Een wetsvoorstel om één vaste aanmeldweek voor de middelbare school in te voeren voor groep 8-leerlingen is aangenomen door de Eerste Kamer. In het voorstel is ook vastgelegd dat de eindtoets in groep 8 verandert in een doorstroomtoets. De wet gaat in vanaf het schooljaar 2023-2024.
Leerlingen uit groep 8 krijgen vanaf 2023 eerst het schooladvies en maken daarna de doorstroomtoets. Als de uitslag van de toets hoger is dan het schooladvies, moet de school het advies opnieuw bekijken en naar boven bijstellen als dat in het belang is van de leerling.
Nu is het nog zo dat leerlingen zich op verschillende momenten kunnen aanmelden, waardoor kinderen met een bijgesteld schooladvies een zeven keer kleinere kans hebben om op hun gewenste school te komen. Volgens minister Dennis Wiersma van Onderwijs draagt de nieuwe wet bij aan meer gelijke kansen voor kinderen, ongeacht uit welk gezin ze komen of in welke wijk hun school staat.
Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Meer informatie
-
Vaak lager schooladvies bij laag inkomen op platteland
Vaak lager schooladvies bij laag inkomen op plattelandProfessionalsBeleidsmakersOp het platteland krijgen kinderen van ouders met een kleiner jaarinkomen vaker een definitief schooladvies dat lager is dan hun eindtoetsadvies.
-
Kind arme ouders krijgt vaak lager schooladvies
Kind arme ouders krijgt vaak lager schooladviesProfessionalsBeleidsmakersKinderen van arme ouders krijgen bij hun schooladvies niet dezelfde kansen als kinderen van rijke ouders.
-
'Schooladvies bepalend voor onderwijssegregatie'
'Schooladvies bepalend voor onderwijssegregatie'ProfessionalsBeleidsmakersDe mate van segregatie bij middelbare scholen is deels te verklaren door het schooladvies dat leerlingen krijgen.