Is sexting seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Sexting betekent het sturen of krijgen van sexy berichtjes, foto's of filmpjes. Dat kan leuk of spannend zijn. Maar soms hoor je dat het ook gevaarlijk kan zijn.
Is sexting seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Vinden de verstuurder en de ontvanger het leuk? Dan is sexting geen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Is het sturen of ontvangen ongewenst? Of staat iemand onvrijwillig op een foto of filmpje? Dan is het wel grensoverschrijdend.
Checklist: zo voorkom je dat sexting grensoverschrijdend is
- Is degene met wie je appt ook wie jij denkt dat het is? Check dit bij elkaar. Bel elkaar bijvoorbeeld via videobellen. Zo weet je zeker wie de ander is.
- Weet je of de ander een foto of filmpje van jou wil ontvangen? Check dit van tevoren.
- Vind je het vervelend dat jij foto's of berichten krijgt? Zeg dan dat de ander moet stoppen.
- Zegt de ander dat die het vervelend vindt, dan stop jij direct.
- Voel je niet verplicht een sexy foto terug te sturen als jij er een krijgt. Je hoeft nooit iets te doen dat jij niet wilt.
- Deel de foto's of berichten die je krijgt nooit met anderen. Ook niet als je een foto ontvangt die niet voor jou bedoeld is. Verwijder het bericht direct en zeg er iets van tegen degene die het naar jou stuurt.
- Wil je een sexy foto sturen? Kijk dan of je jezelf deels onherkenbaar op de foto kunt zetten. Bijvoorbeeld zonder je gezicht of andere herkenbare kenmerken erop.
- Spreek af dat jullie elkaars foto's niet opslaan. Of op een veilige plek bewaren en verwijderen als jullie relatie uitgaat. Zo weet je dat je foto's niet terechtkomen bij iemand voor wie ze niet bedoeld zijn.
- Gaat er toch iets mis? Heb je iets verstuurd of ontvangen, terwijl jij of de ander dat eigenlijk niet leuk vonden? Dan hoef je je niet te schamen. Praat erover met iemand bij wie je je prettig voelt.
Lees ook
-
Wat kan ik doen voor een slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Wat kan ik doen voor een slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag?Voor wieJongerenAls iemand slachtoffer is van seksueel grensoverschrijdend gedrag, is het vaak moeilijk om erover te praten. Jouw steun kan helpen.
-
Waar kan ik terecht voor hulp?
Waar kan ik terecht voor hulp?Voor wieJongerenHeb jij te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Dan kan het moeilijk zijn om hierover te praten. Praten is wel wat jou kan helpen.
-
Seksueel grensoverschrijdend gedrag: wat kan ik doen als mij dit overkomt?
Seksueel grensoverschrijdend gedrag: wat kan ik doen als mij dit overkomt?Voor wieJongerenSeksueel grensoverschrijdend gedrag is nooit jouw schuld. Alleen degene die het gedrag vertoont, heeft iets verkeerd gedaan.
-
Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?
Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?Voor wieJongerenWat is seksueel grensoverschrijdend gedrag? En hoe weet je of je over iemands grens gaat? Op deze pagina lees je er meer over.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.