Wat is hoorrecht in het onderwijs?

Heb jij op school een plan nodig voor extra ondersteuning en hulp? Dan heb je het recht om over je ontwikkelingsperspectief (OPP) mee te praten. Want jij weet wat je nodig hebt om te kunnen leren en je goed te voelen. En welke hulp je daarvoor op school nodig hebt. Daarom heb je bij een OPP hoorrecht.

Wat is hoorrecht?

Hoorrecht betekent dat je je mening kunt laten horen over beslissingen die over jou gaan. Je kunt dus zeggen wat jij nodig hebt om je te kunnen ontwikkelen op school.

Voor wie is dit hoorrecht?

Het hoorrecht is voor alle leerlingen die extra ondersteuning of hulp nodig hebben om naar school te kunnen, bijvoorbeeld hulp bij het plannen en organiseren van schoolwerk of bij ernstige dyslexie of mentale problemen. Voor die extra ondersteuning of hulp maakt de school samen met jou en je ouders een ontwikkelingsperspectief (OPP). Daarin staat wat je doelen in het onderwijs zijn en wat je nodig hebt om die halen.

Lees meer over OPP op de pagina Wat is een OPP en wat heb ik eraan?

Hoe werkt het hoorrecht?

Het hoorrecht geeft je de kans om mee te praten over het OPP en te zeggen wat je ervan vindt. Dat is belangrijk, want jij weet wat je nodig hebt. En je kunt laten weten wat je prettig vindt, maar ook wat je echt niet wilt.

Jouw mening telt daarom mee:

  • bij het maken van het plan.
  • als jullie bespreken hoe het plan gegaan is.
  • bij beslissingen over hoe jullie verder gaan.

Vind je het moeilijk om te zeggen wat je wel en niet wilt? Vraag je ouders of je school je hiermee te helpen.

Waarom is hoorrecht belangrijk?

Het hoorrecht zorgt ervoor dat je kunt meedenken over de hulp die je krijgt. En dat er mét jou wordt gepraat en niet alleen óver jou. Daardoor past de hulp ook beter bij wat jij echt nodig hebt.

Hoorrecht staat in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. In dat verdrag is vastgelegd hoe regeringen kinderen en jongeren over de hele wereld moeten beschermen met wetten en maatregelen. Ook staat in het Kinderrechtenverdrag wat je rechten zijn. Lees meer op De Kinderombudsman.nl.

Als kind heb je het recht om je mening te geven in beslissingen die jou aangaan. Op onderstaande pagina lees je tips en ervaringen van andere jongeren.

Hoe beslis ik mee over hulp op school?

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren