Te weinig gym op een derde basisscholen

Een derde van de basisscholen haalt de wettelijke norm van minimaal 90 minuten gym per week niet. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

In 2020 is een wet aangenomen om kinderen op school meer te laten bewegen. Die wet schrijft voor dat basisscholen vanaf schooljaar 2023/2024 minimaal 90 minuten bewegingsonderwijs per week moeten geven. Ongeveer twee derde van de scholen voldoet nu aan deze wettelijke verplichting.

Van de scholen die niet aan de verplichting voldoen, ervaart een groot deel belemmeringen door een gebrek aan een geschikte sportaccommodatie. Volgens de ondervraagde schoolleiders en gymleerkrachten liggen accommodaties vaak te ver weg of hebben ze geen plek. Een andere veelgenoemde reden is een te vol lesrooster, waardoor er geen tijd is voor gymlessen.

Scholen lukt het wel steeds beter om bevoegde groepsleerkrachten of een vakleerkracht de gymles te laten geven. Dat ging afgelopen schooljaar op 92 procent van de onderzochte scholen goed.

Zalen en leerkrachten delen

De onderzoekers raden leerkrachten, schoolleiders en besturen aan om bewegingsonderwijs prioriteit te geven, omdat dit een basis kan leggen voor een leven lang bewegen. Scholen kunnen ook meer samenwerken, kennis uitwisselen en kijken of ze sportzalen en vakleerkrachten kunnen delen. De onderzoekers vinden ook dat gemeentelijke beleidsmakers een belangrijke rol hebben. Zij kunnen helpen wanneer scholen niet voldoen aan de wettelijke eisen.

Meer informatie

Bericht Mulier InstituutRapport Van wet naar werkelijkheid

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.