Praktijkvoorbeelden van onderwijs-zorgarrangementen
Sommige kinderen hebben naast ondersteuning in het onderwijs ook jeugdhulp en/of zorg nodig om naar school te kunnen gaan. In een onderwijs-zorgarrangement bieden onderwijs en jeugdhulp deze ondersteuning op maat, samen met het kind en de ouders. In de praktijk blijkt dit soms lastig te realiseren. Hoe organiseer je zo'n onderwijs-zorgarrangement? Wat is ervoor nodig, en wat werkt er in de praktijk? Onderstaande praktijkervaringen bieden inspiratie en inzicht in het opzetten en operationaliseren van onderwijs-zorgarrangementen.
Passend onderwijs in de praktijk
Jeugdhulpverleners die elke week op school komen, individueel maatwerk om een thuiszittend kind weer naar school te krijgen, een aanpak om schoolangst stapje voor stapje te overwinnen. In het rapport Verrassend passend vind je acht innovatieve voorbeelden waarin onderwijs en jeugdhulp samen optrekken.
-
Plein3: Een voorziening voor onderwijs, arbeidsparticipatie en zorg
Plein3: Een voorziening voor onderwijs, arbeidsparticipatie en zorgPlein3 is een voorziening voor jongeren die uiteenlopende problemen ervaren. Schoolleider Koert en gedragswetenschapper Eva vertellen meer.
-
Samenwerking Aveleijn en 't Iemenschoer
Samenwerking Aveleijn en 't IemenschoerSO 't Iemenschoer heeft twee onderwijs-zorggroepen voor leerlingen die extra zorg nodig hebben voor het volgen van onderwijs.
-
De Parkschool in Limbricht: doelgroeparrangement
De Parkschool in Limbricht: doelgroeparrangementIn Zuid-Limburg bestaan collectieve doelgroeparrangementen onderwijs-jeugdhulp voor scholen in het speciaal onderwijs.
-
De Kameleon: Samenwerking tussen Siza en De Onderwijsspecialisten
De Kameleon: Samenwerking tussen Siza en De OnderwijsspecialistenVoor wieProfessionalsDe Kameleon is een onderwijszorggroep voor kinderen met een beperking of moeilijk verstaanbaar gedrag.
-
OZA de Kolibrie: Aanleren van eenvoudige schoolse vaardigheden
OZA de Kolibrie: Aanleren van eenvoudige schoolse vaardighedenVoor wieProfessionalsBeleidsmakersDe Kolibrie is een onderwijs-zorgarrangement dat leerlingen van 8 t/m 12,5 jaar eenvoudige schoolse vaardigheden aanleert.
-
De Familieklas: Concrete doelen van kinderen en ouders met leerkrachten
De Familieklas: Concrete doelen van kinderen en ouders met leerkrachtenVoor wieProfessionalsBeleidsmakersDe Familieklas helpt leerkrachten van groep 4 t/m 8 bij het zoeken van ondersteuning bij het bijsturen van probleemgedrag. Bekijk dit praktijkvoorbeeld.
-
De trajectvoorziening: Extra ondersteuning leerlingen en docenten
De trajectvoorziening: Extra ondersteuning leerlingen en docentenVoor wieProfessionalsBeleidsmakersDe trajectvoorziening helpt scholen bij het bieden van extra ondersteuning aan leerlingen en ondersteunt docenten en ouders. Bekijk dit praktijkvoorbeeld.
-
De Vaart en Lichtenbeek: Gezamenlijke zmolk-klas
De Vaart en Lichtenbeek: Gezamenlijke zmolk-klasVoor wieProfessionalsBeleidsmakersScholen De Vaart en Lichtenbeek hebben een gezamenlijke zmolk-klas: leerlingen met gedragsproblemen en een lage intelligentie. Bekijk dit praktijkvoorbeeld.
-
School2Care: Uithuisplaatsing voorkomen of verkorten
School2Care: Uithuisplaatsing voorkomen of verkortenVoor wieProfessionalsBeleidsmakersSchool2Care biedt jongeren met problematiek intensieve ondersteuning om uithuisplaatsing te voorkomen of verkorten. Bekijk dit praktijkvoorbeeld.
-
De Beter pASSend klas: Jongeren weer naar school
De Beter pASSend klas: Jongeren weer naar schoolVoor wieProfessionalsBeleidsmakersDe Beter pASSend klas biedt thuiszittende jongeren met een autismespectrumstoornis of angst ruimte om aan school te wennen. Bekijk dit praktijkvoorbeeld.
-
OZAPP: Inkoopkader specialistische jeugdhulp
OZAPP: Inkoopkader specialistische jeugdhulpVoor wieProfessionalsBeleidsmakersGemeenten in Brabant en samenwerkingsverbanden hebben afspraken rond OZA's, onderdeel van het Inkoopkader specialistische jeugdhulp. Lees meer.
-
De Impulsklas: Relatiedriehoek ouders-school-leerling
De Impulsklas: Relatiedriehoek ouders-school-leerlingVoor wieProfessionalsBeleidsmakersDe Impulsklas versterkt de relatiedriehoek ouders-school-leerling voor een optimale samenwerking in het belang van het kind. Bekijk dit praktijkvoorbeeld.
-
SBO De Watertuin: Voorkomen verwijzing naar zware jeugdhulp
SBO De Watertuin: Voorkomen verwijzing naar zware jeugdhulpVoor wieProfessionalsBeleidsmakersSBO De Watertuin is een onderwijs-jeugdhulparrangement en brengt ondersteuning, preventie en hulp organisatorisch samen. Bekijk dit praktijkvoorbeeld.
-
De Waag: Wonen, behandeling & onderwijs onder één dak
De Waag: Wonen, behandeling & onderwijs onder één dakVoor wieProfessionalsBeleidsmakersDe Waag is een woon-, behandel en onderwijsarrangement voor jongeren met een IQ tussen 40-60, met psychiatrische problemen. Bekijk dit praktijkvoorbeeld.
-
Verbinding in de praktijk - po
Verbinding in de praktijk - poVoor wieProfessionalsBeleidsmakersHier vind je een praktijkvoorbeeld van verbinding van onderwijs en jeugdhulp in Oost-achterhoek. Bekijk de pagina voor meer informatie over deze verbinding.
-
Programma voor jongeren met psychische problemen - mbo
Programma voor jongeren met psychische problemen - mboVoor wieProfessionalsBeleidsmakersHet Graafschap College bedacht samen met de ggz en jeugdzorg het programma JongLeren. Om jongeren met psychische problemen te helpen. Lees meer.