Stressmanagement voor jongeren: hoe kun je omgaan met stress?
Gezonde spanning heb je nodig om iets te bereiken. Het helpt je om beter op te letten, meer te voelen en sneller te reageren. Bijvoorbeeld bij een examen of een wedstrijd of als je verliefd bent. Maar stress wordt lastig als het je onzeker of angstig maakt. Dan kun je juist niet meer doen wat je wilt. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat je niet te veel stress krijgt. Hoe doe je dat? We geven een aantal tips om je te helpen je stress te verminderen.
Verminder stress door niet perfect proberen te zijn
Je bespaart jezelf veel stress door niet naar perfectie te streven. Een ideaal kan mooi en inspirerend zijn, maar haalbaar is het meestal niet. De eisen die bijvoorbeeld op sociale media worden gesteld zijn hoog en de lat wordt bovendien steeds hoger gelegd. Daar kun je dus nooit aan voldoen. En waarom zou je?
Video bekijken? Dan vragen we je eerst toestemming te geven voor het plaatsen van marketingcookies door derden. Of bekijk de video via https://www.youtube.com/watch?v=c1m9wKnmdLs
Videobeschrijving
Raak je soms overspoeld door stress, eenzaamheid en angst? Je bent niet de enige. We streven allemaal naar geluk. De juiste studie kiezen om die leuke baan te krijgen, de mooiste reizen maken en een grote vriendengroep om je heen. We denken dat het perfecte leven ons gelukkig zal maken, daarom streven we steeds meer naar perfectie. Daardoor kan je veel stress ervaren en je eenzaam voelen. Hoe ga jij om met deze prestatiedruk? In deze video vind je 5 tips om te ontdekken wat voor jou belangrijk is. Zo ga je prestatiedruk tegen!
Blijf stress de baas
Een beetje stress zorgt er voor dat je net iets meer aandacht en energie besteedt aan wat je moet doen. Daardoor haal je een examen, scoor je een doelpunt of durf je contact te leggen met iemand die je leuk vindt. De kunst is om daarvoor net genoeg stress te hebben. Dat zit zo:
- Je blijft de stress de baas door haalbare doelen te stellen: door je goed voor te bereiden op een examen of genoeg te trainen voor een wedstrijd. En door niet te proberen een kopie te worden van iemand die perfect lijkt. Door realistische doelen te stellen kom je ook verder, maar dan stapje voor stapje in je eigen tempo.
- Als je doelen stelt die je eigenlijk niet kunt halen, krijg je meer last van stress. Dat komt doordat je te hard je best moet doen. Door teveel stress ga je meer fouten maken en wordt je alleen maar zenuwachtiger. Dat loopt dan vaak uit op een teleurstelling waar je weer overheen moet zien te komen. En dat maakt het natuurlijk alleen maar moeilijker om je doelen te halen.
Verminder stress door te doen waar je je goed bij voelt
Stress krijg je ook vaak van gebeurtenissen in je leven waar je zelf geen invloed op hebt. Om daar beter mee om te kunnen gaan is het belangrijk om daar iets tegenover te zetten waar je je goed bij voelt. Dat houdt in:
- gezond leven: werk, studeer of sport niet te hard, maar zoek een evenwicht tussen inspanning en ontspanning, blijf gezond eten, regelmatig bewegen en voldoende slapen en gebruik niet teveel alcohol en drugs.
- ontspanning zoeken die bij je past: ga alleen of samen met anderen bijvoorbeeld dansen, skaten of sporten, naar het buurthuis, wandelen of fietsen, muziek maken, toneelspelen of naar optredens.
- ontdekken hoe je iets kunt doen voor anderen op een manier die bij je past: zet je in voor een ideaal of een goed doel, bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij een jongerenorganisatie of door iets voor anderen te doen via je school, je werk, een buurtorganisatie, een vereniging of vrijwilligersclub.
- nadenken over wat je belangrijk vindt in je leven: ontdek welke koers je wilt volgen in je leven en zoek informatie en contact met mensen die je daarbij kunnen helpen, bijvoorbeeld via een jongerenorganisatie, politieke partij of geloofsgemeenschap.
- nadenken over hoe je je voelt: ga na welke emoties bij jou overheersen en waardoor ze veroorzaakt worden, bedenk wat je met die emoties doet en hoe ze je leven beïnvloeden.
- contact maken met mensen in je eigen omgeving: kijk wie je thuis, in je familie, van je vrienden of op school vertrouwt en praat met die persoon of personen over hoe je je voelt, bijvoorbeeld tijdens iets wat je samen doet.
Kijk voor tips ook bij Goed voor jezelf zorgen en Hoe ga je om met prestatiedruk?
Als het niet lukt om stress te verminderen
Heb je geprobeerd de stress te verminderen, maar lukt dat niet?
- Zoek dan hulp via je ouders, je huisarts, je mentor op school of het wijkteam.
- Kijk ook of jongeren op jouw school, in je vereniging of in je buurt iets organiseren wat je aanspreekt en waar je aan mee kunt doen. Samen iets ondernemen kan ook een goede manier zijn om je te ontspannen.
- Bij wie je het beste hulp kunt zoeken, hangt af van waar je mee zit. Daarom kan het helpen om dit eerst samen met iemand beter in kaart te brengen. Dit kan bijvoorbeeld met deskundige medewerkers van Mentaal Vitaal. Door erover te praten kom je erachter wat jij nodig hebt, en of je liever in je eentje, in een groep of online hulp krijgt.
- Vind je het moeilijk om te kiezen aan wie je hulp wilt vragen? Gebruik dan de keuzehulp op Jongeren Hulp Online.
Wil je meer weten over klachten die door stress erger kunnen worden, kijk dan op deze website bij onderwerpen als:
AngstDepressieGedragsproblemenPestenMiddelenmisbruik en verslavingSeksueel grensoverschrijdend gedrag
Lees ook
-
Praten over hoe je je voelt
Praten over hoe je je voeltVoor wieJongerenIedereen wil lekker in zijn vel zitten. Door te praten over je gevoelens, zorg je er ook voor dat anderen je begrijpen. Maar hoe begin je zo'n gesprek?
-
Hoe ga je om met prestatiedruk?
Hoe ga je om met prestatiedruk?Voor wieJongerenRaak je soms overspoeld door gedachtes die je onrustig maken? Veel jongeren ervaren regelmatig prestatiedruk. Hoe ga je daarmee om?
-
Wie kan mij helpen?
Wie kan mij helpen?Voor wieJongerenJe wilt graag zoveel mogelijk je eigen beslissingen nemen over je leven. Maar je hoeft niet helemaal zelf uit te vinden hoe.
-
Met wie kan ik bellen of chatten?
Met wie kan ik bellen of chatten?Voor wieJongerenHet is goed om over je vragen, zorgen of angsten te praten. Je kunt bellen of chatten met organisaties die naar je luisteren.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.