Het gaat niet goed op school. Wat kan ik doen?

Wanneer het op school niet goed loopt, kan dat vervelend voor je zijn. Je zit dan minder lekker in je vel. Het is belangrijk dat je daar niet in je eentje mee rondloopt maar om hulp vraagt. Op deze pagina lees je wat jou kan helpen in die situatie.

Waarom gaat het niet goed?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het niet goed gaat op school. Misschien kun je je minder goed concentreren of gaat leren moeilijk. Of spelen er andere dingen. Je hebt bijvoorbeeld ruzie met een klasgenoot of een leraar. Of je wordt gepest. Daarover gaat de pagina Wat kan ik doen als ik gepest word?

Maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom het niet goed gaat op school. Op JouwGGD.nl lees je meer over specifieke situaties die moeilijk kunnen zijn.

De vraag is nu wat jij het beste kunt doen in jouw situatie. Wij hebben wat stappen voor je op een rij gezet die kunnen helpen.

Stap 1: Praat met anderen over hoe jij je voelt

Wanneer dingen niet lekker lopen op school, is het goed om erover te praten met mensen die je vertrouwt: met je ouders, vrienden of je mentor, leraar, intern begeleider of zorgcoördinator op school. Vertel hun dat je je zorgen maakt en hoe je je voelt. Alleen al het delen van je gevoelens kan opluchting geven.

Maar praten over je gevoelens is soms lastig. Op de pagina Praten over hoe je je voelt vind je informatie en tips.

Met je ouders of verzorgers praten is belangrijk. Het is fijn als het lukt om samen na te denken over wat helpt. Maar als jouw thuissituatie ingewikkeld is, kan dat lastig zijn. Op de website van JongPIT vind je tips over hoe je met je ouders kunt praten over moeilijke situaties.

Je kunt er ook voor kiezen om te praten met iemand die je juist niet kent. Misschien vind je dat fijner. Daarvoor kun je terecht bij De Kindertelefoon, JongerenhulpOnline of Chat met Fier. Met hen kun je altijd in vertrouwen praten over dingen je dwarszitten of bezighouden.

Met De Kindertelefoon kunt je elke dag van 11:00 tot 21:00 uur gratis en anoniem chatten op de website of bellen via 0800 - 0432. Er is ook een forum waar je ervaringen kunt delen met leeftijdsgenoten. Contact met De Kindertelefoon is anoniem, dus je hoeft niet te zeggen hoe je heet of waar je woont. Als je belt met De Kindertelefoon, luistert een vrijwilliger naar je en geeft hij of zij informatie als je dat wilt. Zo kunnen jullie samen een oplossing zoeken.

Stap 2: Waarom gaat het niet goed?

Als dingen niet goed gaan op school, wil je dat vast veranderen. Het is daarom belangrijk om duidelijk te krijgen wat de oorzaak is. Soms weet je dat zelf heel goed. Vaak kan een gesprek met iemand die jij vertrouwt ook helpen. Jullie kijken samen wat de oorzaken kunnen zijn en waarom jij je zo voelt.

Je kunt ook altijd terecht bij je huisarts. Die kan je verder helpen om te achterhalen waarom het niet goed gaat.

Stap 3: Wat heb je nodig?

Nu je beter weet waarom het niet goed gaat op school, bepaal je samen wat nodig is om de situatie te veranderen. Zo kun je ervoor zorgen dat het weer beter met je gaat en je lekkerder in je vel zit. Het is fijn om je ouders erbij te betrekken als je dit nog niet hebt gedaan. Dan weten zij wat er speelt en kunnen ze je steunen.

Soms is het allemaal wat ingewikkelder en is de hulp van ouders, vrienden of mensen op school niet voldoende om te achterhalen waarom het niet goed gaat. Of soms weten jullie wel wat er aan de hand is, maar kan je school jou niet de hulp geven die je nodig hebt. Jouw mentor of zorgcoördinator kan jou altijd verwijzen naar iemand die je verder kan helpen, zoals een maatschappelijk werker.

Misschien kost het dus meer moeite om de juiste hulp te vinden, maar besef dat het altijd goed is om hulp te vragen.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren