Wat kan ik doen bij een ruzie met mijn verhuurder?

Helaas komt het regelmatig voor dat jonge huurders ruzie of een probleem hebben met hun verhuurder. Bijvoorbeeld over de hoogte van de huur, of over wie de reparatie aan een woning moet betalen. Zelfs situaties van bedreiging of intimidatie komen wel eens voor. Op deze pagina lees je hoe je hierop kunt reageren en wat je kunt doen.

Onveilige situaties met je verhuurder

Doordat veel jongeren woonruimte zoeken, hebben verhuurders een sterke positie. Sommige verhuurders maken weleens misbruik van de woningnood. Bijvoorbeeld door erg hoge huurprijzen te vragen.

3Vraagt en Brandpunt+ deden onderzoek onder ruim tweeduizend jongeren die een woning huren. Daaruit blijkt dat 54 procent van de jongeren het gevoel heeft dat hun huisbaas misbruik maakt van de wooncrisis. Daarnaast heeft 28 procent van de jonge vrouwen weleens situaties meegemaakt waarin ze zich onveilig voelden. Hierbij gaat het om seksueel getinte opmerkingen of agressie van hun huisbaas. 27 procent van de jonge huurders durft weinig te zeggen van deze situaties, omdat ze bang zijn hun huis te verliezen.

Bezwaar maken tegen te hoge huur

Jongeren durven niet altijd iets te zeggen omdat ze vaak tijdelijke huurcontracten hebben, ook wel flexibele contracten genoemd. Volgens de Woonbond, een vereniging die opkomt voor de rechten van huurders, is dit terecht. Zij zeggen dat vooral bij jongeren die opkomen voor hun eigen rechten de huurcontracten niet worden verlengd. Het komt dus voor dat jongeren bezwaar maken tegen een te hoge huurprijs en een jaar later op straat staan, als hun huurcontract is afgelopen.

Als je vindt dat je huurprijs te hoog is, of de huurprijs te veel verhoogd wordt, heb je het recht om bezwaar te maken. Dit kun je aangeven bij de Huurcommissie. Die controleert met een puntensysteem hoeveel een woning maximaal mag kosten. Dit wordt de huurprijscheck genoemd. Als blijkt dat de huur te hoog is, kun je bij je verhuurder om huurverlaging vragen.

Als je een tijdelijk contract hebt, loop je het risico dat je verhuurder jouw contract niet wil verlengen omdat jij opkomt voor je rechten. Bij een tijdelijk contract kun je daarom nog tot zes maanden na afloop van je contract de oude huurprijs laten controleren door de Huurcommissie. Hopelijk heb je dan inmiddels een contract zonder einddatum.

Jouw rechten als huurder

Ook als je een contract voor onbepaalde tijd hebt, kan het spannend zijn om bezwaar te maken tegen je verhuurder. Maar je hebt wel het recht om dit te doen. Als jij je plichten nakomt, heeft je verhuurder weinig argumenten om je zomaar uit je huurwoning te zetten. Lees hier meer over huurbescherming, opzeggingsgronden en plichten van de huurder.

Je hebt ook recht om bezwaar te maken als je verhuurder te weinig doet aan onderhoud of reparaties. Kleine reparaties zijn normaal gesproken voor de huurder. Maar het is niet altijd duidelijk wat kleine en grote reparaties zijn. Op de website van de rijksoverheid kun je zien welke kosten voor jou zijn en welke kosten voor de verhuurder.

Op de site van de Woonbond vind je meer informatie over je rechten als huurder, en over de redenen om bezwaar te maken. De Woonbond heeft ook een Meldpunt voor Jongeren en Starters. Daar kun je jouw klachten over je verhuurder, huurwoning of de wooncrisis delen.

Veel gemeenten hebben tegenwoordig een huurteam. Bij een ruzie met je verhuurder kun je met het huurteam contact opnemen, en zij helpen je met informatie en advies. Kijk hiervoor op de website van je gemeente. Ook kun je terecht bij Huurteam Nederland.

Reageren op onveilige situaties

Wat kun je doen als je in je huis onveilige situaties meemaakt? Ten eerste is het verstandig om advies te vragen bij het huurteam van je gemeente. Als er meerdere huurders zijn is het ook slim om aan hen te vragen wat zij ervaren. Ervaren jullie dezelfde problemen met de verhuurder? Dan kunnen jullie samen optrekken. Als je een afspraak hebt met je verhuurder, kan het handig zijn om samen met iemand anders daarnaartoe te gaan.

Bij onveilige situaties kun je de volgende dingen doen:

Je huurbaas dreigt met uitzetting

Een verhuurder mag je niet zomaar uit je woning zetten. Als jij aan je verplichtingen voldoet, mag je niet uit je huis worden gezet. Je kunt dit navragen bij het huurteam in je gemeente. Er zijn maar een paar redenen waarom een verhuurder je uit je woning kan zetten. Lees meer daarover op de website van de Woonbond

Huisvredebreuk

Een verhuurder mag niet zonder afspraak jouw woning binnen komen. Als je verhuurder zomaar binnen komt, kun je aangeven dat dit niet mag en dat jullie een afspraak kunnen maken. Komt de verhuurder vaker onaangekondigd binnen? Dan kun je bij de politie aangifte doen van huisvredebreuk.

Pesterijen, intimidatie en bedreigingen

Je kunt heel vervelende situaties meemaken, zoals een verhuurder die het water of de tv afsluit. Of ongure types die opeens je huis binnen komen of zelfs schade aanrichten. Dit zijn serieuze zaken. Bel hiervoor de politie via 112 of, als het niet direct gevaarlijk is, via 0900-8844. Je kunt ook contact zoeken met de wijkagent als er vaker vreemde figuren rondhangen bij je huis. Verder is het belangrijk om schriftelijk aan te geven bij je verhuurder wat er is gebeurd, eventueel met foto's of video's. Je kunt ook de sloten vervangen en dit aangeven bij je verhuurder.

Wat doet de politiek om dit tegen te gaan?

In de politiek is er aandacht voor de problemen van huurders met hun huurbazen. Zo wordt er gewerkt aan de Wet goed verhuurderschap. Daarmee kunnen gemeenten slechte verhuurders aanpakken. Bijvoorbeeld met boetes of, in het uiterste geval, door woningen af te nemen. Daarnaast is er een wet goedgekeurd die tijdelijke huurcontracten gaat verbieden.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren