Veelgestelde vragen over ervaringsdeskundigheid
Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid.
Wat is het verschil tussen ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid?
Ervaringskennis
Ervaringskennis verwijst naar de kennis die je opdoet door na te denken over persoonlijke ervaringen. Bijvoorbeeld ervaringen in omgaan met een moeilijke situatie, zoals opgroeien in een onveilige omgeving, of ervaringen met jeugdhulp. Ervaringskennis is persoonlijk en gebaseerd op wat je zelf hebt meegemaakt.
Ervaringsdeskundigheid
Ervaringsdeskundigheid gaat een stap verder. Het betekent dat je ervaringskennis hebt én dat je hebt geleerd om anderen te helpen met deze kennis. Ervaringsdeskundigen helpen bijvoorbeeld jongeren die vergelijkbare situaties meemaken, door eigen ervaringen te delen en te laten zien hoe zij met bepaalde problemen zijn omgegaan.
Lees meer bij Wat is ervaringskennis?
Kan iedereen ervaringsdeskundige worden?
Ja, iedereen kan ervaringsdeskundige worden als diegene daarvoor een training of opleiding volgt.
Lees hoe je ervaringsdeskundige wordt als jongere: Hoe word ik ervaringsdeskundige?
Of als ouder: Hoe word ik ervaringsdeskundige ouder?
Wat is een ervaringsprofessional?
Een ervaringsprofessional is hetzelfde als een ervaringsdeskundige. Ook de naam ervaringswerker wordt soms gebruikt. Meestal wordt het woord ervaringsdeskundige gebruikt.
Wat een ervaringsdeskundige allemaal kan doen, lees je bij De verschillende rollen van ervaringsdeskundigen.
Hoe word ik ervaringsdeskundige?
Als je ervaringsdeskundige wilt worden, is het goed om te leren hoe je ervaringskennis doorgeeft aan anderen.
Wil je de ervaringen doorgeven die je als kind of jongere hebt opgedaan? Kijk dan bij Hoe word ik ervaringsdeskundige?
Heb je als ouder ervaringen opgedaan? Kijk dan bij Hoe word ik ervaringsdeskundige ouder?
Krijgt een ervaringsdeskundige betaald?
Soms krijgen ervaringsdeskundigen geld. Zoals ervaringsdeskundigen die bij een zorgorganisatie werken. Zij krijgen loon. Soms hebben organisaties geen geld om een ervaringsdeskundige een baan te geven. Ervaringsdeskundigen werken dan als vrijwilliger. Ook kunnen ze een vergoeding krijgen. Of ze laten zich inhuren.
Als je wilt werken als ervaringsdeskundige kun je altijd bespreken of een vergoeding mogelijk is.
Soms willen ervaringsdeskundigen geen loon ontvangen. Bijvoorbeeld omdat ze een uitkering ontvangen en minder geld krijgen als ze bijverdienen. Zij werken dan als vrijwillige ervaringsdeskundige.
Wat zijn de voordelen van een ervaringsdeskundige?
Ervaringsdeskundigen kunnen op verschillende manieren positieve impact maken. Dit hangt al van de rol die ze hebben:
- Rol in de zorg: Veel ervaringsdeskundigen zetten zich in om jongeren of ouders te ondersteunen die een vergelijkbare situatie meemaken. Het voordeel van een ervaringsdeskundige is dat die zich vaak goed kan inleven in de ander. En dat de jongere of ouder zichzelf kan herkennen in de ervaringsdeskundigen. Daardoor kan iemand zich minder alleen voelen in een moeilijke periode.
- Rol bij beleid: Ervaringsdeskundigen hebben geleerd om na te denken over de ervaringen die ze hebben gehad. Hierdoor brengen ze unieke kennis in waarmee beleid en hulpverlening kan worden verbeterd.
Lees meer bij Waarom ervaringskennis?
Het antwoord op mijn vraag staat er niet tussen
Via het overzicht op Ervaringskennis vind je veel informatie over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid. Ook kun je contact opnemen met ons. Onderaan deze pagina vind je contactgegevens van een medewerker van het NJi die graag antwoord geeft op je vraag.
Lees ook
-
Misvattingen over het gebruik van ervaringskennis
Misvattingen over het gebruik van ervaringskennisGebruik jij ervaringskennis? Dan bestaat de kans dat je tegen misvattingen aanloopt. Op deze pagina worden misvattingen weerlegd.
-
Samenwerken met ervaringsdeskundigen
Samenwerken met ervaringsdeskundigenHoe benut je ervaringskennis in een jeugdhulporganisatie of in lokaal beleid? Dat en meer lees je op deze pagina.
-
Wat is ervaringskennis?
Wat is ervaringskennis?Wat houdt ervaringskennis in? Wat is het verschil met ervaringen? En wat is ervaringsdeskundigheid? Je leest het op deze pagina.
-
Waarom ervaringskennis?
Waarom ervaringskennis?Waarom gebruik je ervaringskennis? Door dit serieus te nemen sluit je beter aan bij wat gezinnen nodig hebben. Bekijk deze pagina voor meer informatie.