Verbinding en verandering: het verhaal van een moeder en haar hulpverlener
Wat betekent het om als hulpverlener een langdurige, betekenisvolle relatie met een cliënt op te bouwen? Yvonne en Graciëlla weten het als geen ander. Al ruim 20 jaar biedt Yvonne steun aan Graciëlla, een moeder met een leven vol uitdagingen en intergenerationeel trauma. Hun verhaal benadrukt de kracht van oprechte betrokkenheid en pleit voor hulpverlening waar échte verbinding centraal staat.
Ze vroeg me hoe ik dingen zou willen zien en wat ik nodig had. Dat was zo'n verademing.
Een kind met veel verantwoordelijkheden
Voordat we dieper ingaan op de fijne samenwerking tussen hulpverlener Yvonne en moeder Graciëlla, duiken we in Graciëlla's verleden. Ze groeide op in een gezin waar ze als oudste dochter veel verantwoordelijkheden droeg en voor anderen zorgde. Graciëlla: 'Toen mijn moeder scheidde van de vader van mijn broer en zusjes hadden we geen woonruimte meer en kwam ik in mijn eentje bij mijn oma te wonen, een dialysepatiënt. Ik was toen 12 jaar oud en mijn oma kon niet meer lopen. Ik weet nog dat ik haar regelmatig vier verdiepingen de trap af tilde.'
Krachtig zijn boven kwetsbaarheid
Toen Graciëlla's oma overleed ging ze terug naar haar moeder. 'Mijn moeder had toen nog geen eigen woning. We leefden met alle broers en zussen van mijn moeder, en hun kinderen, in één huis. Zo'n drieëndertig mensen in een vijfkamerwoning.' Ook daar had ze veel verantwoordelijkheden, zoals koken en oppassen op de jongere kinderen. Door deze constante zorg voor anderen had ze weinig ruimte voor haar eigen ontwikkeling. 'In de Surinaamse cultuur moet je een krachtige vrouw zijn. Kwetsbaarheid tonen was geen optie', vertelt ze.
Een nieuwe richting inslaan
Toen ze zelf moeder werd, besloot Graciëlla de drukte van het familiehuis te verlaten. Ze besefte dat ze haar dochter anders wilde opvoeden. Als jonge moeder was ze ineens dakloos en sliep ze regelmatig op banken bij kennissen. Verschillende hulpverleners wisselden elkaar in die tijd af, zonder blijvende verandering. 'Ze deden zoveel beloftes, en elke keer stelde ik me open, maar dan gingen ze weer weg. Na een tijdje had ik er gewoon geen vertrouwen meer in.'
Geen vertrouwen in de hulpverlening
Het patroon werd voor haar duidelijk: zodra ze zich kwetsbaar opstelde, verdween de hulpverlener. Dit herhaalde zich zo vaak dat Graciëlla bijna niet meer geloofde dat iemand haar echt zou kunnen helpen. Daarnaast merkte ze dat eerdere begeleiders haar vaak niet zagen zoals ze echt was. 'Als ik niet aan een afspraak kon voldoen, zagen ze dat meteen als een teken van gebrek aan motivatie', zegt ze met een zucht. Maar haar motivatie was nooit het probleem. 'Ik wilde heel graag van mijn schulden af en een dak boven mijn hoofd. Ik wilde dat mijn dochter veilig was.'
Standaardprotocollen en afvinklijsten
Voor Graciëlla was het niet alleen een kwestie van persoonlijke nood, maar ook een wens om haar verleden niet door te geven aan haar dochter. 'Ik kom uit een gezin met huiselijk geweld, en ik wilde mijn dochter daarvoor behoeden. Schreeuwen en geweld waren heel normaal in mijn opvoeding en ik nam dit mee in mijn eigen ouderschap. Ik worstelde met boosheid en onmacht en viel daardoor terug op dezelfde opvoedtechnieken die mijn moeder gebruikte. Ik wilde dit zo graag veranderen.' Ondanks haar sterke motivatie om een beter leven voor haar dochter te creëren, voelde ze zich vaak niet gezien of gehoord. Hulpverleners werkten volgens standaardprotocollen en hadden geen oog voor haar als persoon, met haar eigen cultuur en verleden.
