Je stem laten horen als jongere

Je kunt op veel manieren je stem laten horen. Als je dit doet wil je natuurlijk zo veel mogelijk invloed hebben. Maar hoe doe je dat? Op deze pagina krijg je informatie en tips.

Wat wil je bereiken?

Stel jezelf eerst de vraag: Wat wil ik bereiken met het laten horen van mijn stem?

  • Wil je je mening geven over de hulp die je krijgt?
    Praat dan met de professionals die daarbij betrokken zijn. Lees meer over jouw rechten en tips voor het gesprek bij Hoe kan ik meepraten over de hulp die ik krijg?
  • Wil je invloed hebben in een organisatie, zoals je school, de sportclub of een jeugdhulporganisatie?
    Kijk dan of zij een jongerenraad of -panel hebben en sluit je daarbij aan.
  • Wil je meedenken en beslissen hoe we onze samenleving inrichten?
    Dat kan lokaal en landelijk. Veel gemeenten hebben een jongerenraad waarvoor je je kunt aanmelden. Ook zijn er jongerenorganisaties, zoals de Nationale Jeugdraad, die zich inzetten om de stem van jongeren te laten horen.

Weet jij waar je jouw stem wil laten horen? Bereid je dan goed voor op de boodschap die jij wilt overbrengen. De volgende tips kunnen je hierbij helpen.

6 tips voor een sterke boodschap

  1. Bereid voor wat je wilt zeggen. Schrijf het op papier of oefen met iemand die je goed kent. Zo voorkom je dat je dingen vergeet en weet je zeker dat jouw belangrijkste boodschap centraal staat.
  2. Pas je boodschap aan op jouw publiek. Bedenk van tevoren met wie je praat en wat zij willen bereiken.
  3. Zoek anderen die hetzelfde vinden als jij. Zij kunnen je helpen je verhaal te vertellen of jouw boodschap sterker te maken. Denk bijvoorbeeld aan je ouders, vrienden of mentor. Ook andere jongeren met dezelfde ervaring of mening kunnen jouw boodschap ondersteunen of versterken.
  4. Blijf rustig en beheerst. Zeker wanneer een onderwerp je raakt kan het moeilijk  zijn om je emoties onder controle te houden. Ontspanningsoefeningen kunnen je helpen voordat je een gesprek hebt. Wordt het je toch even teveel? Neem dan even rust, een slokje water of vraag om een momentje voor jezelf. En weet dat het normaal is om een beetje zenuwachtig te zijn!
  5. Geloof in jezelf! Jouw mening is belangrijk en mag gehoord worden. Als jij gelooft in wat je vertellen wilt, zullen anderen beter luisteren.
  6. Luister ook goed naar anderen en geef hen de kans om op je boodschap te reageren. En heel belangrijk, blijf met elkaar praten, zelfs als jullie het niet met elkaar eens zijn. Samenwerken gaat niet maar één kant op. Soms moet je vaker met elkaar praten om samen tot een oplossing te komen.

Maak afspraken

Heb je een goed gesprek gehad? Maak dan ook afspraken over wat er daarna gebeurt. Plan meteen een volgend gesprek. Of spreek af hoe je op de hoogte gehouden wordt van het proces en de resultaten. Spreek duidelijk af wanneer je weer iets hoort, óók als het even stil lijkt te zijn.

Als er niet naar je geluisterd wordt

Het kan gebeuren dat, hoe goed jij ook je stem laat horen, er toch niet naar je geluisterd wordt. Dat kan heel vervelend zijn. Maar weet dat het laten horen van je stem nooit voor niets is. Ten eerste is het leerzaam en belangrijk voor jezelf om je standpunt uit te leggen. Ten tweede kunnen jouw woorden toch invloed hebben, zelfs als  je er niet direct iets van merkt. Laat je dus niet afschrikken en blijf jouw mening uiten!

Laat je inspireren

Op de pagina Jongeren over het belang van jeugdparticipatie vind je verhalen van verschillende jongeren die hun stem laten horen.

Laat jij je stem al horen? Dan willen we graag met je praten voor een interview.
Jouw verhaal kan andere jongeren namelijk inspireren om ook actief mee te doen. Stuur als je wilt meewerken een mailtje naar Myra Ekkelboom.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren