Hoe kan ik omgaan met sexting?
Sexting is het hebben van een seksueel getint gesprek online. Daarbij kun je appjes, foto's of video's versturen. Als opvoeder kun je vragen hebben over sexting. Is het normaal? Of gevaarlijk? Op deze pagina vind je meer informatie over sexting en tips om hierover te praten met je kind.
Jongeren proberen dingen uit
Jongeren proberen dingen uit die te maken hebben met verliefdheid, relaties en seks. Bijvoorbeeld de eerste keer zoenen. Dit uitproberen gebeurt ook online. Een van die manieren kan sexting zijn. Het is dus een vorm van nieuwe dingen uitproberen. Je kunt het zien als een vorm van digitaal flirten. Waar je elkaar vroeger misschien spannende liefdesbrieven stuurde gebeurt dit nu online. Sommige jongeren voelen zich fijn bij deze manier van ontdekken, maar sommige jongeren ook niet.
Is sexting gevaarlijk?
Sexting is op zich niet gevaarlijk. Maar het is niet helemaal zonder risico. En dat maakt het ingewikkeld. Voor jou als ouder, maar ook voor je kind.
Sexting is voor de meeste jongeren een fijne ervaring. Sexting gebeurt namelijk vaak in vertrouwen. Ook kunnen jongeren het ervaren als een fijne manier om hun seksualiteit te ontdekken. Maar als opvoeder kun je ook zorgen hebben over sexting. Dat is begrijpelijk. Want wat als je kind zich verplicht voelt om een sexy bericht te sturen? Of als foto's worden doorgestuurd?
Verbieden of niet?
Er zijn verschillende meningen over het wel of niet verbieden van sexting. Dit kan verwarrend zijn. We weten dat een deel van de jongeren aan sexting doet. Deze jongeren zeggen dat ze op de hoogte zijn van de risico's.
Daarnaast laat onderzoek zien dat het verbieden van sexting kan zorgen voor meer risico's. Dat komt omdat de reactie als het misgaat, zich vaak richt op het slachtoffer: 'dan had je die foto niet moeten sturen'. Terwijl juist degene die de foto naar anderen doorstuurt fout zit. Door zo'n negatieve gedachte over het slachtoffer, denken daders dat ze kunnen doen wat ze willen: 'als je zo'n foto stuurt ben je fout bezig, dus ik mag het doorsturen'. Een open gesprek over sexting, waarin zowel de leuke als gevaarlijke kanten besproken worden, kan een fijne middenweg zijn. Maar ook een gesprek over hoe je respectvol met elkaar omgaat, zowel online als offline, kan helpen.
Hoe start je het gesprek over sexting?
Praten over sexting is ook praten over seks. Dat kan ongemakkelijk zijn. Misschien is het een onderwerp dat je niet wil bespreken.
Wil je het liever algemener bespreken? Dan kun je ook met je kind praten over online ervaringen in het algemeen. Maar hoe start en voer je zo'n gesprek?
Het gesprek beginnen
Je hoeft het gesprek niet per se in te plannen en aan tafel te gaan zitten. Je kunt bijvoorbeeld een gesprek beginnen tijdens het wandelen, koken of opruimen.
Humor gebruiken
Je kunt ook humor gebruiken om relaties en sexting te bespreken. Hierdoor wordt het gesprek luchtiger.
Wat wil je bespreken?
Het kan helpen om te beginnen met vertellen wat je wil bespreken. Bijvoorbeeld dat je wil weten hoe je kind ergens over denkt of dat je je ergens zorgen over maakt.
Nieuwsbericht gebruiken
Je kunt een nieuwsbericht dat je hebt gelezen of gezien gebruiken: 'Ik hoorde iets over sexting in het nieuws, wat vind jij daarvan?'
Positieve en negatieve dingen bedenken
Probeer een balans te vinden tussen praten over de leuke kanten van sexting of online zijn in het algemeen en de risico's. Bijvoorbeeld door samen een lijstje van positieve en negatieve dingen te bedenken.
Bepaalde zinnen vermijden
Vermijd zinnen als 'Toen ik jong was…' of 'Ik zou niet weten waarom je dat zou doen'.
Probeer het gesprek niet op te dringen. Het is oké als het niet lukt. Vertel in elk geval dat je kind altijd bij jou terecht kan. Ook voor lastige onderwerpen. Of wanneer ze denken iets verkeerd te hebben gedaan.
Wil je veilige sexting benadrukken in een gesprek? Dat kan zo!
Je kunt op deze pagina tips lezen over veilige sexting. Die kun je bijvoorbeeld samen met je kind bekijken en bespreken.
Praat over het hebben van wensen en grenzen. Sommige jongeren voelen zich fijn bij het sturen van seksueel getinte berichten. Anderen willen er niks van weten. Je kunt vertellen dat als iets niet goed voelt, het belangrijk is dat je zegt dat je het niet wil doen.
Als het misgaat
Soms kan leuke sexting veranderen in ongewenste sexting. Bijvoorbeeld als berichten worden doorgestuurd aan anderen zonder toestemming. Of als iemand de ander onder druk zet om sexy berichten te sturen. Dit is strafbaar. Op onze website kun je meer informatie vinden over ongewenste sexting. Twijfel je of iets ongewenst is? Loop dan bijvoorbeeld samen met je kind de checklist langs.
Krijgt je kind zelf naaktfoto's of -video's van een ander doorgestuurd? Op de website Hetstoptbijjou.nl lees je hoe je hiermee omgaat.
Meer informatie
Hoe leer ik mijn kind omgaan met media?Seksuele ontwikkeling van pubers
Bronnen
Rutgers (2020). Checklist-Sexting
Is sexting normaal? (Mediawijs.be)
Looze, M. de en J. van Ditzhuijzen, 2022. Op naar een sekspositieve toekomst! Waarom een positieve benadering van seksualiteit zo belangrijk is in het seksuele vormingsonderwijs
Naezer, M. en L. van Oosterhout (2019). Sharing is caring. Jongeren sexting en de ongewenste verspreiding van sexy beeldmateriaal
Lees ook
-
Tips voor mediagebruik bij kinderen en jongeren
Tips voor mediagebruik bij kinderen en jongerenVoor wieOudersKinderen en jongeren zitten thuis, op school en buiten best vaak achter een scherm. Hoe ga je daar als ouder handig mee om?
-
Gamen, leuke hobby of beginnend probleem?
Gamen, leuke hobby of beginnend probleem?Voor wieOudersVoor veel jongeren is gamen een leuke hobby, omdat ze nu meer thuis zijn. Vind je dit als ouder vervelend? Verdiep je dan eens in de gamewereld van je kind.
-
Wat is nepnieuws?
Wat is nepnieuws?Voor wieOudersOp deze pagina lees je wat nepnieuws is, hoe je het herkent en hoe je je kind leert omgaan met nepnieuws.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.