Je bent er klaar voor om op jezelf te gaan wonen. Maar het is moeilijk om geschikte en betaalbare woonruimte te vinden. Hoe komt dit? Hoe ga je om met deze situatie? En wat kun je doen om je kansen op een woning te vergroten?
De woningnood in Nederland
Er is een tekort aan woonruimte in Nederland. Steeds meer mensen willen verhuizen, maar vinden geen woning. Dat geldt vooral voor jongeren die nog thuis wonen. Er zijn ruim 300.000 woningen te weinig en de verwachting is dat die woningnood verder oploopt tot in 2024. De schatting is dat er pas in 2030 weer voldoende huizen zijn.
Hoe ga ik om met het woningtekort?
Het kan frustrerend zijn als je uit huis wilt, maar geen woonruimte kunt vinden. Vooral omdat je er zelf weinig invloed op hebt. Dit gevoel van frustratie is normaal. Veel jongeren ervaren dat, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Als je je niet goed voelt, is het belangrijk om daarover te praten. Deze tips helpen je om te praten over hoe je je voelt. Op de pagina Omgaan met stress lees je wat je kunt doen als je veel stress ervaart.
Nu je langer thuis woont dan je wilt, kun je er maar beter het beste van maken. Je kunt leuke dingen gaan doen met je ouders. Probeer ook te genieten van de momenten waarop jullie samen zijn. Daarnaast kun je met je ouders praten over wat jij nodig hebt. Heb je meer behoefte aan privacy, zelfstandigheid of verantwoordelijkheid? Maak daar afspraken over met je ouders. Bijvoorbeeld dat je zelf bepaalt hoe jij je dag indeelt, maar ook taken in huis op je neemt.
Het kan zijn dat je je thuis niet meer fijn voelt. Bijvoorbeeld omdat de relatie met je ouders onder druk staat. Probeer de periode waarin je nog thuis woont dan zo goed mogelijk samen door te komen. Deze tips kunnen je helpen om een betere relatie met je ouders te krijgen. Voel je je thuis niet veilig? Op de pagina Met wie kan ik praten als het thuis niet goed gaat? staat met wie je dan kunt praten.
Er zijn verschillende initiatieven die zich inzetten voor de positie van jongeren op de woningmarkt. Bij het Meldpunt Jongeren & Starters van de Woonbond kun je een melding doen over problemen die jij ervaart.
Hoe vergroot ik mijn kansen op een woning?
Ook al is het lastig om woonruimte te vinden, geef de moed niet op. Schrijf je in als woningzoekende. Dat kan vanaf je 18e bij woningcorporaties in de plaats waar je wilt wonen. Dit is voor sociale huurwoningen. Dit zijn betaalbare woningen, maar er zijn altijd wachtlijsten voor. Op de website van de rijksoverheid lees je wanneer je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Het kan zijn dat je recht hebt op een urgentieverklaring. Meer daarover lees je op de website van de Woonbond.
Als je wilt gaan studeren op mbo, hbo of een universiteit kun je je inschrijven bij een organisatie voor studentenhuisvesting. Dit kan al vanaf je 16e. Je kunt ook zelf een kamer zoeken, door te hospiteren bij studentenhuizen die niet bij zo'n organisatie zijn aangesloten.
Heb je een hoog inkomen of willen je ouders meebetalen aan jouw woonruimte? Dan kun je ook reageren op huurwoningen die door particulieren worden aangeboden. Dit heet de vrije sector. Je hebt dan niet te maken met wachtrijen, maar vaak wel met hogere huurprijzen. Op de website van de rijksoverheid vind je meer informatie over de stappen die je kunt zetten om een huurwoning te vinden. Ten slotte kun je kijken of het mogelijk is om een woning te kopen, alleen of samen met je ouders.
Oorzaken van het woningtekort
Er zijn verschillende oorzaken voor dit woningtekort. De kredietcrisis in 2008 heeft bouwplannen stilgelegd en meerdere bouwbedrijven zijn toen gestopt. Door de stikstofcrisis krijgen veel bouwplannen geen vergunning. Ook het tekort aan bouwmaterialen en de gestegen prijzen van grondstoffen spelen een rol. Bekijk dit filmpje van NOSop3 voor een duidelijke uitleg.
Het woningtekort raakt vooral starters op de woningmarkt. Er is weinig woonruimte beschikbaar, en dus worden er hoge prijzen voor gevraagd. Dit is voor veel starters niet te betalen, zeker als je een laag inkomen hebt. Ook komen er weinig starterswoningen vrij, omdat de mensen die daar nu wonen ook geen geschikte nieuwe plek kunnen vinden.
Lees ook
-
Wat als ik weer bij mijn ouders ga wonen?
Wat als ik weer bij mijn ouders ga wonen?Voor wieJongerenJe hebt een tijdje op jezelf gewoond en nu ga je weer thuis wonen. Wat kun je doen om weer prettig samen in één huis te wonen.
-
Wat als ik me eenzaam voel als ik op mezelf woon?
Wat als ik me eenzaam voel als ik op mezelf woon?Voor wieJongerenAls je op jezelf gaat wonen, duurt het vaak even voordat je je thuis voelt. Wat kun je doen als je je eenzaam voelt?
-
Wat kan ik doen bij een ruzie met mijn verhuurder?
Wat kan ik doen bij een ruzie met mijn verhuurder?Voor wieJongerenHelaas komt het regelmatig voor dat je als jonge huurder een probleem hebt met je verhuurder. Wat kun je in zo'n situatie doen?
-
Wat is een goede leeftijd om op mezelf te gaan wonen?
Wat is een goede leeftijd om op mezelf te gaan wonen?Voor wieJongerenJongeren gaan op verschillende leeftijden op zichzelf wonen. Hoe bepaal je wanneer het voor jou een goed moment is?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.