Oude patronen doorbreken
Het was moeilijk voor Graciëlla om opnieuw vertrouwen te hebben in hulp. Maar toen Yvonne haar beloofde: "Ik zal me bewijzen", begon er iets te veranderen. Yvonne creëerde een veilige omgeving waarin Graciëlla zich kon uiten zonder angst voor oordeel. 'Dat maakte ook dat ik mezelf makkelijker open kon stellen om over mijn eigen problemen en opvoeding te praten. Dit hielp mij om oude patronen te doorbreken en andere opvoedmethoden te verkennen', legt Graciëlla uit.
Steun in plaats van autoriteit
Ook voor Yvonne was het een nieuwe ervaring. 'Ik kwam in eerste instantie ook aan met lijstjes en doelen. Ik probeerde alles volgens het boekje te doen. Wij hebben met z'n allen hele leuke pedagogische dingen bedacht, maar je moet in het hoofd van je cliënt proberen te komen. Ik leerde dat je echt moet luisteren naar wat iemand nodig heeft en niet alleen je eigen plan moet volgen.'
Deze benadering zorgde voor een sterke band tussen haar en Graciëlla. 'Ze vroeg me hoe ik dingen zou willen zien en wat ik nodig had, dat was zo'n verademing', vertelt Graciëlla. Deze benadering waarin Yvonne naast haar ging staan in plaats van als autoriteit op te treden, maakte een wereld van verschil voor Graciëlla. Ze voelde zich gesteund in haar ontwikkeling en leerde dat ze zelf het vermogen had om haar leven en opvoedstijl te veranderen.
De kracht van écht betrokkenheid
Yvonne benadrukt het belang van échte betrokkenheid: 'Je hoeft niet constant in contact te blijven, maar je moet er zijn in belangrijke fases van iemands leven. Door mijn organisatie werd het niet altijd gewaardeerd als ik bijvoorbeeld naar verjaardagen ging van cliënten, dan vroegen ze: "ben je wel professioneel bezig?". Maar door erbij te zijn op zulke momenten, bouw je een relatie op die verder gaat dan alleen de reguliere begeleiding. Het zijn die momenten die de verbinding versterken.'
De weg naar verandering
Door deze verbinding voelde Graciëlla zich veilig om te praten over haar intergenerationele trauma. 'Echte betrokkenheid creëert een ruimte waarin mensen hun verhaal durven delen', vervolgt Yvonne. 'Graciëlla durfde hierdoor haar opvoedstijl te veranderen en bouwde een betere relatie met haar moeder op.' Voor Graciëlla was deze verandering een game changer: 'Door Yvonne heb ik geleerd om hulp te vragen en op mezelf te vertrouwen, en dat geeft mij kracht om ook mijn dochter die stabiliteit te bieden.'
Tips van Graciëlla voor professionals
- Focus op positieve kanten: het is fijn als professionals focussen op wat je goed doet in plaats van alleen te wijzen op tekortkomingen. Is een moeder een afspraak vergeten, maar heeft ze wel haar huis helemaal netjes opgeruimd? Focus dan op het schone huis.
- Leer iemand écht kennen: het heeft mij heel erg geholpen dat Yvonne zich heeft verdiept in mijn cultuur en aandacht heeft besteed aan generaties voor mij. Hierdoor kon ze haar hulp aansluiten bij wat ik nodig heb in plaats van de standaardlijstjes te volgen.
- Creëer een veilige omgeving om te praten: het is makkelijker om over gebeurtenissen en gevoelens te praten als iemand naast me gaat staan, in plaats van als autoriteit boven me te staan.
