Advies vaak bijgesteld na doorstroomtoets

De nieuwe doorstroomtoets leidt vaak tot bijstelling van het voorlopig schooladvies voor het voortgezet onderwijs. Bij driekwart van de basisschoolleerlingen bij wie de uitslag van de doorstroomtoets anders was dan het schooladvies is het schooladvies bijgesteld. Dat blijkt uit onderzoek dat het ministerie van OCW naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Dit schooljaar is de doorstroomtoets voor het eerst afgenomen. De nieuwe toets vervangt de vroegere eindtoets van het basisonderwijs. De doorstroomtoets is ingevoerd om de kans te vergroten dat kinderen van de basisschool doorstromen naar een voor hen passend schooltype. Als de uitslag van de doorstroomtoets anders is dan het schooladvies, moet de school het advies opnieuw bekijken en bijstellen als dat in het belang is van de leerling.

Scholen kunnen kiezen uit zes verschillende doorstroomtoetsen. Volgens OCW zijn de uitslagen van de toetsen goed vergelijkbaar. De toetsen bevatten namelijk 'ankervragen' die in alle toetsen hetzelfde zijn. Die maken het mogelijk om de individuele prestaties van leerlingen goed te beoordelen.

Bericht ministerie van OCWKamerbrief met bijlagen

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.