Ik vermoed kindermishandeling bij een leerling. Wat moet ik doen?

Bij vermoedens van kindermishandeling ben je als onderwijsprofessional verplicht om de meldcode te volgen. Na een eventuele melding blijf je betrokken en een belangrijke professional die steun geeft aan het gezin. Want als onderwijsprofessional kun je veel voor een kind en het gezin betekenen.

Wat is kindermishandeling?

Kindermishandeling is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Dit gaat om lichamelijk geweld, maar ook emotionele mishandeling of verwaarlozing.

Signalen van kindermishandeling

Signalen van kindermishandeling zijn bijvoorbeeld gedragsverandering, slechte concentratie of als een leerling vertelt over heftige ruzies thuis. Ook kan onveiligheid weer terugkeren in gezinnen waar het nu veilig is, maar waar onveiligheid heeft gespeeld. Lees meer over wat kindermishandeling is, en de verschillende vormen van kindermishandeling bij Wat is kindermishandeling?

Verplichte meldcode bij signalen van kindermishandeling

Vermoed je kindermishandeling bij een leerling? Volg dan de stappen van de meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Dit stappenplan helpt je bij het signaleren en melden van vermoedens van kindermishandeling. Het werken met de meldcode is verplicht voor onderwijsprofessionals. Lees ook Hoe werk ik met de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling?

Wil je hulp bij het doorlopen van de meldcode? Gebruik dan het Kompas. Ondersteuningsinstrument signaleren huiselijk geweld en kindermishandeling.

Doe het niet alleen

Als je je zorgen maakt over een gezin, kun je terecht bij collega's. Vraag de intern begeleider of zorgcoördinator om mee te denken over de vervolgstappen. Elke school heeft een aandachtfunctionaris huiselijk geweld en kindermishandeling. Ook zij kunnen je adviseren en steunen in het proces. Maak ook gebruik van de expertise van andere professionals. Vraag bijvoorbeeld wijkprofessionals naar hun kennis over het werken met gezinnen waar onveiligheid speelt.

Acute onveiligheid

Is er acute onveiligheid? Zie of merk jij dat een kind onveilig is. Bijvoorbeeld als een kind in direct fysiek gevaar is of de veiligheid is de komende dagen niet gegarandeerd het en het kind heeft direct bescherming nodig. Neem dan direct contact op met Veilig Thuis. Op Augeo.nl lees je meer over acute en structurele onveiligheid.

Tijdens of na een melding

Blijf in contact met het gezin als er een melding bij Veilig Thuis wordt gedaan, of als een gezin ondersteuning krijgt. Informeer het gezin over de stappen van de meldcode en wat jouw rol hierbij is. Spreek uit waarom jij je zorgen maakt over de onveiligheid van het kind. Laat weten aan ouders wat de verwachtingen zijn over het terugbrengen van veiligheid. Vraag hoe de gezinsleden het proces van melden en eventueel het onderzoek van Veilig Thuis ervaren en waar ze behoefte aan hebben. Deze behoeften kunnen veranderen over tijd, dus blijf dit regelmatig vragen.

Steun hierbij het kind, blijf in contact en bied steun. Bijvoorbeeld door aan het begin van de schooldag even te vragen hoe het gaat. Lees hier meer over op de pagina Wat kan ik doen voor leerlingen in een onveilige thuissituatie?

Blijf alert en betrokken ook als een gezin een traject bij Veilig Thuis heeft afgerond. Zij kunnen jouw steun gebruiken. Vraag bijvoorbeeld regelmatig aan het kind en de ouders hoe het gaat en vertel wanneer ze bij jou terecht kunnen. Wees helder naar andere professionals van zij van jou kunnen verwachten. Noem bijvoorbeeld waar en wanneer je bereikbaar bent, hoe en wanneer je hen informeert.

Wil je meer lezen over het bieden van steun en het omgaan met signalen bij een leerling? Bekijk dan de pagina Omgaan met signalen van een onveilige thuissituatie.

Foto Mirella van den Burg

Mirella van den Burg, MSc

adviseur onderwijs en veiligheid