- Help reflecteren: Yvonne heeft mij ontzettend geholpen door mij te leren reflecteren naar mezelf. Waar gaat het fout bij mij? Ik ontdekte dat ik niet alleen mijn moeder en opvoeding verantwoordelijk kon houden voor wat er misging in mijn leven, maar dat ik ook mijn eigen rol moest begrijpen en andere keuzes kon maken voor mezelf en in de opvoeding van mijn kind. Dit inzicht gaf mij meer controle over mijn situatie en verbeterde de relatie met mijn moeder en dochter.
- Bied langdurige ondersteuning: Yvonne is er al die tijd voor mij geweest en dat gaf me vertrouwen. Soms was het contact intensief, soms minder intensief, maar ik kon haar altijd bellen. Een langdurige relatie is heel belangrijk voor mensen zoals ik, die in kwetsbare situaties leven.
Tips van Yvonne voor professionals
- Motiveer eigen verantwoordelijkheid: ouders moeten zelf keuzes kunnen maken en de gevolgen daarvan dragen. Dit stimuleert de persoonlijke groei van de ouders en helpt om een voorbeeld te zijn voor hun kinderen. Een voorbeeld hiervan is de situatie met het geld dat Graciëlla kreeg voor de babyuitzet. Ik vroeg niet om bonnetjes als bewijs, omdat ik begreep dat Graciëlla mogelijk eerst andere financiële verantwoordelijkheden, zoals schulden, moest aanpakken. De organisatie was het hier niet mee eens, maar ik zei: "Het is toch haar geld?" Ik vind het belangrijk om ouders te vertrouwen en hen de ruimte te geven om zelf beslissingen te nemen, ook al zijn die soms moeilijk.
- Reflecteer op je eigen rol: ik probeer altijd te kijken naar hoe mijn handelen overkomt op een cliënt. Wat mis jij zelf qua skills om iemand te helpen? Kijk niet alleen naar waarom iemand moeilijk is om mee te werken. Je moet samenwerken om oplossingen te vinden, dingen met elkaar bespreken en van elkaar leren.
- Stel vragen in plaats van aannames maken: je moet als professionals eerst stilstaan bij jezelf als persoon in plaats van aannames maken. We stellen vaak geen vragen, terwijl vragen stellen helpt om inzicht te krijgen in de situatie en emoties anderen, waardoor een effectievere en empathische ondersteuning mogelijk is.
- Blijf bij jezelf en werk vanuit je geweten: je moet werken met je eigen geweten. Zoek daarom eigen manieren van werken binnen de mogelijkheden, zodat je zoveel mogelijk bij jezelf kan blijven. Alles begint met luisteren en jezelf afvragen: als ik deze moeder was, wat zou ik dan nodig hebben? Hulp begint bij échte verbinding.
- Werk aan jezelf als professionals: soms kan je last hebben van het werken met een eerdere cliënt en projecteer je die samenwerking op je nieuwe cliënt. Werk eerst aan je eigen problemen en je kwetsbaarheid. Je moet eerst in verbinding staan met jezelf voordat je met de ander in verbinding staat.
Lees ook
-
Hoe geef je integrale gezinshulp vorm?
Hoe geef je integrale gezinshulp vorm?Voor wieProfessionalsBij het bieden van integrale hulp zijn een paar uitgangspunten belangrijk. Welke zijn dat en hoe geef je ze vorm?
-
Wat is nodig voor integrale samenwerking?
Wat is nodig voor integrale samenwerking?Voor wieProfessionalsIntegraal samenwerken vraagt om een brede blik op het gezin en de omgeving waarin je werkt. Wat vraagt dat van jou?
-
Wie zijn belangrijke partners bij integrale gezinshulp?
Wie zijn belangrijke partners bij integrale gezinshulp?Voor wieProfessionalsIntegrale gezinshulp betekent dat een gezin te maken krijgt met meerdere organisaties. Wie zijn de belangrijkste partners?
-
Wat vinden ouders belangrijk bij integrale gezinshulp?
Wat vinden ouders belangrijk bij integrale gezinshulp?Voor wieProfessionalsHet is belangrijk om te weten hoe ouders integrale gezinshulp ervaren. Welke tips hebben ze voor professionals?