Wat is ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid?
Ervaringskennis is kennis over wat er gebeurt als je iets heftigs meemaakt, en hoe dat voelt. Ervaringsdeskundigen hebben geleerd om deze kennis in te zetten om anderen te helpen die hetzelfde meemaken. Of om organisaties en gemeentes te helpen bij het verbeteren van beleid.
Ervaringskennis: je maakt iets mee en denkt erover na
Ervaringskennis is de kennis die je opdoet als je iets meemaakt en erover nadenkt. Bijvoorbeeld de ervaringen van iemand binnen een jeugdhulpinstelling waar het niet altijd veilig was. Als je op deze ervaringen kunt terugkijken en hierover nadenkt, is dit ervaringskennis.
In de jeugdhulp kan ervaringskennis kinderen en jongeren met vergelijkbare ervaringen helpen. Binnen de jeugdhulp gaat het dan vaak om ervaringen met onmacht, onveiligheid en onbegrip. Ze leren dan hoe anderen hier weer zijn uitgekomen.
Ook een organisatie kan leren van ervaringskennis. Zo zijn er jeugdhulporganisaties, scholen en gemeenten die regelmatig ervaringskennis ophalen over hoe ze hun organisatie fijner en veiliger kunnen maken voor kinderen en jongeren.
Ervaringsdeskundigheid: je deelt kennis om anderen te helpen
Ervaringsdeskundigheid betekent het kunnen doorgeven van ervaringskennis om anderen te helpen. Een ervaringsdeskundige is iemand die dit heeft geleerd. Ervaringsdeskundigen werken vaak samen met mensen die hulp krijgen, als aanvulling op hulpverlening. Ze kunnen ook meewerken aan beleid en onderzoek.
Ravi (ervaringsdeskundige): 'Ik ondersteun jongeren en denk met ze mee. En als we in het team een plan van aanpak voor een jongere maken, denk ik steeds: wat zou een jongere hiervan vinden? Zo zorg ik ervoor dat jongeren gezien en gehoord worden.'
Om als ervaringsdeskundige de ervaringskennis op een goede manier in te zetten kun je een training of opleiding volgen. Dit is niet verplicht, maar kan soms wel door organisaties gevraagd worden.
Wat voegen ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid toe?
Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten van ervaringsdeskundigheid. Maar er zijn wel goede redenen waarom het waardevol kan zijn voor jeugdhulp, jeugdbeleid en onderzoek.
Zo geeft een ervaringsdeskundige andere hulp dan professionals die met kinderen en jongeren werken. Want alleen een ervaringsdeskundige kan ervaringskennis delen. Kinderen en jongeren vertellen dat ze hulp van een ervaringsdeskundige prettig vinden, omdat ze zich door hen meer begrepen voelen.
Jongeren voor wie ik maatje ben, zeggen vaak: ik hoef jou niks uit te leggen, je weet het al.
Ook zeggen professionals die met kinderen en jongeren werken dat ervaringsdeskundigen een belangrijke rol kunnen spelen om beleid, professionals of cliënten met elkaar te verbinden. Door de persoonlijke ervaringen kunnen zij makkelijker focussen op waar het echt om gaat. Namelijk dat kinderen zich veilig en geholpen voelen.
Carolijn, onderzoeker: 'Wat ervaringsdeskundige Kaylee mij vertelt, neem ik mee in mijn onderzoek, zodat ik het verhaal achter de cijfers kan vertellen. Jongeren en zorgprofessionals staan open voor haar input, zelfs als dit confronterend kan zijn.'
Denk je erover om ervaringsdeskundige te worden?
Kijk voor meer informatie op Hoe word ik ervaringsdeskundige.
Verhalen van ervaringsdeskundigen
Carlijn (26): 'We zijn echte collega's, ook al hebben we een andere achtergrond'Suzanne en Ravi: 'Veel hulpverleners weten niet wat een ervaringsdeskundige kan betekenen'Onderzoeker Carolijn werkt samen met ervaringsdeskundige Kaylee
Bronnen
- Kooij, A. van der en S. Keuzenkamp (2018). 'Ervaringsdeskundigen in het sociaal domein: wie zijn dat en wat doen ze'. Movisie.
- GGZ Standaarden (2022). 'Inzet ervaringsdeskundigheid'. Akwa GGZ.
- Schaafsma, K. en M. Boote (2024). 'Weten hoe het voelt. Visie op (benutten van) ervaringskennis bij Levvel'. Levvel.
Lees ook
-
Hoe word ik ervaringsdeskundige?
Hoe word ik ervaringsdeskundige?Voor wieJongerenWil je ervaringsdeskundige worden? Dan is het goed om te leren hoe je jouw ervaringskennis doorgeeft aan anderen.
-
Wat kan ik doen als ervaringsdeskundige?
Wat kan ik doen als ervaringsdeskundige?Voor wieJongerenAls ervaringsdeskundige kun jij jongeren, ouders, onderzoekers, organisaties en gemeenten ondersteunen. Lees hier wat je kunt doen.
-
Mijn ervaringskennis gebruiken om de jeugdhulp te verbeteren
Mijn ervaringskennis gebruiken om de jeugdhulp te verbeterenVoor wieJongerenHeb jij jeugdhulp gekregen en vind je dat er dingen beter kunnen? Hier lees je hoe jij kunt bijdragen aan verbeteringen.
-
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.