Wat is ervaringskennis?

Wat houdt ervaringskennis in? Wat is het verschil met ervaringen? En wat is ervaringsdeskundigheid? Op deze pagina worden alle veelgebruikte woorden rond ervaringskennis uitgelegd. 

Ervaringen 

Iedereen maakt dingen mee in het leven. Daardoor doet iedereen persoonlijke ervaringen op. Kinderen en jongeren hebben ervaringen met opgroeien. Sommige kinderen en jongeren krijgen of kregen jeugdhulp en hebben hier ervaringen opgedaan. Andere kinderen hebben ervaringen met opgroeien in armoede. Door goed te luisteren naar deze ervaringen kun je beter aansluiten bij wat een kind of jongere nodig heeft. Hoe ervaart een kind school, de buitenschoolse opvang of de sportvereniging? En hoe gaat het in het dagelijkse leven in het gezin en in de wijk?

Ervaringskennis 

Bij ervaringskennis hebben ervaringen een plek gekregen. Iemand met ervaringskennis heeft veel nagedacht over diens ervaringen en er inzichten uitgehaald. Bij ervaringskennis gaat het niet om het delen van een ervaring, maar bijvoorbeeld om het delen wat in een bepaalde situatie heeft geholpen. Of wat je hebt geleerd.

Voorbeeld: een jongere die jeugdhulp heeft gehad, heeft teruggekeken op diens ervaringen. Hoe was dit voor deze jongere? Wat ging goed? En wat niet? Hoe is de jongere hiermee omgegaan? Als een jongere deze vragen voor zichzelf beantwoordt, kan het lessen leren uit de ervaring.

Op steeds meer plekken wordt ervaringskennis ook als belangrijke kennisbron gebruikt, naast wetenschappelijke kennis en praktijkkennis. Bijvoorbeeld bij het maken van beleid. Zo sluit dit steeds beter aan bij wat kinderen en jongeren nodig hebben.

Collectieve ervaringskennis 

Je kunt je persoonlijke ervaringskennis verbinden aan andere kennisbronnen. Zoals de ervaringskennis van anderen. Of kennis uit de wetenschap. Door het verbinden van deze verschillende kennisbronnen kunnen dingen gaan opvallen die hetzelfde zijn. Dit heet ook wel de rode draad. Deze rode draad heet collectieve ervaringskennis.

Voorbeeld: een jongere die meewerkt aan een onderzoek krijgt tijdens dat onderzoek ook ervaringen van andere jongeren te horen. Deze ervaringen zijn allemaal uniek, maar er zullen ook dingen hetzelfde zijn. Als de jongere vervolgens op een andere plek weer ervaringskennis inbrengt, kan deze naast de eigen geleerde lessen ook de lessen van andere jongeren delen.

Ervaringsdeskundigheid is voor mij dat je als jongere of als mens ervaring hebt opgedaan die je kunt inzetten om anderen te helpen.

Ervaringsdeskundigheid 

Ervaringsdeskundigen zijn mensen die vaardigheden hebben opgedaan om hun ervaringskennis door te geven aan anderen. Ervaringsdeskundigen gebruiken ervaringskennis op verschillende manieren. Bijvoorbeeld bij het ondersteunen van anderen in dezelfde situatie, in de hulpverlening, bij het maken van beleid en in onderzoek.

Een paar voorbeelden:

  • Een ervaringsdeskundige jongere met ervaring in de jeugdhulp zet zich in als maatje voor een jongere die nu in de jeugdhulp zit.
  • Een ervaringsdeskundige ouder werkt mee aan het verbeteren van het jeugdbeleid in een gemeente.
Geen foto van de persoon aanwezig

Maryama Ismail

medewerker inhoud
m.ismail [at] nji.nl