Gemeentelijke voorbeelden van bevordering kansengelijkheid
Gemeenten spelen een belangrijke rol in het bevorderen van kansengelijkheid in het onderwijs. Veel gemeenten en scholen werken hiervoor samen met maatschappelijke partners in de Gelijke Kansen Alliantie. Met als doel dat kinderen met dezelfde talenten en potentie ook dezelfde kansen krijgen. Op deze pagina vind je inspirerende voorbeelden.
Amersfoort: sociaal werker op de basisschool
Soms is de stap naar hulpverlening voor ouders te groot. Dit kan vooral het geval zijn in kwetsbare wijken. In Amersfoortse wijken werken daarom sociaal werkers binnen het schoolteam op de basisschool. Ze leveren laagdrempelige ondersteuning voor kind en ouders en versterken de samenhang tussen school en wijk.
Lees meer over de sociaal werker binnen het schoolteam voor preventieve hulp in Amersfoort en over de Amersfoortse Brede Combinatie (ABC).
Amsterdam: meer welbevinden en ouderbetrokkenheid
De gemeente Amsterdam heeft een aantal basisscholen subsidie gegeven om zich te ontwikkelen tot 'Amsterdamse Familie School'. Een Amsterdamse Familie School biedt diverse vormen van ondersteuning aan kind en ouders door samen te werken met maatschappelijke instellingen voor cultuur, sport, armoedebestrijding en zorg. Deze aanpak vergroot de leefwereld en verbetert het welbevinden van leerlingen. Ook lukt het om ouderbetrokkenheid te vergroten en armoede gericht te lijf te gaan.
Lees meer over de Amsterdamse Familie School op de sites van de Gelijke Kansen Alliantie en de gemeente Amsterdam. En bekijk ook de aanpak van de Lukasschool in de wijk Osdorp, een van de deelnemende scholen.
Almere: negatieve effecten van armoede verkleinen
Op basisscholen en middelbare scholen in Almere Haven biedt de gemeente Almere een programma dat breder kijkt dan alleen naar onderwijs. Dit programma, de Haven Academie, heeft als doel de negatieve effecten van het opgroeien in armoede te verkleinen. De focus ligt op talentontwikkeling, jeugdparticipatie, het actief betrekken van ouders bij de schoolloopbaan en het betrekken van de omgeving bij de school en het kind.
Lees meer over de Haven Academie van Almere.
Zaandam-Oost: brugfunctionaris verbetert contact met ouders
Op basisscholen in Zaandam-Oost werken brugfunctionarissen om het contact tussen de ouders en de school te verbeteren ten behoeve van de ontwikkeling van de kinderen. De basisscholen staan in drie wijken waar veel kinderen wonen die in armoede opgroeien en risico lopen op leerachterstanden. De brugfunctionarissen zijn onderdeel van de brede aanpak Pact Zaandam-Oost.
Lees meer over de brede aanpak van kansengelijkheid van de gemeente Zaanstad en over de brugfunctionaris op islamitische basisschool De Horizon.
Meer voorbeelden
- Ga naar Gelijke Kansen Alliantie voor meer informatie over deze integrale aanpak van gelijke kansen.
- Of bekijk meer voorbeelden van gemeenten die werken aan kansengelijkheid in het onderwijs.
Lees ook
-
Als gemeente kansengelijkheid in het onderwijs bevorderen
Als gemeente kansengelijkheid in het onderwijs bevorderenVoor wieBeleidsmakersKansenongelijkheid heeft vaak meerdere oorzaken. Het is dus belangrijk om als gemeente een samenhangende aanpak te ontwikkelen.
-
De taak van gemeenten bij onderwijsachterstandenbeleid
De taak van gemeenten bij onderwijsachterstandenbeleidVoor wieBeleidsmakersGemeenten krijgen geld van het Rijk voor het tegengaan van onderwijsachterstanden. Welke wettelijke taak hebben gemeenten?
-
Wat is kansenongelijkheid in het onderwijs?
Wat is kansenongelijkheid in het onderwijs?Kansenongelijkheid in het onderwijs betekent dat leerlingen met dezelfde talenten en capaciteiten niet dezelfde resultaten kunnen behalen in het onderwijs.
-
Doorgaande lijn van voorschool naar school
Doorgaande lijn van voorschool naar schoolVoor wieBeleidsmakersEen soepele overgang van voorschool naar school helpt kinderen een goede start te maken op de basisschool. Hoe draag je hieraan bij?
