Als je als ouder bepaalde ervaringen hebt, weet je als geen ander wat dit betekent. Bijvoorbeeld als je kind jeugdhulp heeft gekregen. Als ervaringsdeskundige ouder deel je jouw ervaringskennis met andere ouders en met mensen die met en voor kinderen werken. Op deze pagina lees je hoe je ervaringsdeskundige ouder wordt.
Wat kun je als ervaringsdeskundige ouder delen?
Iedereen maakt dingen mee en heeft persoonlijke ervaringen. Alle ouders hebben ervaringen met het opvoeden van hun kinderen. Maar niet elke ouder heeft ervaring met jeugdzorg voor je kind. Of met leven in armoede. Of een kind dat langere tijd niet naar school is gegaan. Als je als ouder zoiets hebt meegemaakt, kun je jouw ervaringen omzetten in ervaringskennis.
Het verschil tussen ervaring en ervaringskennis
Er is een verschil tussen ervaring en ervaringskennis. Een ervaring kan nog erg rauw zijn en daarom heftige gevoelens oproepen. Wil je je ervaringskennis inzetten voor een ander? Of om beleid en hulp te verbeteren? Dan helpt het als je over de ervaring kunt praten zonder dat de emoties je overspoelen. Ook heb je veel nagedacht over je eigen ervaringen. Bijvoorbeeld over vragen als: hoe was het om jeugdzorg te krijgen voor je kind? Of om als gezin in armoede te leven? Wat ging goed? En wat niet? Hoe ben je hiermee omgegaan als ouder? Als je veel hebt nagedacht over zulke vragen, kun je een ander helpen of adviseren over hulp en ondersteuning.
Lees meer: Wat is ervaringskennis?
Wat kan ik doen als ervaringsdeskundige ouder?
Met jouw ervaringskennis kun je op verschillende plekken een bijdrage leveren. Je kunt bijvoorbeeld andere ouders helpen. Voor veel ouders is het niet makkelijk als hun kind jeugdhulp krijgt. Of als het uit huis geplaatst wordt, of gediscrimineerd. Het kan dan fijn zijn om te praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Je kunt daarvoor het beste in gesprek gaan met de hulporganisatie waar je zelf ervaring mee hebt. Of met een hulporganisatie in de buurt. Samen kunnen jullie kijken of je kunt aansluiten bij een bestaand project of samen iets nieuws kunt opzetten.
Jouw ervaringskennis kan ook waardevol zijn voor mensen die bijvoorbeeld in de jeugdzorg werken. Of voor mensen die in jouw gemeente het jeugdbeleid maken.
Wil je weten waar je jouw ervaringskennis kunt delen? Dan kun je terecht bij verschillende organisaties die ervaringskundige ouders matchen. Bijvoorbeeld aan jeugdorganisaties of gemeenten. Een voorbeeld is Netwerk Beter Samen. Daarnaast zijn er organisaties die opkomen voor ouders of jongeren met specifieke ervaringen. Twee voorbeelden zijn Balans en Ouders en Onderwijs. Deze organisaties weten vaak goed hoe je jouw ervaringskennis zo goed mogelijk kunt inzetten.
Opleidingen en trainingen
Als ervaringsdeskundige ouder deel je je ervaringskennis met anderen. Voordat je ervaringsdeskundige wordt, is het handig om een training of opleiding te volgen. Kijk bijvoorbeeld bij netwerk Beter Samen voor een training die speciaal gericht is op ouders. Of op de website van de Vereniging van Ervaringsdeskundigen voor alle actuele opleidingen.
Tijdens een training of opleiding leer je onder andere:
- Terugkijken en reageren op je eigen ervaring.
- Het onderzoeken van jouw ervaring en anderen helpen in vergelijkbare situaties.
- Het delen van jouw ervaring op een manier waardoor een ander daar iets aan heeft.
- Inzicht waar je met jouw ervaringen een bijdrage kunt leveren.
Vaak ontmoet je bij een training of opleiding ook andere ouders met ervaringskennis. Dit helpt je bij het herkennen van ervaringen en situaties die vaker voorkomen.
Een training of opleiding is niet verplicht. Maar sommige organisaties werken alleen met getrainde ervaringsdeskundigen. Sommige jeugdhulporganisaties hebben bijvoorbeeld ervaringsdeskundigen in betaalde dienst. Dan is er meestal de eis dat iemand een opleiding heeft gevolgd tot ervaringsdeskundige. Wat voor een training of opleiding bij jou past, hangt af van hoeveel tijd je hieraan kunt besteden. En op welk niveau je graag leert. We raden wel aan om iets van een training of cursus te volgen, zodat je de vaardigheden leert die bij een ervaringsdeskundige passen.
Wil jouw kind ervaringsdeskundige worden? Bekijk dan de pagina Hoe word ik ervaringsdeskundige?.
Lees ook
-
Wat is ervaringskennis?
Wat is ervaringskennis?Wat houdt ervaringskennis in? Wat is het verschil met ervaringen? En wat is ervaringsdeskundigheid? Je leest het op deze pagina.
-
Een ervaringsdeskundige voor mij of mijn kind?
Een ervaringsdeskundige voor mij of mijn kind?Voor wieOudersWanneer je kind jeugdhulp krijgt, kan het fijn zijn om als ouder contact te hebben met een ervaringsdeskundige.
-
Veelgestelde vragen over ervaringsdeskundigheid
Veelgestelde vragen over ervaringsdeskundigheidOp deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen over ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.