Seksuele ontwikkeling van pubers
Als kinderen 12 jaar zijn, is de puberteit vaak gestart. Dit heeft invloed op de hun seksuele en identiteitsontwikkeling. Ze worden verliefd, gaan intieme relaties aan en worden seksueel actiever. Ze hebben ruimte nodig om te experimenteren en te ontdekken wat ze zelf belangrijk vinden.
Seksuele ontwikkeling vanaf 12 jaar
Vanaf de start van de puberteit verandert er lichamelijk veel voor kinderen. Door de lichamelijke veranderingen die de puberteit meebrengt wordt seksualiteit een belangrijk onderdeel van de identiteit van jongeren.
Oefenen met relaties
Door de lichamelijke veranderingen die de puberteit meebrengt wordt seksualiteit belangrijker voor jongeren. Ze krijgen de behoefte om zelfstandig keuzes te maken en relaties aan te gaan. Vrienden worden belangrijker voor het ontwikkelen van hun identiteit. Ook gaan jongeren oefenen met relaties. Ze worden stapelverliefd, maar ook teleurgesteld.
Experimenteren met uiterlijk
Lichamelijke aantrekkingskracht speelt een steeds grotere rol in hun leven. Om hun eigen uiterlijk te beoordelen spiegelen jongeren zich vaak aan voorbeelden uit de media. Dat kan hen ook onzeker maken. Experimenteren met hun uiterlijk speelt hierbij een grote rol.
Nieuwsgierig naar seks
Ook worden jongeren nieuwsgieriger naar seks. Ze denken er vaker over na en seksueel gedrag neemt toe. Hun seksuele gedrag ontwikkelt zich meestal stapsgewijs, van zoenen en strelen naar het aanraken van de geslachtsdelen. Uiteindelijk heeft ongeveer de helft van de jongeren op hun achttiende seks gehad. Op deze leeftijd ontdekken ze de mogelijkheden, wensen en grenzen op seksueel gebied, bij zichzelf en bij anderen.
Aseksualiteit
Niet alle jongeren ervaren deze nieuwsgierigheid naar seks. Soms komt dit later, soms helemaal niet. Dit kan betekenen dat iemand aseksueel is. Meer informatie vind je op de website van de Nederlandse Organisatie Aseksualiteit.
Steun bij de seksuele ontwikkeling van pubers
Als professional steun je pubers bij hun seksuele ontwikkeling door het bespreekbaar te maken met henzelf en met hun ouders. Bij het bespreekbaar maken van de seksuele ontwikkeling kun je ingaan op de lichamelijke veranderingen, de waarden en normen van gedrag, maar ook uitleggen dat er grenzen zijn en dat deze grenzen voor iedereen verschillend zijn. Zo draag je bij aan het doorbreken van taboes en creëer je een ruimte waarin pubers en ouders bij jou terecht kunnen voor vragen en zorgen rondom seksualiteit.
Op deze leeftijd is een puber op alle fronten tegelijk bezig met het vinden van een nieuwe houding tegenover leeftijdgenoten en volwassenen. Daarom heeft een puber ruimte nodig om te experimenteren en te ontdekken wat het zelf belangrijk vindt. Daarnaast kun je pubers en hun ouders voorzien van emotionele, financiële of praktische steun. Steun pubers aan de hand van de LOVE-regels:
- Let op de jongere: zorg dat je weet waar die mee bezig is. Offline én online.
- Open communicatie: als je open vragen stelt, nodig je de jongere uit om iets te vertellen. Sta ook open voor wat de jongere zelf aan jou vertelt.
- Voorbeeld geven: wees zelf het voorbeeld. Zorg dat de jongere zich kan spiegelen aan ouders en andere volwassenen die liefdevol en met warmte met elkaar omgaan. De kans is groot dat de jongere die houding overneemt.
- Er zijn voor de jongere: het is belangrijk dat de jongere altijd bij jou terecht kan als er iets is.
Meer informatie
- Wil je als onderwijsprofessional meer weten over hoe je kan bijdragen aan de seksuele ontwikkeling en opvoeding van pubers? Op Seksuelevorming.nl vind je alles over seksuele vorming in het voortgezet onderwijs.
- Wil je meer weten over hoe je praat met kinderen en jongeren over seksualiteit? Daarover lees je meer op de pagina Praten over seksualiteit en gender als jeugdprofessional.
- Meer tips voor het bevorderen van de seksuele ontwikkeling van pubers voor professionals in de jgz lees je op de website Seksindepraktijk.nl.
- Maak je je als professional zorgen over ongezond seksueel gedrag bij een kind? Op onze pagina's over seksueel grensoverschrijdend gedrag vind je tips wat je kunt doen.
- Hebben ouders vragen? Je kunt ze verwijzen naar onze pagina Seksuele opvoeding van pubers of deze brochure van Rutgers.
Lees ook
-
Seksuele ontwikkeling van kinderen in de basisschoolleeftijd
Seksuele ontwikkeling van kinderen in de basisschoolleeftijdVoor wieProfessionalsIn de basisschoolleeftijd worden kinderen nieuwsgierig naar relaties en hebben ze vragen over seks. Neem deze vragen serieus.
-
Seksuele ontwikkeling van jonge kinderen
Seksuele ontwikkeling van jonge kinderenVoor wieProfessionalsDe seksuele ontwikkeling van kinderen begint al vanaf hun geboorte. Hoe ziet deze seksuele ontwikkeling er precies uit?
-
Cijfers over seksueel gedrag
Cijfers over seksueel gedragVoor wieProfessionalsBeleidsmakersOp welke leeftijd beginnen jongeren aan seksuele handelingen? En hoeveel procent van de jongeren heeft ooit seks gehad tegen de wil? Lees meer.
Praat, lees en luister mee op het Platform Vakmanschap!
Het Platform is een plek om van én met elkaar te leren, elkaar te ontmoeten en ervaring en kennis uit te wisselen. Woon bijeenkomsten van actuele thema's bij, stel of beantwoord vragen, lees mee over interessante inzichten en deel je voorbeelden.
Deelname is gratis, je moet je eerst even registreren.