge kosten
- Sommige sportverenigingen of sportscholen bieden gratis online sportlessen aan. Veel trainers en gymleraren delen filmpjes die jou en je gezin kunnen helpen om te blijven bewegen.
- Veel gemeenten hebben voor mensen met een laag inkomen een stadspas. Daarmee krijg je korting op sport. Op de website van je gemeente kun je zien of jouw gemeente zo'n stadspas geeft.
- Op de website van Team NL laten Nederlandse topsporters zien hoe je thuis fit kunt blijven.
- Op het Youtube-kanaal van Kinderen voor Kinderen vind je filmpjes met bijvoorbeeld dansoefeningen. Leuk voor je kinderen én leuk om samen te doen.
- Bij het digitale loket Samen voor alle Kinderen kun je geld aanvragen voor sportlessen.
- In verschillende gemeenten worden gratis sportactiviteiten georganiseerd. Informatie vind je op de website van jouw gemeente.
- Buiten wandelen of hardlopen kun je spannender maken door je vrienden uit te dagen via de apps Ommetje of Strava, of krijg een adrenalinekick met de spel-app Zombies, Run!
- Meer informatie over de mogelijkheden om buiten te spelen en meer te bewegen vind je op de website van Kenniscentrum Sport & Bewegen.
Tips voor kunst en cultuur zonder hoge kosten
- Thuis knutselen, tekenen en schrijven is ontspannend en prikkelt de creativiteit.
- Je kunt beweging en cultuur ook met elkaar combineren, kijk bijvoorbeeld naar het 'hardloopkunst'-project Runbrandt, waarin looproutes bijzondere GPS-tekeningen opleveren. Ga jij ook een van deze routes lopen?
- Bij het digitale loket Samen voor alle Kinderen kun je geld aanvragen voor een schoolreisje, zwemles, muziek-, theater- of dansles en een uitje of een verjaardagsbox.
- Veel gemeenten hebben voor mensen die minder te besteden hebben een stadspas. Daarmee krijg je korting op cultuur. Op de website van je gemeente kun je zien of jouw gemeente zo'n stadspas geeft.
- Kijk ook naar wat gratis georganiseerd wordt vanuit de gemeente, bij de bibliotheek of in buurthuizen.
Lees ook
-
Balans tussen wat je kind wil doen en moet doen
Balans tussen wat je kind wil doen en moet doenVoor wieOudersJongeren en kinderen hebben vaak veel te doen. Hoe vind je een balans tussen wat je kind zelf graag wil doen, moet doen, en nodig heeft?
-
Als je kind wil stoppen met een hobby
Als je kind wil stoppen met een hobbyVoor wieOudersHoe ga je om met een kind dat wil stoppen met een hobby zoals sport of cultuur? Op deze pagina vind je een aantal tips.
-
Hulp voor als je te weinig geld hebt
Hulp voor als je te weinig geld hebtVoor wieOudersAls je voor je kind iets niet kunt betalen, kun je gebruikmaken van regelingen. Lees waar je terecht kunt.