Je hebt een tijdje op jezelf gewoond en nu ga je weer thuis wonen. Dat kan even wennen zijn, voor jou en ook voor je ouders. Lees hier wat je kunt doen om weer prettig met je ouders in één huis te wonen.
Weer bij je ouders wonen
Jaarlijks keert bijna 5 procent van de jongeren die uit huis zijn gegaan terug naar het ouderlijk huis. Dat kan een vrijwillige keuze zijn, maar soms is het noodgedwongen. Bijvoorbeeld door een verbroken relatie, geldgebrek of het stoppen met een opleiding. Of omdat het moeilijk is om een betaalbare woonruimte te vinden. Weer bij je ouders wonen kan dan een fijne tijdelijke oplossing zijn.
Wennen en aanpassen
Tegelijkertijd kan het lastig zijn om weer bij je ouders te wonen. Je was het huis al uit en hebt je eigen leven opgebouwd. Je bent het gewend om je eigen gang te gaan. Ook ga je op je eigen manier om met de indeling van je tijd en de besteding van je geld. Dan is het even wennen om weer bij je ouders te wonen.
Ook je ouders moeten daaraan wennen. Zij zijn gewend aan hun eigen dagindeling en hun manier om het huishouden te runnen. Nu gaan jullie dat weer samen doen. Dit vraagt van jullie allebei om je aan te passen.
Ik vond het heel lastig. Ik moest me aanpassen, bijvoorbeeld aan de huisregels en manier van leven. Ik had het gevoel dat ik voortdurend op mijn tenen moest lopen.
Praat met elkaar over weer thuis wonen
Het belangrijkste is dat jij en je ouders hierover praten met elkaar. Spreek je wensen en verwachtingen uit over het weer thuis wonen. Wat wil jij graag? Wat vinden je ouders? En wat heb je nodig? Heb je meer behoefte aan privacy, zelfstandigheid of verantwoordelijkheid? Maak daar dan afspraken over met je ouders. Bijvoorbeeld dat je zelf bepaalt hoe je je dag indeelt, maar ook taken in huis op je neemt.
Wat als er spanningen zijn?
Het is verstandig om aan het begin samen afspraken te maken over het huishouden en de kosten. Ook is het goed om af en toe samen te bespreken of die afspraken nog goed werken. Maar ook dan kunnen er altijd spanningen ontstaan. Als er vroeger weleens spanningen waren, kunnen die nu terugkomen. Het kan dan helpen om wat ruimte voor jezelf te zoeken. Blijf je eigen dingen doen, ook buitenshuis, spreek af met vrienden, of ga even ergens anders logeren.
Het kan zijn dat je je thuis niet fijn voelt. Bijvoorbeeld omdat de relaties binnen jouw gezin onder druk staan. Probeer de periode waarin je weer thuis woont dan zo goed mogelijk samen door te komen. Deze tips kunnen je helpen om een betere relatie met je ouders te krijgen. Voel je je thuis niet veilig? Op de pagina Met wie kan ik praten als het thuis niet goed gaat? staat met wie je dan kunt praten.
Lees ook
-
Wat is een goede leeftijd om op mezelf te gaan wonen?
Wat is een goede leeftijd om op mezelf te gaan wonen?Voor wieJongerenJongeren gaan op verschillende leeftijden op zichzelf wonen. Hoe bepaal je wanneer het voor jou een goed moment is?
-
Wat als ik me eenzaam voel als ik op mezelf woon?
Wat als ik me eenzaam voel als ik op mezelf woon?Voor wieJongerenAls je op jezelf gaat wonen, duurt het vaak even voordat je je thuis voelt. Wat kun je doen als je je eenzaam voelt?
-
Wat kan ik doen bij een ruzie met mijn verhuurder?
Wat kan ik doen bij een ruzie met mijn verhuurder?Voor wieJongerenHelaas komt het regelmatig voor dat je als jonge huurder een probleem hebt met je verhuurder. Wat kun je in zo'n situatie doen?
-
Ik wil uit huis, maar kan geen woonruimte vinden
Ik wil uit huis, maar kan geen woonruimte vindenVoor wieJongerenHet is moeilijk om geschikte en betaalbare woonruimte te vinden. Waardoor komt die woningnood? En hoe kun je ermee omgaan?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.